zondag 3 januari 2016

AMERIKA (MIDDEN). LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)


LANDEN VAN DE 

"NIEUWE WERELD". (3)

EEN WERELDDEEL WAT WE ONDERSCHEIDEN IN  NOORD-, MIDDEN, EN ZUID-AMERIKA.


MIDDEN-AMERIKA en de CARIBISCHE EILANDEN.


EL SALVADOR.

De republiek El Salvador grenst aan Guatemala, Honduras en de Stille Oceaan. De hoofdstad is El Salvador en de voertaal is Spaans.
Het land heeft een oppervlakte van 21.041 km², waarvan 1,5% water.
De oorspronkelijke bewoners waren de Pipil-indianen welke door de Spaanse troepen onder leiding van Pedro de Alvaro werden onderworpen. het land maakte na het wegvallen van de Spaanse overheersing in 1821 deel uit van Mexico. In 1823 scheidde het land zich af en sloot zich aan bij de federatie van Verenigde Staten van Centraal-Amerika. Bij het uiteenvallen van de federatie in 1839 werd het land een republiek.
Na de onafhankelijkheid werd het officieel een democratie, maar in werkelijkheid werd het land geregeerd door een junta. In de jaren zeventig kwam het volk op opstand geïnspireerd door het Maxisme. In 1970 brak de burgeroorlog uit. De nieuwe regering kreeg te maken met de doodeskaders en vielen er meer dan 75.000 doden tot 1980. Pas in 1992 werd er door de onderlinge partijen vrede gesloten. De hoogste berg in het land is de vulkaan Cerro El Pital met een hoogte van 2730 meter.


VLAG VAN EL SALVADOR.

De kleuren van de vlag zijn gebaseerd op de vlag van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika.
De vlag heeft drie horizontale banen; blauw, wit, blauw met in het midden van de witte baan het wapen van El Salvador.
De civiele vlagt heeft geen wapen in de witte baan.
De kleuren van de vlag zijn afgeleid van de vlag ven de Verenigde Staten van Centraal-Amerika maar van de vlag van Argentinië wat het eerste land was dat onafhankelijk was van de Spaanse overheersing.

WAPEN VAN EL SALVADOR.

 Het wapen van El Salvador werd aangenomen op 15 september 1912. Het toont veel gelijkenis met het wapen van de voormalige federatie de V.S. van Centraal-Amerika.
In de driehoek staan vijf vulkanen afgebeeld welke staan voor de vijf lidstaten van de federatie V.S. van Centraal-Amerika.
Het water staat voor de Stille Oceaan. Boven de vulkanen op een stok de vrijheidsmuts (frygische muts) met er omheen de datum 15 september 1821, symboliserend de vrijheid. De regenboog staat voor vrede. De driehoek zelf staat voor gelijkheid.
Achter de driehoek staan vijf blauw-wit-blauwe vlaggen welke verwijzen naar de vijf landen van de federatie. Onder de driehoek een lint met het motto; "Dios, Union, Libertad" ("God, Eenheid en Vrijheid") Rond de driehoek een laurierkrans bestaande uit 14 delen, wat de 14 departementen van het land symboliseert. Om het geheel de tekst; "República de El Salvador en la América Central"
( "Republiek El Salvador in Centraal-Amerika").


NICARAGUA.

De republiek Nicaragua grenst aan Honduras in het noorden, in het oosten aan de Caribische Zee, in het zuiden aan Costa Rica en in het westen aan de Stille Oceaan.
Het land heeft een oppervlakte van 130.373 km², waarvan 7,4% water. De hoofdstad is Managua en de voertaal is Spaans.
De naam van het land is afkomstig van een leider van een inheemse stam die rond het meer van Nicaragua woonde, Nicarao.
In 1502 zette Christoffel Columbus hier voet aan wal en in 1522 veroverden de Spanjaarden het land. het land behoorde voor korte tijd aan Mexico. In 1823 werd het onafhankelijk en slot het zich aan bij de federatie van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. In 1838 bij het uiteenvallen van de federatie werd het land een onafhankelijke republiek. Het land ging een onrustige tijd te gemoed door de onderlinge machtsstrijd waar pas in 2006 een einde aan kwam.


VLAG VAN NICARAGUA.

De vlag van Nicaragua is gebaseerd op de vlag van de V.S. van Centraal-Amerika. De twee blauwe banen symboliseren de Stille Oceaan en de Caribische Zee/Atlantische Oceaan en de witte baan het land. Midden in de witte baan staat het wapen van Nicaragua afgebeeld.  Dit ontbreekt in de civiele vlag.
De huidige vlag werd ingevoerd op 4 september 1908.



WAPEN VAN NICARAGUA.

De driehoek in het wapen is bijna gelijk als dat van El Salvador.
Ook hierin de vijf vulkanen die de staten van de federatie weergeven, het blauw van de oceanen, de regenboog, en de Frygische muts.
Rond de driehoek de tekst: "Republica de Nicuragua America Centraal" ( Republiek Nicuragua Centraal Amerika).





COSTA RICA.

De Democratische Republiek Costa Rica grenst in het noorden aan Nicuragua, in het oosten aan de Caribische Zee/Atlantische Oceaan, in het zuiden aan Panama en in het westen aan de Stille Oceaan.
Costa Rica betekend letterlijk 'Rijke kust'.
Het land heeft een oppervlakte van 51.100 km², waarvan 0,7% water en de hoofdstad is San José. De voertaal is Spaans.
De oudste vondsten van bewoning zijn 13.000 jaar oud en behoren toe aan de bevolkingsgroepen: de Huertares en de Chorotega die vanuit de Andes hier na toe zijn getrokken.
het land werd door de Spanjaarden in de 16e eeuw onderworpen en behoorde in 1821 tot het Mexicaanse Rijk. In 1823 slot het land zich aan bij de federatie van de Verenigde Staten van Centraal-Amerika en werd het land geregeerd door een dictator. na een korte burgeroorlog in 1948 keerde de vrede in het land. het is nu een van de welvarendste landen van Latijns-Amerika en heeft zodoende de bijnaam "Zwitserland van Centraal-Amerika".
Het hoogste punt in het land is de berg Cerro Chirripó met 3810 meter.

VLAG VAN COSTA RICA.

De vlag van Costa Rica werd aangenomen op 27 november 1906.
De vlag bestaat uit vijf horizontale banen waarvan de twee bovenste en onderste net zo breed zijn als de middelste; in de kleuren blauw-wit-rood-wit-blauw.
In de staatsvlag staat in het 1/3 deel van de rode baan links het staatswapen.
De kleuren van de vlag hebben de volgende symbolische betekenis; blauw staat voor de hemel, het verwezenlijken van kansen, idealisme, volharding en religieuze en spirituele verlangens, het wit voor vrede en geluk en het rood voor het bloed dat verloren ging voor de vrijheid, levensvreugde en vrijgevigheid.
Oorspronkelijk verwezen de kleuren naar de Franse vlag en de idealen van de Franse Revolutie; Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.
Van 1821 tot 1848 heeft het land 8 verschillende vlaggen gekend.


WAPEN VAN COSTA RICA.

In het wapen staan drie hoge vulkanische bergen afgebeeld, de hoogste bergen van het land. Aan beide zijden van de bergen is de zee afgebeeld met een zeilschip, waardoor het land aan twee zijden is ingesloten, de Stille Oceaan en de Caribische Zee.
De twee schepen symboliseren de maritieme geschiedenis van het land.
Boven de bergen staan zeven witte sterren afgebeeld voor de zeven provincies van het land met daarboven de tekst "Republica de Costa Rica".Het gehele schild wordt gedekt door een blauw lint met de tekst; "America Central".


PANAMA.

De republiek Panama grenst aan Costa Rica, de Caribische Zee, Colombia en de Stille Oceaan.
het land heeft een oppervlakte van 75.320 km², waarvan 2,9% water. De hoofdstad is Panama-Stad en de voertaal is Spaans.
De oorspronkelijke bevolking waren de Kuna, Guaymi en Chocó welke leefden van de landbouw.
Het land is vooral bekend door het Panamakanaal.
Panama was een Spaanse provincie van 1502 tot 1821.
Na de onafhankelijkheid ging het over in Groot-Colombia. De wens van de Amerikanen om een kanaal aan te leggen dwars door het land stootte op verzet van de regering van Colombia. In 1903 steunde de V.S. de Panamese onafhankelijkheidsbeweging en voorkwamen dat de Colombianen Panama-stad konden innemen.
Het 16 kilometer lange kanaal werd aangelegd met kapitaal uit de V.S. en een brede zone eromheen werd tot Amerikaans grondgebied verklaart. De vazalstaat van de V.S. maakte de ene macht omwisseling na de andere mee en om zelf de macht over het kanaal weer terug te krijgen verklaarde de president, Manual Noriega, in 1989 de V.S. de oorlog. De V.S. besloten de president uit het zadel te wippen met een coup, waarna de democratie terug keerde.
OP 31 december 1999 werd het Panamakanaal aan de Panamese regering overgedragen. Het is voor het land de grootste bron van inkomen.
Over de gehele lengte van het land loopt een hoge bergrug. Het land heeft 500 rivieren, waarvan er 300 uitmonden in de Stille Oceaan. 


VLAG VAN PANAMA.

De vlag van Panama is sinds 3 november 1903 de officiële landsvlag.
De vlag is verdeeld in vier gelijke vakken. Linksboven wit met een blauwe ster, rechtsboven rood, linksonder blauw en rechtsonder wit met een rode ster.
De kleuren zijn vermoedelijk gebaseerd op de kleuren van de twee grootste politieke partijen ten tijde van de onafhankelijkheid; de Conservatieven blauw en de Liberalen rood.
Tevens staat het blauw voor zuiverheid en eerlijkheid en het rood voor het gezag en de wet. het wit in de vlag staat voor vrede.

WAPEN VAN PANAMA.

Het wapen is aangenomen op 4 juni 1904 en is het officiële heraldische symbool van het land.
Het schild is verdeeld in vijf velden. Linksboven in een wit veld een gekruist geweer en een sabel, wat de wens symboliseert de wens nooit meer een burgeroorlog te krijgen. Rechtsboven op een rood veld gekruist een schep en pikhouweel die symbool staan voor de landbouw.
Linksonder de hoorn des overvloeds en rechtsonder en wiel met vleugels als symbool van de souvereiniteit. In het midden staat het Panamakanaal afgebeeld.Boven het schild een vogel, de harpij een nationale vogel met in zijn snavel een lint met het motto; "Pro Mundi Beneficio". ("Ten behoeve van").
Boven de vogel staan  negen gele sterren voor de negen provincies van Panama. het geheel is omringt door aan iedere zijde twee vlaggenstokken met de nationale vlag.



           Zie vervolg: AMERIKA (MIDDEN) CARIBISCHE EILANDEN, VLAGGEN EN                                                                                 WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten