zaterdag 16 januari 2016

AMERIKA (ZUID). LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 11-SLOT)

LANDEN VAN DE 

"NIEUWE WERELD". (11-SLOT)

EEN WERELDDEEL DAT WE ONDERSCHEIDEN IN NOORD-, MIDDEN- EN ZUID-AMERIKA.


LANDEN VAN ZUID-AMERIKA. (3)


PERU.

De republiek Peru grenst aan de landen Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia en Chili en in het westen aan de Stille Oceaan.
het land heeft een oppervlakte van 1.285.216 km², waarvan 0,4% water.
De hoofdstad is Lima en de voertaal is Spaans. In  bepaalde gebieden wordt ook nog Quechua en Aymara gesproken.

Voor de komst van de Spanjaarden was het land het rijk van de Inca's, waarvan Cuzco de hoofdstad was.
Wereld bekend zijn de ruïnes van de oude stad Machu Picchu een overblijfsel van het Inca Rijk.
In 1572 veroverden de Spanjaarden het land en bestuurden het tot 1821.
Tussen 1836 en 1839 vormde het land met Bolivia een confederatie. Van 1864 tot 1866 voerde Peru een oorlog met Spanje over het bezit van de guano-eilanden, de Ballestaseilenden. Deze eilanden zijn rijk aan vogelmest met een hoge concentratie natriumnitraat en wordt ook wel chilisalpeter genoemd. 
Sinds de onafhankelijkheid werd het land afwisselend door militaire en burgerregeringen bestuurd.
Van 1980 tot 1992 ging de bevolking gebukt onder het geweld van de maoïstische terreurbeweging 'Lichtend Pad'.
In de hooglanden ligt het bekende Titicacameer op 3812 meter hoogte. De hoogste berg is de Nevado Huascarán met 6768 meter. De rivier de Amazone ontspringt in het Peruaanse deel van het Andes
gebergte. het land telt ruim zes grote vulkanen.
Peru is opgedeeld in 25 regio's, welke weer zijn opgedeeld in 194 provincies welke weer bestaan uit 1821 districten.

VLAG VAN PERU.

De vlag van Peru bestaat uit drie gelijke verticale banen in de kleuren rood-wit-rood. Dit is de civiele vlag.
In de staatsvlag staat in het midden van de witte baan het wapen van Peru afgebeeld.
De vlag werd aangenomen op 25 februari 1825.
WAPEN VAN PERU.

Het rechts afgebeelde wapen is het nationale wapen; Escudo Nacional.
het land kent verder het; Escudo de Armas en het Gran Sello del Estado (Groot zegel van de staat).
In alle drie is het wapenschild het zelfde afgebeeld.
Op het wapenschild staan afgebeeld in drie vakken; het nationale dier de lama, de cinchonaboom en de hoorn des overvloeds.
Boven het wapen een krans van de bladeren van de steeneik wat symbool staat voor de overwinning en glorie. het schild wordt aan beide zijden gesierd door twee nationale vlaggen.
Bij het Escudo de Armes wordt het wapen  omringt door links een lauriertak en rechts een olijftak welke zijn samengebonden met een rood-wit-rood lint. 
Bij het grootzegel staat boven het wapen de naam van het land in het Spaans; "República del Peru".

SURINAME.

Officieel de Republiek Suriname. het land is gelegen aan de noordkust van Zuid-Amerika en grenst aan de Atlantische Oceaan, Frans Guyana, Brazilië en Guyana (voormalig Brits Guyana).
het land heeft een oppervlakte van 163.820 km², waarvan 1,1 % water. De hoofdstad is Paramaribo en de voertaal is Nederlands.
het land dankt zijn naam aan de rivier die door het land stroomt, de Suriname rivier.
Suriname was tot 25 november 1975 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Reeds vanaf 3000 jaar v,Chr. was Suriname reeds bewoond door indianen. De twee grootste stammen waren de Arowakken. levend aan de kustgebieden en de Cariben aan de monding van de Marowijne rivier. Daarbij leefden in het regenwoud ook nog enkele stammen.
De eerste kolonisatie was door de Engelsman Willoughby in 1650. Tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog werd het gebied in 1667 veroverd door de Nederlanders. Nederland bleef de kolonie behouden ook na de Derde Engels-Nederlandse Oorlog.
Ook het gebied Bergbice en Essequibe, ongeveer het huidige Guana werd gekoloniseerd door de Nederlanders. Samen vormden ze het zogenaamde Nederlands-Guiana. In 1815 bij het Congres van Wenen werd het gebied opgedeeld in Suriname, dat Nederlands bezit bleef, en het huidige Guyana, dat een Britse kolonie werd. Op 1 juli 1863 werd in Suriname de slavernij afgeschaft.
In 1954 kreeg Suriname een semi-autonome status binnen het Koninkrijksverband en op 15 november 1975 werd het land onafhankelijk. Suriname heeft een tropische regenwoud met een rijke flora en fauna. Maar ook hier bedreigt de ontbossing de natuur.


VLAG VAN SURINAME.

De huidige vlag van Suriname is aangenomen op 25 november 1975.
De vlag bestaat uit vijf banen, de bovenste twee banen groen en wit en de onderste twee wit en groen hebben de zelfde breedte als de middelste rode baan. In het midden van de rode baan staat een vijfpuntige gele ster afgebeeld.
het rood symboliseert de vooruitgang en de strijd voor een beter bestaan. het wit staat voor de vrede en gerechtigheid en het groen staat voor de natuur en vruchtbaarheid van het land. De gele ster symboliseert de hoop op een 'gouden' toekomst en eenheid.

WAPEN VAN SURINAME.

Het wapenschild wordt geflankeerd door twee indianen met pijlenkoker en boog, de oorspronkelijke bevolking van het land.
het schild en de indianen staan op een rode wimpel met de tekst; "Justicia, Pietas, Fides"("gerechtigheid, vroomheid, vertrouwen").
Het wapenschild is verticaal in tweeën gedeeld. In het linker deel staat een gouden zeilschip afgebeeld varend op zee en in het rechterdeel staat de koningspalm op de aarde afgebeeld. In het midden staat in een groene ruit een gele vijfpuntige ster.
De ster symboliseert de vijf continenten waarvan de bevolking van Suriname vandaan zijn gekomen: Afrika, Amerika, Australië, Azië en Europa. 

Het oude wapenschild van Suriname geeft in midden een aankomend zeventiende-eeuwse opgetuigde koopvaardij driemaster weer.
Bij de presentatie hiervan werd het schild geflankeerd door twee indianen in traditionele kledingdracht en hun pijlenkoker en jachtboog.
Het loge was afgebeeld rond het schip.

URUGUAY.

Officieel de republiek ten oosten van de Uruguay.
het land is genoemd naar de gelijknamige rivier die de westgrens vormt met Argentinië. verder grenst het land aan  Brazilië met als grens de Cuareim rivier, de Atlantische Oceaan en de Rio de la Plata in het zuiden.
het land heeft een oppervlakte van 176.215 km², waarvan 1,5% water. de hoofdstad is Montevideo en de voertaal is Spaans.
De oorspronkelijke bewoners behoorden tot de stam van de Charrua die leefden van de jacht en de visvangst.
Na dat het land door Spanje was gekoloniseerd in de 16e eeuw behoorde het tot het Spaanse onderkoninkrijk. In 1810 ontstond er onrust toen Spanje door de legers van Napoleon was bezet.
Van 1816 tot 1828 maakte het land deel uit van de Verenigde Provincies van de Rio de la Plata.
Op 25 augustus 1825 riep het land de onafhankelijkheid uit maar het duurde nog drie jaar eer Uruguay echt vrij was.
Zoals in de overige Latijns-Amerikaanse landen brak er burgeroorlog uit. In 1870 maakte het leger een einde aan de onderlinge machtsstrijd in het land. Begin jaren '70 was het weer onrustig in het land door stadsguerillagroepen de Tupamaros. Het leger greep weer de macht en onder de junta verdwenen tegenstanders van het regime in de gevangenis of vluchten naar Argentinië.
Pas na 1981 kwam er onder het presidentschap van de legerleider een voorzichtige democratie opgang. De politieke en werkomstandigheden in Uruguay behoren tot de vrijste van het continent.


VLAG VAN URUGUAY.

De vlag bestaat uit vijf witte en vier horizontale banen.
Linksboven in het witte kanton staat Meizon afgebeeld (Sol de Mayo).
De vlag ontleent zijn kleuren aan de Argentijnse vlag. De negen strepen staan voor de toenmalige indeling van het land in negen departementen. Nu heeft het land negentien departementen.
De zon met een gezicht en omgeven door stralen is de zogeheten Meizon en staat symbool voor de Inca-mythologie de zonnegod Inti.

WAPEN VAN URUGUAY.

Het wapen van Uruguay heeft een ovaal schild dat in vieren is gedeeld.
Het schild wordt gedekt door de Meizon. het schild wordt omringt door twee verschillende olijftakken samen gebonden met een blauw lint.
Linksboven in het schild een weegschaal, het symbool voor gelijkheid en rechtvaardigheid. Rechtsboven de heuvel van Montevideo (Cerro de Montevideo) met daarop een fort.
Linksonder een afbeelding van een galopperend paard dat symbool staat voor de vrijheid. Rechtsonder een os als symbool voor de overvloed.
het wapen werd aangenomen op 19 maart 1829.VENEZUELA.

Officieel de Bolivariaanse Republiek Venezuela.
Het land ligt in het noorden van Zuid-Amerika en grenst aan de Caribische Zee, Guyana, Brazilië en Colombia.
De naam van de republiek verwijst naar de vrijheidsstrijder Simón Bolivar.
Het land is een federale republiek waarin het staatshoofd de macht naar zich heeft toegetrokken.
Venezuela heeft een oppervlakte van 912.050 km², waarvan 0,3 % water. De hoofdstad is Caracas en de voertaal is Spaans.
Venezuela was de vijfde permanente Portugese vestiging in Zuid-Amerika in 1513 om later deel uit te gaan maken van de Spaanse onderkoninkrijken Peru en Nieuw-Spanje.
Na 1717 waren de Venezolaanse provincies onderdeel van het Onderkoninkrijk Nieuw-Granada, maar in 1777 scheidde die zich daar vanaf. In 1821 werd het definitief onafhankelijk van Spanje onder leiding van Simón Bolivar.
De 19e en 20e eeuw werden gekenmerkt door politieke instabiliteit, dictatoriaal bewind en revolutionaire onrust. In 1992 vond er een mislukte staatsgreep plaats door Hugo Chávez. Hij zat kort gevangen en werd bij de verkiezingen gekozen tot president in 1998.
In 2002 trachtte de regering van de V.S. onder leiding van Jimmy Carter, Cheváz uit het zadel te wippen.. Hij bleef aan de macht tot 2013 en werd opgevolgd na zijn overlijden door Nicolás Maduro.
De grootste bron van inkomen van het land is de export van aardolie en daarna landbouwproducten.


VLAG VAN VENEZUELA.

De huidige vlag werd voor het eerst gehesen op 12 maart 2006.
De vlag bestaat uit drie gelijke horizontale banen in de kleuren geel-blauw en rood. Linksboven in het kanton staat het wapen van Venezuela. In de civiele vlag ontbreekt het wapen.
In het midden van de blauwe baan staan acht witte sterren in een halve cirkel.
De symboliek van de kleuren gaat terug tot 1810 en hebben hun oorsprong in de strijd tegen de Spanjaarden toen generaal Francisco de Miranda een geel-blauw-rode driekleur in gebruik nam.
De blauwe baan stond symbool voor de Atlantische Oceaan die tussen Spanje en Zuid-Amerika ligt. De rode baan verwijst naar de Spaanse terreur en het geel de onafhankelijkheid van de voormalige Spaanse kolonies.
Tegenwoordig hebben de kleuren in de vlag een andere betekenis:
Geel: staat voor de welvaart van het land.
Blauw; staat voor de territoriale wateren van het land.
Rood: staat voor het bloed dat de patriotten in de onafhankelijkheidsstrijd hebben verloren.
Zeven van de acht sterren staan voor de zeven provincies van het land en de laatste negende ster voor "de overwinning en de toekomst".

WAPEN VAN VENEZUELA.

Het wapenschild bestaat uit drie delen. Linksboven in een rood vak zijn 24 korenaren afgebeeld in het geel en deze staan voor de 24 staten van het land. Rechtsboven in een geel vak staan twee vlagen van Venezuela met wapens afgebeeld. De wapens, sabel en zwaard, pijl en boog, en manchetten staan voor de onafhankelijkheidsstrijd. Pijl en boog voor de inheemse bevolking en de manchetten voor de boeren.
In het onderste blauwe vaak staat een galopperende witte hengst afgebeeld. het paard van Simón Bolivar.
het schild wordt gedekt door twee zilveren hoorns met fruit en bloemen, als teken van de welvaart en rijkdom.
Naast het wapen links een lauriertwijg en rechts een palmtwijg afgebeeld als teken van vrede en faam.
Beide twijgen worden bijeen gebonden door een lint in de kleuren van de vlag met van links naar rechts en beneden de tekst: "19 de Abril de 1810 Indenpendencia", "20 Febrero de 1859 Federacion", "Republica Bolivariana de Venezuela". (" 19 april 1810 onafhankelijkheid, 20 februari 1859 federatie, Bolivariaanse Republiek Venezuela").

AFHANKELIJKE GEBIEDEN VAN ZUID-AMERIKA.

Onder deze afhankelijke gebieden worden verstaan de Falklandeilanden, Frans Guyana, Zuid Georgia en de Zuidelijke Sandwich Eilanden.

FALKLAND EILANDEN.

De Falkland Eilanden zijn gelegen in de zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan voor de zuidelijkste kust van Argentinië. De eilanden vormen een Brits overzees gebiedsdeel. Argentinië maakt aanspraken op deze eilanden en noemt ze Islas Malvinas.
De eilanden hebben een oppervlakte van 12.173 km². De hoofdstad is Stanley en de voertaal is Engels.
De twee grootste eilanden zijn West-Falkland en Oost-Falkland  welke zijn omringt door honderden kleine eilandjes.
Het klimaat is vergelijken met dat van de Shetland eilanden ten noorden van Schotland gelegen.
Er wordt vanuit gegaan dat de Antwerpse zeeman, Sebald de Weert, deze eilanden als eerste aandeed gedurende zijn reizen voor de Verenigde Oostindische Compagnie in 1600.
De fransen waren de eersten die er een militaire nederzetting bouwden in 1764 op Oost-Falkland.
In 1795 stichten de Britten de nederzetting Port Egmont op West-Falkland. In 1766 verkochten de Fransen Oost-Falkland aan de Spanjaarden die de Britten de oorlog verklaarden om ook Oost-Falkland in bezit te krijgen. Uitslag bleef dat ieder zijn deel behield.
Na de onafhankelijkheid van Spanje stichten de Argentijnen tussen 1820 en 1829 nederzettingen op de eiland en trachten deze te kolonialiseren. In 1833 veroverden de Britten het gebied en maakten het een overzees gebiedsdeel.
In 1982 op 2 april vielen de Argentijnen de Falkland eilanden binnen maar weden na ruim twee maanden door de Engelsen verslagen. Het staat bekend als de Falklandoorlog.


VLAG VAN DE FALKLANDEILANDEN.

De vlag van de Falklandeilanden heeft een donkerblauw veld met linksboven in het kanton de Britse vlag.
In het rechter deel staat het wapen van de Falklandeilanden afgebeeld.


WAPEN VAN DE FALKLANDEILANDEN.

Het huidige wapen werd aangenomen op 29 september 1948.
Bovenin het wapen schild staat een schaap afgebeeld het dier dat van economisch belang is voor de eilanden vanwege de schapenfokkerijen.
De blauw-witte golven staan voor de zee. Op de zee het schip de 'Desire' waarmee de John Davis, rond de eilanden voer en deze claimde voor het Verenigd Koninkrijk.
Onder het wapenschild de spreuk "Desire the Right" ("Verlang naar het Rechte/Goede").
ZUID GEORGIA EN DE

ZUIDELIJKE SANDWICH EILANDEN.

Zuid-Georgia in een nagenoeg onbewoond eiland in de eilandengroep
Zuid-Georgia en de Sandwich Eilanden.
Het eiland heeft een oppervlakte van 3756 km². De hoofdplaats is Grytviken en de voertaal is Engels. Het eiland is een Brits overzees gebiedsdeel.
Het eiland werd voor het eerst in 1675  gezien door de Londense handelsreiziger la Roché die het Roché Eiland noemde.
In 1756 maakte een Spaans schip uit Sint Malo melding over het eiland.
In 1775 meerde James Cook aan op het eiland, claimde het voor de Britse Kroon en noemde het naar koning George III.
Het eiland is tegenwoordig een wetenschappelijk onderzoek centrum.

De Sandwich Eilanden liggen aan de rand van de Scotiazee in het zuidwestelijke deel van de Atlantische Oceaan op een afstand van 1455 kilometer van Zuid-Georgia.
De eilandengroep is een Brits overzees gebiedsdeel.
Het eiland werd door James Cook op zijn tweede reis ontdekt in 1775. Hij vernoemde het eiland naar de vierde graaf van Sandwich die op dat moment hoofd was van de Britse Admiraliteit.
De hoofdstad van de eilandengroep met een oppervlakte van 3093 km² is King Edward Point. en de voertaal is Engels.
Ook op deze eilanden maakt Argentinië aanspraken.

VLAG VAN ZUID-GEORGIA EN DE SANDWICH EILANDEN.

De vlag heeft een donkerblauw veld met linksboven in het kanton de Britse vlag.
In het rechterdeel staat het wapen afgebeeld.
WAPEN VAN ZUID-GEORGIA EN DE SANDWICH EILANDEN.

Het wapenschild is blauw-wit geruit met daarop een groene driehoek met de punt naar beneden. In de driehoek twee gouden sterren afkomstig van het wapen van James Cook en daaronder de Britse leeuw. De leeuw draagt een fakkel wat symbool staat voor ontdekking.
Het wapen wordt gedragen door links een zeeleeuw op een rots en rechts een pinguïn staande op een een ijsschots.
Het schild word gedekt door een heraldische helm met pluimen en daarop o een blauw-witte wrong een rendier dat op Zuid-Georgia voorkomt.
Onder het wapen op een lint de spreuk in het Latijn; "Leo Terram Propriam Protegat" ("Laat de leeuw zijn eigen land beschermen").

FRANS GUYANA.

Frans Guyana is een Frans overzees gebiedsdeel aan de noordkust van Zuid-Amerika.
Het grenst aan de Atlantische Oceaan, Brazilië, en Suriname.
Het land ligt tussen de rivieren de Litani en de Marowini.
Frans Guyana heeft een oppervlakte van 83.534 km², de hoofdstad is Cayenne en de voertaal is Frans.
Bij de plaats Kourou ligt het ruimtevaart lanceercentrum van de ESA.
Het land was reeds duizenden jaren voor de komst van de eerste Europeanen door indianenstammen bewoond. het land kent vijf verschillende stammen.
De Spaanse ontdekkingsreizigers lieten het land in 1500 links liggen en in 1604 arriveerden hier de eerste Fransen. 
Het land was van 1660 tot 1677 afwisselend in handen van de Nederlanders en de Fransen. In 1801 werd het een kolonie van Frankrijk. Op het voor de kust gelegen kleine eiland richten de Fransen een strafkolonie in bekend onder de naam Duivelseiland. In 1809 werd het land bezet door de Portugezen als reactie op het bezetten van Portugal door het Franse leger van Napoleon.
Na de val van Napoleon werd het land weer toegewezen aan Frankrijk en verlieten de Portugezen het gebied in 1817.
Van 1940 tot 1943 viel het onder bestuur van Vichey-Frankrijk en daarna onder de Vrije Fransen.
Het is nu een departement van Frankrijk.

VLAG EN WAPEN VAN FRANS-GUYANA. 

Daar het land een departement van Frankrijk is voert het de Franse vlag.
Het wapenschild wordt afgedekt met een
kastelen kroon. Op het bovendeel van het schild op een blauwe achtergrond staat het jaartal 1643, het jaar dat dat het land werd opgenomen in Frankrijk, met daaronder drie lelies.
Op een rood vlak in het midden staat een boot met riemen afgebeeld met een gouden lading wat symbool staat voor de rijkdommen in het gebied. De boot vaart in het water met drie waterlelies. het schild wordt gedragen aan beide zijden door een marterachtige diersoort en daarboven de tekst; "Fert Aurum Indstria" ("Werk Maakt Overvloed").

                                                 FINAL.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten