dinsdag 26 januari 2016

OCEANIË. LANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 5-SLOT)

EILANDEN IN DE 

STILLE OCEAAN. (5-SLOT)

OCEANIË.
DE AFHANKELIJKE EILANDEN VAN OCEANIË. (2)

NIUE.

Niue is een van grootste koraalatollen ter wereld.
Het land heeft een vrije associatie met Nieuw-Zeeland.
Het heeft een oppervlakte van 260 km'. De hoofdstad is Alofi en de voertaal is Niuees en Engels.
De eerste bewoners waren zeelieden afkomstig uit Tonga (Polynisië) die er rond 900 kwamen.
Later kwamen er nog bewoners van Samoa naar het eiland. Tot het begin van de 18e eeuw had het eiland nog geen nationale regering en waren het de stamhoofden uit rijke families die er de zaken uitmaakten. Rond 1700 kwam het idee van een monarchie op Niue, zoals op Tonga en Samoa. Vanaf dat moment werd het eiland bestuurd door een koning, putu-iki.
het was de Brit James Cook die het eiland ontdekte maar kon niet aan wal gaan vanwege de felle tegenstand van de bewoners, daar men bang was voor het brengen van vreemde ziektes. Hij noemde het eiland "Savage Island".
Rond 1846 lukte het missionarissen er voet aan wal te zetten en begonnen met hun werk.
In 1887 verzocht de toenmalige koning van het eiland, Fataaiki, aan koningin Victoria,  het eiland onder Brits bestuur te plaatsen. Dit verzoek werd afgewezen, maar uiteindelijk in 1900 toegestaan.
In 1901 werd het eiland geannexeerd door Nieuw-Zeeland.
In 1974 verwierf het eiland zelfstandigheid in vrije associatie met Nieuw-Zeeland dat voor de militaire en buitenlandse belangen zorg zou dragen.

VLAG VAN NIUE.

 De vlag van Niue bestaat uit een geel veld met linksboven in het kanton de Britse vlag. Op het rode kruis in de Britse vlag staan vijf gele sterren; vier in de armen en één in het midden op een blauwe cirkel. het is het Sint-Joris kruis.
Zeer ongebruikelijk is, dat deze vlag een geel veld heeft tegenover andere vlaggen van Britse overzeese gebieden die een donkerblauw veld hebben.


WAPEN VAN NIUE.

Het wapen van Niue is het zelfde als het wapen van Nieuw-Zeeland omdat het eiland onder het bestuur van Nieuw-Zeeland valt.
Het enige verschil dat onder het wapen de naam van het eiland staat vermeld.
NOORDELIJKE MARIANEN.

De Noordelijke Marianen is een eilandengroep  als onderdeel van Micronesië. Het zuidelijkste eiland is Guam met een aparte status.
De eilanden groep vormt een afzonderlijk, niet onafhankelijk territorium van de V.S.
De eilanden Saipan en Tinian hebben belangrijke havens. 
Het gebied heeft een oppervlakte van 457 km². De hoofdstad is Saipan en de voertaal is Engels en het lokale Chamorro.

De eilanden liggen op toppen van veertien vulkanische bergen. Dit is een vulkanische keten met een lengte van 2159 km die loopt van Japan tot Guam.
De eerste bewoning dateert van 1500 v.Chr en het waren de Chamorre die vermoedelijk uit het gebied van Indonesië kwamen.
het waren hoofdzakelijk landbouwers en vissers.

De eilanden waren eerst een onderdeel van het Spaanse Rijk en in 1898 na de Spaans-Amerikaanse Oorlog kwam Guam onder beheer van de V.S. Spanje verkocht in 1899 de overige eilanden aan Duitsland. Vallend onder het Duitse Rijk werden ze bestuurd vanuit Duits-Nieuw-Guinea.
De Duitsers hadden vanwege kopra belangstelling voor de eilanden en gebruikte de eilanden als bevoorradingsbasis voor hun marineschepen totdat in WO-I Japan de eilanden innam.
Na de WO-I kwam door een beslissing van de Volkenbond de eilanden groep onder Japans bestuur.
Tijdens de WO-II viel op 15 juni 1944 het Amerikaanse leger Saipan aan en begon een zware strijd om de eilanden op Japan te veroveren.
Na de WO-II werden de eilanden onderdeel ven het Trustschap van de Pacifische Eilanden; sinds 1978 zijn ze officieel overzees gebied van de V.S.
Het eilandengebied staat bekend om zijn speciale vogelsoorten.


VLAG VAN DE NOORDELIJKE MARIANEN.

De vlag werd aangenomen op 4 juli 1976. Het is de nationale feestdag in de V.S. waarop alleen vlaggen kunnen worden aangenomen.
De vlag bestaat uit een blauw veld met in het midden een witte vijfpuntige ster met daarachter een taga, een Polinesisch symbool voor kracht. Rond het geheel een decoratieve krans een symbool voor de relatie tussen het heden en de geschiedenis en gebruiken op de eilanden.


Latte-pilaren. deze stenen pilaren welke ook staan afgebeeld op de vlag en in het zegel, dienden door de Chamorro gebruikt om gebouwen te onder steunen.WAPEN VAN DE NOORDELIJKE MARIANEN.

De Noordelijke Marianen zijn een overzees gebied van de V.S en kennen zodoende geen wapen maar een zegel.
In het zegel staan de zelfde afbeeldingen als op de vlag. Met onder de afbeelding de tekst; United States 1976 official seal.
Rond het geheel de naam van de eilandengroep; Commonwealth of the Northern Marianas. 


PICAIRN EILANDEN.

Het is een groep van vijf eilanden en deze vormen een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk.
Ze worden gerekend onder de Polynesische eilanden.
De oppervlakte is 47 km². De hoofdstad is Adamstown en de voertaal is Engels en Pitcairnees.

De eilanden kregen vooral bekendheid dat ze bewoond worden door de opvarenden van het HMS Bounty die tegen hun gezagvoerder waren gaan muiten onder leiding van Fletcher Chritian en hier hun onderkomen vonden ver weg van de Britse marineschepen die naar ze opzoek waren.

Pitcairn werd in 1767 ontdekt en genoemd naar de matroos, Robert Pitcairn, die het eiland als eerste in zicht kreeg. In 1790 landde hier een groep van de muiters van het HMS Bounty en samen met een groep Thahitianen wisten ze zich hier 18 jaar te verschuilen voor de Britse overheid.
In 1808 ontdekte het Amerikaanse schip 'Topaz' het eiland en bleek dat slecht één van de muiters, John Adams nog in leven was met een aantal vrouwen en hun kinderen.
Het enige dorp op het eiland is naar hem vernoemd.
De verdeling van het land is ingesteld door de muiter Fletcher Christan in 1790 en is gebaseerd op een systeem van overerving door familie-eigenschap.
In 1838 werd de eilandengroep een onderdeel van het Britse Rijk.

VLAG EN WAPEN VAN DE PITCAIRN EILANDEN.


De vlag van de Pitcairn eilanden werd op 2 april 1984 door koningin Elizabeth II aangenomen.
De vlag heeft een blauw veld met linksboven in het kanton de Britse vlag en rechts in het veld het wapen van het territorium.
Het schild toont op een groen driehoekig veld voorstellende het eiland. het anker en de bijbel van het HMS Bounty. De twee bovenste driehoekige blauwe vakken staan voor de Stille Oceaan.
Het schild wordt gedekt door een heraldische helm met daarboven op een geel-groene wrong met bladeren van de strandpopulier en een kruiwagen met de bloem van de portiaboom.

TOKELAU.

Tokelau is een eilandengroep bestaande uit drie atollen met een gezamenlijke oppervlakte van 12 km² en wordt tot Polynesië gerekend. 
Tokulau is een gebiedsdeel van Nieuw-Zeeland.
het gebied heeft geen hoofdstad en de voertaal is Tokelaus en Engels.
Rond het jaar 1000 werden de eilanden reeds bewoond door de Polynesiërs.
De bevolking geloofde in hun lokale god Tui Tokelau en ze ontwikkelden zich in muziek en kunst.
De vroegere samenleving werd bestuurd door clans.

De eerste Europeaan die melding maakt was de Britse Commodore John Byron op 24 juni 1765 en de bemanning die aan land ging melde dat er een bewoners waren. Op 6 juni 1791 bezocht kapitein Edwards die bij de ontdekking van Byron aanwezig was, wederom de eilanden op zoek naar de muiters van het HMS Bounty. Wederom geen bewoners maar wel een soort huizen en kano's werden ontdekt.
Pas in 1835 werd er melding gemaakt van bewoning door de Amerikaan August R. Strong van het USN Dolphin. In 1835 maakte de kapitein Smith van de Amerikaanse walvisvaarder voor het eerst contact met bevolking.
In 1863 werden bijna al de mannelijke bewoners van het gebied door Peruviaanse slavenhandelaren afgevoerd. van de 352 mannen keerden er slechts enkele terug. De overige stierven aan dysenterie en pokken.

Tussen 1856 en 1979 claimden de Amerikanen het gebied en in 1979 werd de voogdij toevertrouwd aan Nieuw-Zeeland. Een stemming voor onafhankelijkheid in 2006 en 2007 haalde niet de meerderheid aan stemmen.

VLAG VAN TOKELAU.

Sinds maart 2008 is het de officiële vlag van Tokulau.
De vlag heeft een blauw veld met links de vier witte sterren van het Zuiderkruis en rechts een afbeelding in het geel van een Tokelause kano.


WAPEN VAN TOKELAU.

Het is geen wapen maar een nationaal kenteken van Tokelau.
De voorstelling is een traditionele gesneden houten "tackle box"welke gebruikt wordt door de lokale vissers.

Op de zijkant staat een wit kruis. Onder de box op een lint het opschrift "Tokelau mo te Atua" ("Tokelau voor God").
Het parlement kent het zelfde embleem maar heet er een kroon boven aan toegevoegd. 

WALLIS EN FUTUNA.

Wallis en Futuna is sinds 1961 een Frans overzees gebiedsdeel.
De eilanden zijn vernoemd naar de Britse ontdekker Wallis.
het gebied heeft een oppervlakte van 142 km². De hoofdstad is Matâ'utu en de voertaal is Frans.
het gebied bestaat uit twee eilanden groepen: de Wallis met circa 100 km² en een twintigtal kleine eilandjes en het 230 km naar het zuidwesten gelegen Tutuna en Alofi.
Van de relatief jonge bevolking woont 2/3 op Wallis en 1/3 op Futuna.VLAG EN WAPEN VAN WALLIS EN FUTUNA.

De officiële vlag is de Franse driekleur. De niet officiële vl;ag bestaat uit een rood veld met linksboven in het kanton de Franse vlag en rechts in het veld een vierkant wit vak met het rode andreaskruis.Een andere geaccepteerde variant is de vervanging van het vierkant met het andreaskruis voor een kruis in de vorm van een Maltezerkruis.Het wapen van de eilanden groep ziet er precies het zelfde uit als de eerste niet officiële vlag.
KLEINE EILANDEN VAN DE VERENIGDE STATEN.

Deze groep van kleine eilanden van de V.S. bekend onder de naam in het Engels "United States Minor Outlying Islands". zijn gelegen in de Stille Oceaan.
Deze groep bestaat uit 8 eilandjes die alle rijk zijn aan guano en waarvan 70% een eilanden natuurreservaat is.

Onder deze groepsnaam wordt ook het eilandje Navassa gerekend, maar dat ligt in de Caribische Zee.
 
                                                                           FIN.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten