woensdag 13 januari 2016

AMERIKA (ZUID). LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 9)


LANDEN VAN DE

"NIEUWE WERELD" (9)

EEN WERELDDEEL WAT WE ONDERSCHEIDEN IN NOORD-, MIDDEN- EN ZUID-AMERIKA.LANDEN VAN ZUID-AMERIKA. (1)


Tot Zuid-Amerika behoren de onafhankelijke landen (in alfabetische volgorde) Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.
Verder het niet-onafhankelijke gebied Frans-Guyana en de eilanden in de Atlantische Oceaan; Falkland eilanden, Fernando Norocha eilanden. South Georgia- en South Sandwich eilanden en Trinidade. In de Stille Oceaan de Galapagos eilanden en het Juan Ferandez eiland.
Tot Zuid-Amerika rekent men ook dat deel van Panama wat ten zuiden van het Panamakanaal ligt.
Zuid-Amerika is een continent op het zuidelijke halfrond en het heeft een oppervlakte van 17.840.000 km². De voertaal is overwegend Spaans en Portugees.
Zuid-Amerika wordt begrenst in het noorden door Panama, de Caribische Zee, in het oosten door de Atlantische Oceaan, in het zuiden door de Scotia Zee en Antarctische Zee, in het westen door de Stille Oceaan.


ARGENTINIË.

Argentinië is een Federatie Presidentiële Republiek. Het land grenst aan de landen; Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili. In het oosten aan de zuidelijke Atlantische Oceaan.
Het land heeft een oppervlakte van 2.780.400 km², waarvan 1,1% water.
De hoofdstad is Buenos Aires en de voertaal is Spaans. Het land is sinds 1816 onafhankelijk.
De naam van het land is afgeleid van het woord 'argentum' (zilver) een belangrijke grondstof van het land.

In het begin van de 16e eeuw zetten hier de eerste Europeanen voet aan land. Deze zochten een westelijke route om uiteindelijk het verre Indië te bereiken. Het was Ferdinand Magellaan en Pedro Mendoza die hier als eersten voet aan land zetten. De laatste bouwde een nederzetting in 1536 wat nu Buenos Aires is.
Het land kwam al snel in bloei door het fokken van paarden, slachtvee, suiker tabak en groenten. Het land kende een welvaart in de 17e en 18e eeuw door de handen met de Spaanse onderkoninkrijk Peru. Beunos Aires was maar een tweederangs haven in die tijd, maar daar verandering in toen het nieuwe vicekoninkrijk 'Rio de la Plate' en zijn bestuurszetel kreeg. Dit vicekoninkrijk besloeg Argentinië, Uruguay, Paraguay en een deel van Bolivia.
In 1816 werd Argentinië na een korte vrijheidsstrijd onafhankelijk van Spanje. Dit betekende geen vrede voor het land, vanwege de grensgeschillen met de buurlanden.
Tussen 1820 en 1920 was Argentinië een van de rijkste landen van de wereld. Na de WO-II zakte de gehele economie van het land in elkaar. Tevens werd het land bestuurd door de junta's die iedere politieke tegenstander de dood in jaagden. Bekend zijn de dodenvluchten boven zee.
Sinds 2003 na de val van de militaire junta en het land een gekozen president kreeg keerde de rust en een economische herstel terug. Het land is verdeeld in 23 provincies.

Argentinië heeft een landsgrens met Chili van 5308 kilometer welke gevormd wordt door het Andesgebergte. In het noorden van het land is het klimaat sub-tropische en in het uiterste zuiden koud tot sub-antarctisch. Het zuidelijkste punt van het land is Vuurland. De belangrijkste en grootste rivier van het land is de Rio Plata.
Argentinië maakt aanspraken op het beheer over de Falkland Eilanden, welke nu Brits zijn.


VLAG VAN ARGENTINIË.

De vlag van Argentinië werd aangenomen op 27 februari 1812.
De vlag bestaat uit drie horizontale gelijke banen in de kleuren; lichtblauw-wit-lichtblauw met midden in de witte baan de zon in het goud-geel met 32 stralen. De vlag draagt de naam "Bandera Oficial de Ceremonia".
In de civiele vlag ontbreekt de zon.
De zon staat bekend onder de naam "zon van mei"maar vindt zijn oorsprong in de Inca zonnegod. De zon heeft 16 rechte stralen en 16 golvende stralen.

WAPEN VAN ARGENTINIË.

Het schild is verdeeld in tweeën, waarvan de bovenste helft lichtblauw is en de onderste wit. In het schild staan twee handen afgebeeld die elkaar schudden met daartussen een stok waarop de Frygische muts (vrijheidsmuts).
Het schild is omringt met twee lauriertakken samen gebonden door een lint in de kleuren van de vlag.
Het geheel wordt gedekt door de 'zon van mei".
Het huidige schild werd aangenomen in 1944 maar de oorsprong ervan ligt in 1813.
De muts staat symbool voor de vrijheid en de laurierkrans voor triomf en glorie.BOLIVIA.

Officieel de Plurinationale Staat Bolivia.
Bolivia wordt begrenst door de landen Brazilië, Paraguay, Chili en Peru. Het land heeft een oppervlakte van 1.098.581 km², waarvan 1,4% water. De hoofdstad is Sucre en de twee grootste steden zijn Santa Cruz de la Sierra en La Paz. De voertaal in het land is Spaans en daarbuiten kent men nog het Quechua, Aymara, Guarani en nog 33 inheemse talen.
Bolivia behoorde in het verre verleden tot het Inca Rijk.
De oudste vondsten van bewoning dateren uit 13.000 v.Chr. De Inca's hebben het gebied bestuurd tot 1441 n.Chr.
Rond 1545 werd het land een Spaanse kolonie en de meeste indianen vluchten het Andes gebergte in.
Na de Boliviaanse onafhankelijkheidsoorlog werd het land op 6 augustus 1825 onafhankelijk en werd de "República de Bolivar" naar de naam van de vrijheidsstrijder Simón Bolivar.
Tot 2003 had het land grensgeschillen met militair ingrijpen tot gevolg met haar buurlanden.
In 1982 werd der militaire macht in het land aan een burgerregering overgedragen.
Het land is lange tijd een van de armste landen van Zuid-Amerika geweest. Het land kent 9 departementen die weer zijn opgedeeld in 112 provincies.


VLAG VAN BOLIVIA.


De huidige vlag werd op 25 juli 1851 in gebruik genomen.
De vlag bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren; rood-geel-groen.
In de staatsvlag staat in het midden van de gele baan het wapen van het land.
Het rood in de vlag staat voor het bloed dat in de onafhankelijkheidsoorlog is vergoten. Het geel symboliseert de bodemrijkdommen van het land, zoals goud. het groen staat voor de rijkdom van de natuur en hoop.
Deze kleuren komen overeen met de Pan-Afrikaanse kleuren van veel Afrikaanse staten.


Ondanks dat Bolivia geen zeekust heeft en dus ook geen zeehavens, is het land toch in het bezit van een marine.
Deze Boliviaanse Marine opereert hoofdzakelijk op het Ticacameer om drugshandel en smokkel tegen te gaan.
Bekend van deze marine is het van Venezuela overgenomen zeilschip de "Simón Bolivar".
De vlag heet een blauw doek met linksboven in het kanton de vlag van Bolivia met daar omheen negen sterren van de negen departementen. De grote ster rechtsonder staat voor de claim op een toegang tot de zee.


WAPEN VAN BOLIVIA.

het wapenschild wordt gekroond door de Andescondor de nationale vogel van het land. Achter de condor twee lauriertakken.
Het schild wordt omringt door Boliviaanse vlaggen, musketten met bajonetten, twee lopen van kanon geschut, waarvan één in de loop de Frygische muts op een stok heeft steken en de andere een strijdbijl.
Om het schild in de blauwe rand boven de naam van het land en onder de sterren voor het aantal departementen. Het toont de zilvermijn van Potosi, een opkomende zon achter een berg en een alpaca bij een schoof graan en een boom. Het geheel staat symbool voor de rijkdommen van het land. De alpaca (een soort lama) is het nationale dier van het land. De lauriertakken staan voor vrede en de condor vertegenwoordigd de wil van de Bolivianen om hun onafhankelijkheid te verdedigen.

BRAZILIË.

Brazilië ligt aan de oostkust van Zuid-Amerika. Het land grenst aan; (met de klok mee) Suriname, Frans Guyana, Guyana, Atlantische Oceaan, Argentinië, Paraguay, Bolivia, Peru, Uruguay, Colombia en Venezuela. Het land heeft een oppervlakte van 8.514.977 km², waarvan 0,65% water. Het is het grootste land van Zuid-Amerika en het op vier na grootste land van de wereld.De hoofdstad is Brasilia en de voertaal is Portugees. 
Tot het land behoren de twee in de Atlantische Oceaan gelegen eilanden Fernando Norocha en Trinidade.
 Reeds duizenden jaren voor onze jaartelling was het Amazone gebied bewoond door de indianen. Er waren meer dan honderd verschillende stammen die in te delen zijn in de etnische groepen; de Guarani, de Tupi en de Ge.

In 1500 zetten de eerste Portugezen voet aan wal op de kusten van het land en de Portugees Pedro Álvares Cabral eiste het gebied op voor de Portugese Kroon. Vanaf 1530 kwam het kolonialisme op gang en werd het Portugees de verplichte taal. Tussen 1630 en 1654 werden de Portugese nederzettingen ingelijfd door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden die het gebied aandeden met hun VOC vaart op Indië. In het einde 1654 kregen de Portugezen weer de macht in het gebied.

Het Portugese koningshuis onder de latere koning Johan VI vluchtte in 1807 voor de legers van napoleon naar Brazilië. Vanaf dat moment werd Rio de Janeiro de tijdelijke hoofdstad van het Portugese koninkrijk. Toen de koning in 1821 terugkeerde naar Portugal bleef zijn zoon Peter achter als regent. Deze riep in 1822 de onafhankelijkheid uit en liet zicht tot keizer kronen van Brazilië.
Portugal erkende 1825 de onafhankelijkheid en in 1831 werd keizer Peter I opgevolgd door zijn zoon Peter II.
De monarchie werd in 1889 ten val gebracht door de nieuwe elite van het land, de 'koffiebaronnen',  die een federale republiek uitriepen. Het land werd geregeerd door grootgrondbezitters totdat het leger de macht overnam. Uiteindelijk vond er in 1984 een geleidelijke overgang plaats naar een burgerregering en de democratie in het land.
Het tropische regenwoud en het Amazoneregenwoud in Brazilië zijn de longen van onze aarde.


VLAG VAN BRAZILIË.

De huidige vlag werd aangenomen op 19 november 1889.
De vlag bestaat uit een groen veld met in het midden een gele ruit en daarin in het blauw de wereldbol afgebeeld met sterren in verschillende groottes in het wit.
Over de wereldbol loopt een witte band met het motto; "Ordem e Progresso". ("Orde en vooruitgang").
De kleuren en de vormgeving zijn afgeleid van het Braziliaanse Keizerrijk. Het keizerlijke symbool is vervangen door de wereldbol.
Het geel staat symbool voor de rijkdom aan bodemschatten, waaronder goud. Het groen staat symbool voor de flora en fauna, met namen van het Amazonegebied.
De sterren, waaronder het Zuiderkruis, op de vlag waren op de dag dat de republiek werd uitgeroepen, op 15 november 1889, te zien aan de hemel boven Rio de Janeiro.

WAPEN VAN BRAZILIË.

Het wapen is officieel in gebruik genomen op 19 november 1889.
Het wapen bestaat uit een centraal embleem, omringt door een tak van de koffieplant en van een tabaksplant. de belangrijkste landbouwproducten van het land.
Het embleem bestaat uit een vijfpuntige groen-gele ster met een rood-gele rand. het groen en geel zijn de nationale kleuren van Brazilië. In het midden van de ster staat in een blauwe cirkel vijf vijfpuntige witte sterren die het Zuiderkruis symboliseren.
In de blauwe rand om de cirkel staan 27 sterren die verwijzen naar de 26 deelstaten en het federaal district. Achter het wapen de stralen van de zon.
Onder het geheel op een blauw lint in het Portugees de naam van het land en de datum dat het land een republiek werd.

FERNANDO DE NOROCHA EILAND.

Het eiland gelegen ten noordoosten van Brazilië op 545 km afstand van de stad Recife in de Atlantische Oceaan heeft een oppervlakte van 17 km².
Het eiland vormt met 21 kleine eilandjes een archipel. Het gebied staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft een gezamenlijke land oppervlakte van 26 km².
De eilanden vormen een waar natuurgebied en een paradijs voor de liefhebbers van duiksport.

VLAG VAN FERNANDO DE NOROCHA EILAND.

De vlag van de eilanden archipel heeft een blauw veld met in het midden een witte ruit.
het wapenschild wordt gedekt door een kasteelkroon. Om het schild met een gele rand waarin de naam; Fernandi Noronhae, de ontdekker van het eiland boven in het wapen van Portugal.
Op het schild de afbeelding van het eiland met de kenmerkende rotspunt. In het water twee dolfijnen.  Rond het schild twee lauriertakken en op een grijs lint 1504 - Brasil - 1942.


TRINIDADE EILAND.

Trinidade is het grootste eiland van de Archipel Trinidade en Martim Vaz. deze archipel ligt 1200 kilometer ten oosten van Victória in de zuidelijke Atlantische Oceaan. en behoort tot de staat Espirito Santo in Zuidoost-Brazilië.
De archipel bestaat uit 5 kleine eilanden met een landoppervlakte van 10,4 km². Het hoogste punt is 620 meter.
Trinidade is een bergachtig eiland met opgedroogde vulkanische grond, lavakoepels en steile vulkanische spleten.
Er is een kleine nederzetting aan een noordelijke inham waar een klein garnizoen van de Braziliaanse Marine ligt van 32 man sterk.

De eilandengroep werd in 1502 ontdekt door de Portugees Esêvão da Gama en werd een deel van het Portugese Rijk.
Van 1890 tot 1896 werd het een deel van Groot-Britannië tot er met Brazilië een overeenkomst werd bereikt voor de teruggave van het gebied
op 24 januari 1897.
De archipel is een broedplaats van de groene zeeschildpad en verder de vogelsoort grote- en kleine frigatevogel; een stormvogel.

CHILI.

De Republiek Chili is een land aan de zuidwestkust van Zuid-Amerika.
het land grenst aan Peru, Bolivia, Argentinië en de zuidelijke Stille Oceaan.
De natuurlijke grens tussen Chili en Argentinië is het Andes gebergte.
Het is het langste land van de wereld met een lengte van 4275 kilometer. Het land heeft een oppervlakte van  756.102 km², waarvan 1% aan water.
De hoofdstad is Santiago maar het parlement zetelt in de havenstad Valparaiso. De voertaal is Spaans.
De eerste bewoners van het gebied leefden rond de berg 'Monte Verde' wat gedateerd is op 12.5000 jaar geleden. De oudste menselijke resten welke zijn gevonden dateren van 10.500 jaar geleden.
Het land werd oorspronkelijk bewoond door Indianenstammen. In het noorden de Aymara, in het midden de Mapuche en in het zuiden de Yagán en Kawésqar. 
Tussen 1493 en 1527 veroverde de Inca-heerser Huayna Capac een groot deel van het noorden tot aan de Maule rivier.
De eerste Spanjaard die er voet in het land zette was de ontdekkingsreiziger Diego de Almagro in 1535. Hij bereikte Chili via Argentinië en Peru.


Pas tussen 1540-1541 bij een expeditie van Pedro de Valdivia werden de eerste Spaanse nederzettingen gebouwd en werd het land een Spaanse kolonie.
In 1810 verklaarde het land zich onafhankelijk van Spanje en brak de Chileense Onafhankelijkheidsoorlog uit. In 1814 heroverden de Spanjaarden hun kolonie weer, maar onder leiding van de Chileense generaal Bernardo O'Higgins wist men drie jaar later toch weer de overwinning te behalen.
Van 1879 tot 1884 was het land in oorlog met Peru en Bolivia over het beheer van de salpetervelden in het noorden, een oorlog die Chili won. Ook voerde men een interne strijd tegen de Mapuche-indianen.
Eind 19e eeuw besloot men het zuiden van het land te bevolken en trok hiervoor veel Europeanen aan voornamelijk uit Duitsland. In die eeuw was het een van de stabielste landen van Zuid-Amerika. Hier kwam een eind aan door de Chileense-Burgeroorlog in 1891. het land kende daarna verschillende regeringswisselingen waarbij ook het leger de macht greep.
In 1973 kwam generaal Pinochet aan het bewind bij een staatsgreep en ging het land 17 jaar gebukt onder een militaire dictatuur. In 1990 keerde de democratie pas terug.

Door de enorme lengte van het land kent men er ook een enorme variatie aan klimaten. Van noord tot zuid: een woestijnklimaat, halfwoestijnklimaat, mediterraan klimaat, gematigd regenklimaat, zeeklimaat, hooggebergteklimaat en een  continentaal steppeklimaat.
Op het Paaseiland heerst een subtropische klimaat en op de Juan Fernandez eilanden een mediterraan klimaat.
Het land is rijk aan grondstoffen als; koper, molybdeen, zilver goud en salpeter.


VLAG VAN CHILI.

De nationale vlag van Chili bestaat uit twee gelijke banen. In de bovenste witte baan staat links een vierkant blauw kanton met in het midden een vijfpuntige witte ster. De onderste baan is rood.
De ster symboliseert de nastreving van vooruitgang en eer.
Het blauw staat voor de hemel en de zee. het wit staat voor de sneeuw op de toppen van de Andes en het rood voor het bloed dat is vergoten voor de onafhankelijkheid van het land.

WAPEN VAN CHILI.

Het wapen van Chili is in gebruik sinds 1834. In het wapenschild staat de vlag van Chili afgebeeld.
Het schild wordt gedragen door links de Chileense huemul, een hert en rechts door de Andescondor. beide dieren dragen de gouden kroon van de Chileense marine. Hetgeen de daden van de marine symboliseert op de Stille Oceaan.
Het schild wordt gekroond door een hoofddeksel met pluimen in de kleuren van de Chileense vlag.
Onder het schild op een wit lint het motto; "Por la Razón o la Fuerza" ("Met Rede of Kracht").

JUAN FERNANDEZ EILAND.

Het eiland Juan Fernandez is het grootste eiland van de gelijknamige archipel. Het eiland wordt ook wel Robinson Crusoe genoemd. De archipel op 670 kilometer afstand van het vaste land in de Stille Oceaan, valt onder het bestuur van Valparaiso en is in feite een gemeente van Chili.
Het is een van de weinige eilanden die niet door de Polynesiërs werden bewoond voordat de Europese ontdekkingsreizigers het ontdekten.
De archipel werd ontdekt door de Spaanse zeevaarder Juan Fernández tijdens zijn vaart van Peru naar Valparaiso. De archipel bleef tot 1750 onbewoond ondanks pogingen er zich te vestigen. In de 17e en 18e eeuw was het een toevluchtsoord voor piraten.
In 1722 deed de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen het eiland Juan-Fernandez aan tijdens zijn reis op zoek naar het Zuidland en besloot hier een kolonie te vestigen als steunpunt voor de toekomstige reizen. het zou een tweede Kaap de Goede Hoop worden, maar dan voor de West Indische Compagnie. In 1749 bouwden de Spanjaarden er een fort om de piraterij een halt toe te roepen. Bij de onafhankelijkheid van Spanje werden de eilanden een deel van Chili.
De eilanden kregen wereldbekendheid doordat de zeeman Alexander Selkirk en vier jaar verbleef na onenigheid met de gezagvoerder van het schip waarop hij dienst deed. De schrijver Daniel Defoe inspireerde dit tot het schrijven van zijn boek Robinson Crusoe.
De eilanden zijn vulkanische en zijn door de Chileense overheid tot National Park verklaard en kwamen in 1977 onder UNESCO.


WAPEN VAN JUAN FERNANDEZ.


Het wapenschild wordt gedekt door een kastelenkroon. Boven in het schild op een witte band het woord 'Municipalidad', vertaald uit het Spaans 'Stad".
IN het schild een groen vlak met daarboven een blauw vlak vermoedelijk voorstellend het groen van het eiland en het blauw van de zee.
Op het groene deel twee geopende handen in het rood en geel, waarvan de juiste betekenis niet bekend is.
Onder het schild de datum 22 november 1574, de naam van de ontdekker Juan Fernandez en de datum 5 juni 1980. De eerste datum is de dag van de ontdekking van het eiland, de tweede dat het onder beheer van Chili kwam.
PAASEILAND.

In het Spaans: Isla de Pascua is een Polynesisch eiland gelegen in de Stille Oceaan. het is een provincie van Chili en valt onder de regio Valparaiso. Het eiland heeft een oppervlakte van 163,6 km² en de hoofdstad is Hanga Roa.
Het eiland is vooral bekend door de honderden enorme Moai beelden die er zijn gevonden.
Het eiland dankt zijn naam aan het feit dat het op paaszondag, 5 april 1722, werd ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen die met drie schepen het eiland aandeed. Hij noemde het eiland; "Paasch-Eyland". 
De Polynesische naam voor het eiland is "Rapa Nui" , rapa betekend rots en nui betekend groot dus "Grote Rots". De naam wordt tegenwoordig door de bewoners gebruikt als naam voor het eiland, hun taal en volk aan te duiden.
Een andere naam voor het eiland is "Mata ki te rani" of "Ogen die naar de hemel kijken". Deze benaming slaat op de voorouderbeelden of moai met de merkwaardige oogkassen die op eiland staan.Volgens een legende zou het opperhoofd, Hotu Matu'a met zijn vrouw en familie met twee kano's op het eiland zijn aangekomen en zich er vestigden in 300-400 n.Chr. De eerste kolonisatie vond plaats rond 1250. het eerste Europese contact werd gelegd door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Roggeveen. Hij vermelde twee groepen van bewoners op het eiland. De oude beschaving is waarschijnlijk langzaam in een neerwaartse spiraal terecht gekomen door de komst van de Europeanen, de ontbossing en de uitputting van de natuurlijke grondstoffen. De bomen werden gekapt voor het verplaatsen van de enorm grote stenen hoofden, het bouwen van huizen en kano's.
Toen in 1774 James Cook het eiland aandeed maakte hij melding van het feit dat al deze stenen hoofden omgegooid waren terwijl Jacob Roggeveen daar geen melding over maakte. Waarom dit ie gebeurd is onbekend.
Het eiland heeft buiten de stenen hoofden een geheel eigen flora aan mossen en varens.
Vroeger moet het eiland ook bewoond zijn geweest door zeevogels, papegaaien, koeten en waterhoentjes.
Paaseiland is een hoog eiland van vulkanische oorsprong en wordt gevormd door drie vulkanen. de Maunga Terevaka van 507 meter, de Poike van 370 meter en de Rano Kau van 324 meter.
Het eiland heeft tegenwoordig een klein vliegveld. 
Het gehele eiland staat sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


VLAG VAN PAASEILAND.

De vlag werd goedgekeurd op 9 mei 2006.
De vlag heeft een wit veld met een rode reimiro er op afgebeeld. Een reimiro is een houten borstvinnen ornament dat door de vrouwen van het eiland wordt gedragen.
WAPEN VAN PAASEILAND.

Het wapen van Paaseiland is het oeroude symbool van de twee vogelmannen.
Het zijn gravures afgebeeld op rotsen en in grotten op het eiland.
Deze rotsgravures zouden de Make make zijn, en bestaan uit een masker vormig gelaat met grote ogen, die de scheppende godheid afbeelden.
Een andere cultus is, dat in ieder lente jonge mannen vanuit Orongo naar het kleine rotseilandje Motu Nui zwommen, om eieren van de bonte stern te zoeken. Wie als eerste een ei onbeschadigd naar het hoofdeiland bracht werd uitverkoren tot 'Vogelman' en kreeg daarbij bijzonder rechten.


Zie vervolg; AMERIKA (ZUID). LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 10)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten