maandag 4 januari 2016

AMERIKA (MIDDEN) CARIBISCHE EILANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)


LANDEN VAN DE 

"NIEUWE WERELD" (4)

EEN WERELDDEEL WAT WE ONDERSCHEIDEN IN NOORD-, MIDDEN-, EN ZUID-AMERIKA.


ONAFHANKELIJKE CARIBISCHE EILANDEN. (1)


In de Caribische Zee liggen 13 onafhankelijke eilanden. In alfabetische volgorde; Antigua en Barbuda, de Bahama's, Barbados, Cuba, Dominica, Dominicaanse republiek, Grenada, Haïti, Jamaica, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines en Trinidad -
Tabago.

ANTIGUA EN BARBUDA.

Rechtsonder het eiland Antigua en rechtsboven het eiland Barbuda vanuit de lucht gezien. Samen met het eilandje Redonda vormen ze de natie Antigua en Barbuda. De eilanden behoren tot de Benedenwindse Eilandengroep, de Kleine Antillen. De hoofdstad is St.John en de voertaal is Engels.

ANTIGUA.

Het eiland heeft een oppervlakte van 280 km² en de hoofdplaats is St. John.
Antigua is in 1493 door Christoffel Columbus ontdekt. Hij vernoemde het eiland naar de kathedraal van Sevilla, Santa Maria la Antigua.
Het eiland bleef zo goed als onbewoond totdat er zich Engelsen kolonisten vestigden in 1632.
De kolonisten werden verdreven door de Cariben de oorspronkelijke bewoners van de Kleine Antillen maar keerden in 1663 weer terug. In 1666 plunderden de Fransen het eiland.
Bij de Vrede van Breda op 31 juli 1667 werd het eiland formeel aan de Engelsen toegewezen.
In 1981 werd het eiland onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Het hoogste punt op het eiland is Mount Obama van 402 meter hoogte.

BARBUDA.

Het eiland heeft een oppervlakte van 160,56 km². Het hoogste punt op het eiland is 38 meter.
Volgens historische gegevens was het eiland reeds bewoond in 2400 v.Chr. door de Ciboney. 
Toen in 1493 Columbus op het eiland landde gedurende zijn tweede reis, was het gebied bewoond door Arawak en Carib indianen. De eerste die er nederzettingen bouwden waren de Spanjaarden en de Fransen welke later werden gevolgd door de Engelsen die er in 1666 een kolonie van maakten.
In 1685 verhuurden de Engelsen het eilandje aan de broers Codrington die er een slaven eiland van maakten voor hun suikerriet plantages en de stad Codrington stichtten. Op 1 november 1981 kreeg het eiland onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.


VLAG VAN ANTIGUA EN BARBUDA.

De nationale vlag van de eilandengroep werd op 27 januari 1967 aangenomen.
De vlag heeft verschillende kleuren en heeft in het midden een omgekeerde driehoek. Beide overige vlakken zijn rood.
In de driehoek de kleuren zwart-blauw en wit de horizontale driekleur met in het zwarte vlak een gele zon welke staat voor een nieuw tijdperk. het zwart staat voor de Afrikaanse afstamming van de bevolking, het blauw voor hoop en het rood voor de energie en dynamiek van de mensen.
De driehoek met de opkomende zon, het blauw van de zee en het wit van het strand staat ook symbool voor Caribische Zee. De V van de driehoek staat symbool voor de overwinning.

WAPEN VAN ANTIGUA EN BARBUDA.

Het wapen van de eilanden werd geïntroduceerd op 16 februari 1967.
Boven het schild een heraldische helm gesierd met een ananas en hibicusbloemen, beide veel voorkomend op de eilanden.
Op het wapenschild de opkomende zon boven de Caribische Zee met op een groene ondergrond een suikerfabriek.
Het schild wordt gedragen door twee herten welke op de eilanden voorkomen. Het linker hert draagt een stengel suikerriet en het rechts een stengel van de yucca plant. Het geheel staat op een groene heuvel met een blauwe rand wat het eiland voorstelt gelegen in de zee. 
Onder het wapen een lint met het motto; "Each Endeavouring All Achieving" ( "Elk streven, alles bereiken").

BAHAMA'S.

Het Commonwealth of the Bahama's.
De Bahama's bestaan uit een archipel van 700 eilanden en 2000 zand/koraalplaten "Keys"genaamd.
Het heeft een oppervlakte van 13.878 km², waarvan 28% water. De hoofdstad is Nassau en de voertaal is Engels. 
De eilanden groep bevindt zich in feite in de Atlantische Oceaan gelegen ten oosten van de staat Florida van de V.S., ten noorden van Cuba en ten westen van de Britse Turks- en Caicoseilanden.
Van de eilanden zijn er nog geen 40 officieel bewoond.
De eerste bewoners van deze eilanden waren de Tainoindianen die rond 700 vanuit het eiland Hispanniola hier naar toe kwamen. De eerste Europeaan die hier voet aan land zette was Chritoffel Columbus op 12 oktober 1492 op het eiland San Salvador. De Spanjaarden koloniseerden de eilanden. In 1648 kwamen de eerste Engelsen in het gebied. en in 1670 gaf de Engelse koning Karel II opdracht het gebied te ontginnen. In 1703 trachten de Spaanse- en Franse troepen de macht te grijpen. De Bahama's stonden in die tijd ook bekend als de piratenrepubliek.
Pas na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog werden de eilanden belangrijk voor de Britten.
In 1964 kregen de Bahama's zelfbestuur en op 10 juli 1973 werden ze onafhankelijk en werden lid van het Gemenebest. De eilanden zijn een belasting paradijs, maar de grootste bron van inkomsten is het toerisme met de cruiseschepen.


VLAG VAN DE BAHAMA'S. 

De vlag van de Bahama's heeft drie horizontale banen in de kleuren blauw-geel-blauw en aan de linkerzijde een zwarte gelijkbenige driehoek.
De vlag werd aangenomen op 10 juli 1973.
Het zwart in de vlag staat symbool voor de oorsprong van de bewoners Afrika en staat staat ook voor kracht.
De twee blauwe banen staan symbool voor de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee. Het geel voor de goudkleurige stranden van de eilanden.
De driehoek symboliseert de ondernemingszin en standvastigheid van de inwoners.

WAPEN VAN DE BAHAMA'S.

Het wapen van de Bahama's werd toegekend door koningin Elisabeth II van het United Kingdom.
In het wapenschild staat de Santa Maria het schip van Christoffel Columbus afgebeeld met goudkleurige zeilen. Boven het schip de opkomende zon boven de zee.
Boven het schild een heraldische helm met een blauw gouden dekkleed en daarboven een wrong met een schelp omgeven door groene takken.
Het schild wordt gedragen: links door een zeilvis omhoog springende uit het water en rechts een roze flamingo staande op groen land.
Onder het geheel een lint met het motto; "Forward, Upward, Onward, Together".

BARBADOS.

Barbados is een constitutionele monarchie. Het eiland heeft een oppervlakte van 430 km² en de hoofdstad is Bridgetown. De voertaal is Engels. 
Het eiland behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen.
Het heeft de bijnaam "Little England".
Het eiland dankt haar huidige naam welke de eerste Europese zeevaarders haar gaven vanwege de  bebaarde vijgenboom die er groeit de Los Barbados.
Haar bevolking bestaat voornamelijk uit afstammelingen van Afrikaanse slaven en mulatten. De oorspronkelijke bevolking de Arowakken stierven uit door de ziektes welke de Europeanen met hun schepen meebrachten.
Het eiland werd bezocht door de Spanjaarden en de Portugezen en in 1627 werd het door de Britten bezet. In 1838 werd de slavernij afgeschaft. In 1961 kreeg het eiland zelfbestuur en werd het onafhankelijk op 30 november 1966.


VLAG VAN BARBADOS.

De vlag van Barbados is aangenomen op 30 november 1966.
De vlag bestaat uit drie verticale gelijke banen met de kleuren donkerblauw-geel-donkerblauw. 
In het gele vak staat in het zwart een drietand afgebeeld welke stamt uit het koloniale embleem. Op dit embleem stond vrouwe Britannia afgebeeld met een drietand.
De blauwe banen staan één voor de lucht en één voor de zee. het geel voor de gouden stranden van het eiland.


WAPEN VAN BARBADOS.

Het wapen werd toegekend door koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk in 1966.
Op het goudkleurige schild staan afgebeeld de nationale bloem van het eiland en de bebaarde vijgenboom.
Boven het schild een heraldische helm met een goud-roden dekkleed met daarop een goud-rode wrong waarboven een arm uitsteekt met twee stengels suikerriet. het suikerriet staat in de vorm van het St. Andrewskruis. Barabador viert zijn nationale onafhankelijkheidsdag op St.Andrew's Day.
Het suikerriet staat voor de suikerindustrie op het eiland.
Het schild wordt gedragen door; links een dolfijn vis en rechts door een pelikaan. Zij staan voor de visserij en het Pelican Island.
Onder het geheel een lint met het motto: "Pride and Industry" ( "Trots en Industrie").

CUBA.

Cuba is een republiek met de regeringsvorm van een communistische staat.
Cuba is het grootste eiland in het Caribische gebied. De republiek bestaat uit het eiland Cuba, Isla de la Juventad en ruim 4000 kleine eilandjes.
De republiek heeft een oppervlakte van 109.884 km². De hoofdstad is Havana en de voertaal is Spaans.
De republiek grenst in het noorden aan de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan, in het oosten aan de Windward Passage, in het zuiden aan de Caribische Zee en in het westen aan Straat Yucatan.
De allervroegste bewoners van het eiland Cuba waren de Taino en de Ciboney. Naar hun god, 'cubanacan' is het eiland vernoemd.
In 1492 ontdekte Christoffel Columbus het eiland en in 1511 begon Diego Veláquez de Cuellar met de verovering ervan. Het land werd een Spaanse kolonie en binnen nog geen honderd jaar waren al de oorspronkelijke indiaanse bewoners gestorven of uitgemoord. Hierna importeerden de Spanjaarden er slaven uit Afrika. Het gebied bleef tot het einde van de 19e eeuw in Spaanse handen.
In 1898 werd het gebied veroverd door de Amerikanen gedurende de Spaans-Amerikaanse Oorlog.
De Amerikanen verleende het gebied in 1902 formeel onafhankelijkheid maar het gebied bleef een Amerikaans protectoraat onder president Batista. In 1952 brak er de revolutie uit onder Fidel Castro welke mislukte. Hij vluchtte naar Mexico en keerde in 1956 terug met enkele volgelingen en wist op 1 januari 1959 aan de macht te komen. Castro maakte van het land een communistische staat.
Zijn opvolger op 24 februari 2008, zijn broer Raúl Castro versoepelde het regiem en zocht in 2015 contact op met de V.S.


VLAG VAN CUBA.


De vlag van Cuba werd op 20 mei 1902 aangenomen.
De vlag bestaat uit vijf horizontale banen, drie blauwe en twee witte. Het ontstaan van de vlag is geïnspireerd op de vlag van de V.S.
In het linker deel een rode gelijkbenige driehoek met een witte ster.
De drie blauwe banen verwijzen naar de historische provincies van Cuba, terwijl het wit de Cubaanse onafhankelijkheid symboliseert. 
Het blauw verwijst ook naar de zeeën rond Cuba. 
De rode driehoek is het vrijmetselaars symbool voor vrijheid, gelijkheid en broederschap en de rode kleur verwijst naar het bloed dat vloeide voor de onafhankelijkheid van het land.
De witte ster is het symbool voor de eenheid van het volk. De ster wordt ook wel de 'eenzame ster' genoemd en zodoende ook de benaming is geworden voor de gehele vlag.

WAPEN VAN CUBA.

Het is het heraldische wapen van de republiek Cuba. het werd officieel aangenomen op 24 april 1906 en bleef zelfs in oude vorm gehandhaafd toen het land een communistische dictatuur werd.
Boven het wapenschild staat de Frygische muts (vrijheidsmuts) afgebeeld verwijzend naar de onafhankelijkheid en rond het schild een eikentak links, welke de kracht van de natie symboliseert en een lauwertak rechts, voor eer en glorie. Beide takken verwijzen naar: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.
Het schild is verdeeld in drie velden. In het bovenste deel een sleutel op het blauwe water tussen twee rotseilanden, wat verwijst naar de sleutelpositie van het land voor de toegang tot de Golf van Mexico.
De opkomende zon staat symbool voor de nieuwe republiek.
Links in het schild staan diagonaal blauw-witte banen als verwijzing naar de Cubaanse vlag. Rechts staat een landschap afgebeeld met de koningspalm, de nationale boom en groene vegetatie, wat symbool staat voor de vruchtbare grond van Cuba.

DOMINICA.

Officieel: Gemenebest Dominica een onafhankelijke eilandstaat in de Caribsche Zee. het ligt ten zuiden van Guadeloupe en ten noorden van Martinique, en behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Het eiland heeft een oppervlakte van 754 km² en de hoofdstad is Roseau.
het eiland werd op 3 november 1493 ontdekt door Christoffel Columbus gedurende zijn tweede reis. Met was op een zondag en dat is het Latijn 'dies dominica', waaraan het eiland haar naam dankt.
Het eiland was bij haar ontdekking bewoond door de Arowakken en Cariben die al snel overleden door griep en de pokken die de Spaanse ontdekkers met zich meebrachten. 
De Fransen overheersten na de ontdekking als eerste het eiland en droegen het in 1763 over aan de Engelsen die er in 1805 een kolonie van maakten.
Het eiland werd op 3 november 1978 onafhankelijk, maar bleef lid van het Britse Gemenebest.
Het eiland heeft twee rivieren; de Layou en de Roseau en een groot meer Lake Boeri. het hoogste punt van het eiland is de Morne Diablotins met 1447 meter.


VLAG VAN DOMINICA.

De vlag is in gebruik sinds 1988 en bestaat uit een groen veld dat door een kruis in vieren wordt gedeeld. Het kruis bestaat uit de kleuren geel-zwart en wit. Midden in de kruising staat een ronde rode cirkel met een afbeelding van de Sisseroupapegaai omringt door tien groene zwartomrande sterren.
De Sisseroupapegaai is de nationale vogel van het eiland en deze symboliseert hoge ambities. De tien sterren staan voor de tien deelgebieden. De rode cirkel symboliseert gerechtigheid. het groene veld symboliseert het landschap van het eiland.
De gele-zwarte en witte banen van het kruis symboliseren de christelijke Drie-eenheid; het kruis zelf staat voor het geloof in God. De drie kleuren hebben ieder een eigen betekenis: geel staat voor zonneschijn, bananen en citrusvruchten, en de indianen volken Arowakken en Cariben. Wit staat voor de zuiverheid van menselijke ambities en de helderheid van het water rond het eiland. Zwart staat voor de bodem van het land en de Afrikaanse afkomst van de bevolking. 

WAPEN VAN DOMINICA.

Het wapenschild is door een kruis in vieren gedeeld door een lichtblauw-geel kruis.
Linksboven in het gele vlak een palmboom met cocosnoten en rechtsonder op een gele achtergrond de bananenplant.
Rechtsboven op een lichtblauwe achtergrond de inheemse kikker, de Leptodactylus fallax, die ook wel de Mountain chicken (bergkip) wordt genoemd. Linksonder een kano met een zeil op zee.
Boven het schild een wrong in de kleuren wit-blauw en daarop een grommende klauwende leeuw.
Het schild wordt gedragen door twee Sisseroupapegaaien welke staan op de uiteinden van een lint met het motto; "Après Bondie C'est La Ter" ("Na God De Aarde").
Het wapen werd op 21 juni 1961 in gebruik genomen.

DOMINICAANSE REPUBLIEK.

De Dominicaanse republiek is een land op het vroegere eiland Hispaniola en beslaat twee derde van het gebied. het grenst in het noorden aan de Atlantische Oceaan, in het oosten ligt het eiland Puerto Rico, in het zuiden aan de Caribische zee en in het westen aan Haïti. De republiek werd uitgeroepen op 27 februari 1844.
Het land heeft een oppervlakte van 48.192 km², waarvan 0,7% water en de hoofdstad is Santo Domingo welke in 1502 is ontstaan uit het in 1496 gebouwde La Nueva Isabella..
De voertaal op het eiland is Spaans.
Voor de komst van de Spanjaarden in 1492 was het gebied bewoond door indiaanse bevolkingsgroepen. Deze stierven uit door ziekten en slavernij. Na de Spanjaarden overheersten de Fransen vanaf 1697 een tijd het eiland en in 1808 keerden de Spanjaarden weer terug. In 1821 nemen de Dominicanen het bestuur van de Spanjaarden over.
In 1844 wordt het eiland door geweld in tweeën gedeeld en ontstond het buurland Haïti. Vanaf 1861 viel de republiek onder Spaans bestuur, maar in 1863 begon de oorlog tegen de Spanjaarden.

VLAG VAN DOMINICAANSE REPUBLIEK.

De vlag werd aangenomen op 14 september 1863.
De vlag toont een breed wit kruis met linksboven en rechtsonder een donkerblauw vak en rechtsboven en linksonder een rood vak.
In het midden van het kruis staat het wapen van de republiek. Dit wapen staat niet afgebeeld op de civiele vlag.
De vlag is afgeleid van de geheime revolutionaire organisatie La Trinitaria. Deze organisatie onder leiding van Pablo Duarte, bevrijdde de Dominicaanse Republiek tussen 1838 en 1844 van de Haïtiaanse overheersers. De huidige vlag werd op 14 september 1863 vastgesteld en bleef de nationale vlag.

WAPEN VAN DOMINICAANSE REPUBLIEK.

Het schild is door een wit kruis in vieren verdeeld en de vakken hebben de zelfde kleur als die van de vlag. In het centrum van het schild staat een kruis afgebeeld met een bijbel, geflankeerd door drie speren die de nationale vlag dragen. De bijbel is opengeslagen bij het Evangelie van Johannes, 8:32. De tekst hier vermeld is; "Y la verdad os hará libres"( "En de waarheid zal u bevrijden").
Boven het wapenschild een blauw lint met het motto: "Dios Patria Lebertad" ("God, Vaderland en Vrijheid").
Het schild wordt omsloten door links een olijftak en rechts een palmtak. Daaronder op een rood lint de naam van het land "Republica Dominica".


               Zie vervolg: AMERIKA (MIDDEN) CARIBISCHE EILANDEN, VLAGGEN EN                                                                        WAPENEMBLEMEN. (DEEL 5)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten