woensdag 6 januari 2016

AMERIKA (MIDDEN) CARIBISCHE EILANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 6)


LANDEN VAN DE 

"NIEUWE WERELD". (6)

EEN WERELDDEEL WAT WE ONDERSCHEIDEN IN NOORD-, MIDDEN- EN ZUID-AMERIKA.


AFHANKELIJKE CARIBISCHE EILANDEN. (1)


In de Caribische Zee liggen 18 afhankelijke eilanden. In alfabetische volgorde; Amerikaanse Maagdeneilanden, Anguilla, Aruba, Bonaire, Britse Maagdeneilanden, Coraçao, Guadeloupe, Kaaimaneilenden, Martinque, Montserrat, Navasa, Puerto Rico, Saba, Saint-Barthélemy, Sint Eustatius, Nederlands- en Frans Sint Maarten en Turks - Caicoseilanden. Verder het eiland Bermuda in de Atlantische Oceaan.


AMERIKAANSE MAAGDENEILANDEN.

Deze groep eilanden behoren tot de Bovenwindse eilanden. De groep bestaat uit de eilanden Saint Croix, Saint John, Saint Thomas en Water Island.
Tot 1917 waren deze eilanden Deens bezit en werden daarna overgedragen aan de V.S. onder de naam United States Virgin Islands.
De eilanden hebben een oppervlakte van 347 km², waarvan 1% water en de hoofdstad is Charlotte Amalie. De voertaal is Engels.
De oorspronkelijke bewoners van deze eilanden waren de Ciboney-, Carib-, en Arowakken-Indianen.
De eilanden werden door Christoffel Columbus op zijn tweede reis in 1493 ontdekt. Hij noemde het de Maagdeneilanden naar de Heilige Ursula en haar maagdelijke aanhangers.
In de daarop volgende 300 jaar beheerden de Spanjaarden, Engelsen, Nederlanders, Fransen, de Maltezer Ridders van Malta en de Denen de eilanden.
De Deense West-Indische Compagnie lijfde in 1694 St. John in emn kocht St. Croix in 1733 van de Fransen.
De eilanden werden Deense kolonies in 1754. Op 17 januari 1917 verkocht Denemarken de eilanden aan de V.S, omdat de eilanden in Duitse handen zouden kunnen vallen en er gevreesd werd voor een onderzeeboot oorlog in dat gebied. In 1927 werd de bewoners het Amerikaanse burgerschap verleend.


VLAG VAN DE AMERIKAANSE MAAGDENEILANDEN.

De vlag werd aangenomen op 17 mei 1921.
De vlag bestaat uit een wit veld met daarop een vereenvoudigde afbeelding van het groot zegel van de USA geplaatst tussen de letter V en I van de Virgin Islands.
De adelaar draagt in zijn linker poot een olijftak en in zijn rechter poot drie pijlen die staan voor de eilanden Saint Thomas, Saint John en Saint Croix. De olijftak is het symbool van vrede.

WAPEN VAN DE AMERIKAANSE MAAGDENEILANDEN.

Het wapen is een zegel, hierop staan de drie eilanden op afgebeeld op een donkerblauwe achtergrond voorstellende de zee.
Op een van de eilanden is de Amerikaanse en de Deense vlag te zien.
In het midden op een tak met bloemen de nationale vogel de bananaquit.
Onderin op een lint het motto; "United, Pride and Hope". ("Verenigd, Trots en Hoop").




ANGUILLA.

Het eiland behoort tot de Kleine Antillen en maakt uit van de Britse overzeese gebieden. 
het eiland was waarschijnlijk reeds voor onze jaartelling bewoond door de Cariben. De oudste historische vondsten dateren van 600.
Het eiland heeft een oppervlakte van 91 km². De hoofdstad is The Valley en de voertaal is Engels.
Over de ontdekking van het eiland verschillen de meningen; de een zegt door Columbus in 1493, maar zeker is dat de Fransman Laudonnaire in 1565 het eiland aandeed.
De eerste kolonisten die en een fort op bouwden waren de Nederlanders van de West-Indische Compagnie. In 1633 veroverden de Spanjaarden het eiland en verwoesten het fort. In 1650 werd het eiland bezit van de Britten die in 1656 weer werden verdreven door de Cariben. In 1666 werd het eiland Frans en in 1667 weer Brits bij de Vrede van Breda. Er bleef onenigheid en uiteindelijk vertrokken de Fransen  en bezetten tussen 1744 en 1748 een deel van Sint Maarten. Na veel politieke problemen en referenda werd het eiland op 19 december 1980 onafhankelijk.


VLAG VAN AGUILLA.

De vlag van Aguilla werd aangenomen op 29 november 1990.
De vlag heeft donkerblauw veld met linksboven in het kanton de Britse vlag en op het rechterdeel het wapen van het eiland.
Van 1967 tot 1980 gebruikte het eiland de vlag die gelijk is aan het wapen in de huidige vlag.


WAPEN VAN AGUILLA.

het wapen van Aguilla in sinds 30 mei 1980 in gebruik.
In het wapen met een goud-gele rand, staan drie oranje dolfijnen in een cirkel welke de continuïteit van het eiland moet voorstellen. Het witte deel staat voor vrede en rust en het blauwe deel voor de zee.






ARUBA.

Aruba is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden en ligt ten noorden van Venezuela. Het eiland heeft een oppervlakte van 180 km². De hoofdstad is Oranjestad en de voertaal in Nederlands en Papiaments.
Het eiland werd ontdekt in 1499 door de Spanjaarden Alonso de Ojeda, Amerigo vespucci en Juan de la Cosa. het werd samen met Bonaire en Curaçao door de Spaanse koning geschonken aan Juan Martin de Ampués. In 1636 werd het eiland overgenomen door de Nederlanders.
Tussen 1807 en 1906 was het eiland in handen van de Engelsen.
In 1824  werd er goud gevonden, dat tot 1916 werd gewonnen door een Engels bedrijf. In 1879 begon men aan fosfaat winning op het eiland.
In 1976 werden de eerste stappen tot een onafhankelijkheid genomen. Op 1 januari 1986 werd Aruba afgescheiden van de Nederlandse Antillen en werd het een zelfstandig en autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. In 1991 werd afgezien van volledige onafhankelijkheid.
Aruba heeft een bevolking van gemengd bloed door de oorspronkelijke bewoners de Arowakken, de Europeanen en de Afrikaanse slaven. Het Papiaments is een Creoolse taal gebaseerd op het Portugees met invloeden van het Engels, Nederlands Spaans en Afrikaanse talen.


VLAG VAN ARUBA.

De vlag van Aruba is sinds 18 maart 1976 in gebruik. Sinds 1 januari 1986 is het een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden en verving de huidige vlag die van de Nederlandse Antillen.
De vlag heet een lichtblauw veld, wat de lucht en de zee symboliseert. De rode ster linksboven staat symbool voor het eiland en de vier punten de vier talen die er gesproken worden; Spaans, Papiaments, Nederlands en Engels. Het wit om de ster symboliseert de branding en de golven.
De twee gele strepen staan voor de status aparte als voor het toerisme en de industrie.

WAPEN VAN ARUBA.

Het wapen bestaande uit zeven elementen werd in 1955 ontworpen.
Bovenop het schild staat de Nederlandse leeuw afgebeeld als symbool voor de band met het Koninkrijk Der Nederlanden
Het schild wordt in vieren gedeeld door een wit kruis. In het deel linksboven staat de Aoëplant , rechtsboven een vulkanische berg in de zee, voor het eiland.
Linksonder twee handen die elkaar schudden als symbool voor de goede relaties met de overige wereld, en rechtsonder een tandwiel dat symbool staat voor de industrie en vooruitgang.
Ronde het schild zijn lauriertakken afgebeeld, het traditionele symbool voor de vrede.


BERMUDA.

Ondanks dat het eiland bermuda in de Atlantische Oceaan, zal het hier beschreven worden, daar de Bermuda-driehoek, gelegen tussen Bermuda, Miami en Puerto Rico ook grenst aan de Caribische Zee.

Bermuda is een Brits overzees gebiedsdeel in de Atlantische Oceaan 1.770 kilometer ten noordoosten van Miami in de staat Florida van de V.S.
Het eiland heeft een oppervlakte van 53 km² en door haar aangesloten koraal riffen veel ingesloten watergebieden. De hoofdstad is Hamilton en de voertaal is Engels.
bermuda bestaat uit het hoofdeiland Bermuda en drie kleinere eilanden Saint George, Saint David en Somerset. Door de koraal riffen is het een paradijs voor de duikers. Het eiland is een belasting paradijs voor veel grote bedrijven en de bevolking heeft het hoogste inkomen per persoon van de wereld.

VLAG VAN BERMUDA.

De vlag van bermuda is sinds 4 oktober 1910 in gebruik.
Het is een rood veld met linksboven in het kanton de Britse vlag en in het rechter deel van het veld het wapen van Bermuda.
De Marine vlag van het eiland heeft een blauw veld.



WAPEN VAN BERMUDA.

In het wapen staat een wapenschild met een rode leeuw die het vasthoudt. De leeuw verwijst naar de band van het eiland met het Verenigd Koninkrijk.
Op het schil de afbeelding van een schip in zwaar weer vlak onder de kust. Dit staat symbool voor de 'Sea Venture', het schip waarmee Sir George Somers in 1609 het land bereikte en de band met Engeland begon.
Onder het wapen op een lint de tekst; "Quo Fata Ferunt" ("Waar het lot ons zal brengen"). 


BONAIRE.

Bonaire is een Nederlandse gemeente in het Caribisch gebied, dat sinds 2010 een bestuurlijk openbaar lichaam vormt.
Het eiland heeft een oppervlakte van 288 km² en de hoofdstad is Kralendijk.
Op het eiland wordt Nederlands en Papiaments als voertaal gebruikt.
Het behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen.
De eerste bewoners van het eiland waren de Caiquetio indianen die het eiland vanuit Venezuela bereikten.
De Spanjaarden Alonso de Ojeda en Americo Vespucci landen in 1499 als eerste Europeanen op het eiland.
Daar en niets van waarde was te vinden op het eiland werd het geen Spaanse kolonie en rekenden het eiland samen met Curaçao en  Aruba tot de 'islas inútiles' (nutteloze eilanden). De Spanjaarden voerden de indianen af naar Zuid-Amerika om als slaven te dienen op hun plantages en introduceerden in 1526 vee op het eiland, de ezel en de geit. Het eiland werd wel nuttig als vluchtplaats voor veroordeelde en gevluchte krijgsgevangen die zich schuil hielden in de heuvels en het plaatsje Ricon stichtten.


In 1633 werd het eiland door de Nederlander veroverd op de Spanjaarden en kwam het onder gezag van de West-Indische Compagnie. Slaven werden geïmporteerd voor het werk in de zoutpannen voor de winning van zeezout. Hun kleine verblijven van nog geen twee meter hoog staan nog op het zuidelijke deel van het eiland. In 1863 werd de slavernij afgeschaft.

Begin 19e eeuw verloor Nederland tot twee maal toe het beheer over de Antillen aan Groot-Brittannië, maar in 1816 werden ze officieel aan Nederland toegewezen.
Van 1940 tot 1947 was er een groot interneringskamp op het eiland voor alle Duitse en Oostenrijkse bewoners van de Antillen, daar men deze niet vertrouwde in verband met de olieraffinaderijen op het eiland.
In 1954 werden de Antillen een autonoom deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Toen in 2010 de Nederlandse Antillen werden opgeheven als land, werd Bonaire een bijzonder gemeente van Nederland. De belangrijke economische sector voor het eiland is de zoutwinning en het toerisme.

VLAG VAN BONAIRE.

De vlag is in gebruik genomen op 11 december 1981.
De vlag van het eiland is verdeeld in drie vakken van linksboven uit de hoek een gele driehoek en een witte baan van de hoek rechtsboven naar linksonder en de overige driehoek is donkerblauw.
In de witte baan een zwarte ring, voorstellende een kompas met daarin en rode zespuntige ster.
De punten op het kompas staan symbool voor de gelijkheid van mensen uit alle windrichtingen.
De zespuntige ster staat voor de oorspronkelijke zes dorpen op Bonaire; Playa, Nikiboko, Tera Korá, Antriol, Nort Saliña en Rincon. het rood staat voor het bloed en de overlevingskracht van de bewoners.
Het gele deel staat voor de zon en de bloemen van het eiland. De meeste bloemen op het eiland zijn geel. het wit staat voor vrede en internationalisme. Het blauw is de band met de zee van de bevolking. Gedurende de WO-II voeren veel zeelieden van Bonaire op zee om de olietransporten vanuit Venezuela veilig te stellen. Ruim 80% van hen vond de dood op zee door duikboot aanvallen van de Duitsers.

WAPEN VAN BONAIRE.

Het wapen van Bonaire werd toegekend bij Koninklijk Besluit op 20 september 2010.
In het midden een rode ster in een kompasring afgebeeld op een stuurwiel.
Het blauw staat voor de zee en het geheel heeft de zelfde betekenis als in de vlag beschreven. het schild wordt gedekt door koninklijke kroon met vijf bladeren en vier parels.
De ster in het midden en de kroon bovenop, symboliseren de Nederlandse soevereiniteit over Bonaire.




           Zie vervolg: AMERIKA (MIDDEN) CARIBISCHE EILANDEN, VLAGGEN EN                                                                        WAPENEMBLEMEN. (DEEL 7)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten