dinsdag 5 januari 2016

AMERIKA (MIDDEN) CARIBISCHE EILANDEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 5)


LANDEN VAN DE 

"NIEUWE WERELD". (5)

EEN WERELDDEEL WAT WE ONDERSCHEIDEN IN NOORD-, MIDDEN- EN ZUID-AMERIKA.ONAFHANKELIJKE CARIBISCHE EILANDEN. (2)


GRENADA.

Grenada maakt deel uit van de Bovenwindse eilanden van de Kleine Antillen. het ligt ten noorden van Trinidad en Tobago en ten zuiden van Grenadines.
Het eiland heeft een oppervlakte van 344 km² en is daarbij het op tien na kleinste staatje van de wereld. De hoofdstad is St. George's en de voertaal is Engels.
In 1498 deed Christoffel Columbus het eiland aan en noemde het Grenada. Het eiland bleef een permanente Spaanse nederzetting.
In latere tijden trachten de Engelsen het eiland in te nemen maar door de weerstand van de lokale bevolking de Cariben mislukte dit. Uiteindelijk slaagden de Fransen erin deze weerstand te breken in 1630 en vestigden een kolonie op het eiland. Bij deze actie overleefden slechts een enkele lokale bewoner de Franse invasie.
In 1763 bij het Verdrag van Parijs kwam het eiland onder Brits beheer, wat zou duren tot de onafhankelijkheid in 1974. het eiland kende daarna diverse staatsgrepen. Sinds 2008 heeft het eiland een Britse gouverneur-generaal. De bevolking heeft een inkomen uit de landbouw en het toerisme.


VLAG VAN GRENADA. 

De vlag werd aangenomen op 7 februari 1974. De zeven sterren in de rode rand om het veld staan voor de zeven gemeenten. In het midden de ster van St.George en de andere sterren voor St.Mark, St. Patrick, St. Andrew, St. David en de Grenadines.
het midden vlak wordt diagonaal in vieren gedeeld in de kleuren; boven en onder geel en links en rechts groen.
het geel staat voor de stranden en het groen voor de landbouw. In het linker groene vlak een symbool dat de muskaatnoot voorstelt
welke verwijst naar de geschiedenis van het land als leverancier voor specerijen. 

WAPEN VAN GRENADA.

Het wapenschild wordt in vieren gedeeld door een gouden kruis, met midden op het kruis de Santa Maria van Christoffel Columbus.
Linksboven en rechtsonder op een rood veld de Britse leeuw.
Rechtsboven en linksonder op een groen veld een gouden halve maan met de opening naar boven met daarin een witte lelie.
Boven het schild een heraldische helm in het goud en paars gesierd met twijgen van de bouganvillea met daartussen zeven rode rozen.
Het schild wordt gedragen door links een gordeldier met boven zijn kop een maiskolf en rechts door een duif met een bananenplant.
De schilddragers staan in een groen landschap met in het midden een meer. Het geheel wordt aan de onderzijde omsloten door een lint met de tekst; "Ever conscious of God we aspire, build and advanve as one people" ( "Altijd vertrouwend op God streven, bouwen en groeien we als volk").
De halve maan in het schild staat symbool voor Maria. De leeuw staat symbool voor de sterke natie en de band met de voormalige Britse kolonisator. De scholdragers voor de flora en fauna van het eiland en het landschap en het meer voor de berg St. Catherina en het Grand Etang meer. 

HAÏTI.

De republiek Haïti omvat het westelijke deel van het eiland Hispaniola. Op het oostelijke deel de Dominicaanse Republiek. 
Het eiland ligt oostelijk van Cuba. Haïti heeft een oppervlakte van 27.750 km² en de hoofdstad is Port-au-Prince.
De voertaal op het eiland is Frans en Kreyòl.
Na een periode van Spaanse overheersing en later een Franse kolonie werd Haïti 1804 onafhankelijk na de Haïtiaanse Revolutie.
Een groot deel van haar geschiedenis is gelijk aan die van de Dominicaanse Republiek.
Het land heeft na haar onafhankelijkheid niets anders gekend dan staatsgrepen, dictators en corrupte regeringen. 
Haïti behoort tegenwoordig tot een van de armste landen van de wereld. De bevolking staat bekend om het voodoo bijgeloof.


VLAG VAN HAÏTI. 

De vlag van Haïti heeft twee horizontale banen in de kleuren donkerblauw en rood met in het midden een wit vierkant met het wapen van het land. In de civiele vlag van het land komt het wapen niet voor.
Het land gebruikte in haar onafhankelijkheidsstrijd eerst de Franse vlag. In 1804 verwijderden ze de witte baan en plaatste men de banen horizontaal in 1964. De huidige vlag is aangenomen op 25 februari 1986.

WAPEN VAN HAÏTI.

Het wapen van Haïti werd voor het eerst aangenomen in 1807 en bestaat in zijn huidige vorm sinds 1986.
Het wapen toont een palmboom met daar boven op de Frygische muts op een stok, het symbool van de vrijheid.
Op een groen gazon Haïtiaanse vlaggen, opgestelde kanonnen met kogels, trompetten, een kleine trom scheepsankers, bijlen en sikkels en gebroken kettingen.
Op een wit lint in het gazon de Franse tekst; "L'Union fait la force"
( "Eenheid maakt macht").
Het geheel heeft te maken met de onafhankelijkheidsstrijd van het land. De gebroken kettingen staan symbool voor het einde van de slavernij en de scheepsankers voor de handel over zee en de visserij. Bijlen, sikkels en het groen staan voor de landbouw en het landschap.

JAMAICA.

 Het eiland ligt ten zuiden van Cuba en ten westen van Hispaniola en is lid van het Gemenbest. Het eiland heeft een oppervlakte van 10.991 km², waarvan 1,5% water. De hoofdstad in Kingston en de voertaal is Engels.
De eerste bewoners waren de Arawaks en de Tainos indianen die in 650 uit Zuid-Amerika kwamen en het eiland Xaymaca noemden, waar de huidige naam vandaan komt.
In 1494 werd het eiland ontdekt door Christoffel Columbus die het als een privé eiland gebruikte, waarna de Spanjaarden het Santiago noemden. De Spanjaarden importeerden slaven uit Afrika en roeiden de Arowaks uit door ziektes, slavernij en oorlog.
In 1655 werd het eiland door de Engelsen veroverd nadat deze een mislukte poging hadden ondernomen om het eiland Hispaniola in te nemen. Veel Spanjaarden vluchten naar Cuba en de slaven, de Maroons, vluchten de bergen in. Na vergeefse pogingen van de Spanjaarden het eiland weer in te nemen werd het in 1670 officieel overgedragen aan de Britten. In 1690 ontstond een grote slavenopstand en de Fransen dachten hier gebruik van de maken in een poging het land in te nemen wat mislukte. De Maroons sloten in 1739 vrede met de Engelsen, maar raakten weer in opstand met hun overheersers. Pas na het afschaffen van de slavernij in 1807  en nog enige bloedige strijd tegen de overheersers kwam er pas rust nadat ook in 1838 de gehele slavernij in het Brits Imperium was afgeschaft en zo ook op Jamaica. In 1944 kreeg het land zelfbestuur en het werd onafhankelijk in 1962. Het land is rijk aan suikerriet plantages. 


VLAG VAN JAMAICA. 

De vlag van Jamaica is aangenomen op 6 augustus 1962.
het veld wordt door een goud-geel kruis diagonaal in vieren gedeeld. Boven en onder zijn de driehoeken groen en links en rechts zwart.
Het zwart symboliseert de kracht en creativiteit van het volk. het goud-geel staat voor het zonlicht en de natuurlijke bronnen van het land. het groen voor de hoop op een goede toekomst en de rijkdommen van de natuur.
De drie kleuren symboliseren ook de oorspronkelijke Afrikaanse afkomst van de bevolking.


WAPEN VAN JAMAICA.

Het wapen was reeds in gebruik (1661) toen Jamaica nog een kolonie was van het verenigd Koninkrijk en in 1957 is het licht aangepast.
Op het zilveren wapenschild staat een breed rood kruis met vijf ananassen. Boven het schild een heraldische helm met erop een rood-zilveren wrong met daarop een krokodil.
het schild wordt gedragen door links een vrouwelijk figuur en rechts een mannelijk figuur in de traditionele kleding van de Arowakken.
Onder het geheel op een lint stond de Latijnse tekst: "Indus Uterque Serviet Uni" ("Twee indianen zullen dienen als één"). Het verwijst naar de samenwerking tussen de Arowakken en de Taino indianen.
Deze tekst is inmiddels aangepast in een Engelse tekst: "Out of Many, one People" ('Uit velen, één Volk"). 

SAINT KITTS EN NEVIS.

SAINT KITTS.

De oorspronkelijke naam van de noordelijke eiland van de twee is Saint Cristopher, de heilige Christoffel de naamheilige van Christoffel Columbus.
De oppervlakte van het eiland is 168,4 km² en de hoofdstad is Basseterre. Het eiland behoort tot de Kleine Antillen.
De eerste Europeanen die zich hier vbestigden waren de britten in 1623. Op een paar Franse overheersingen na bleef het eiland Brits tot het in 1967 autonomie kreeg en in 1983 onafhankelijk werd.
het eiland bestaat uit vulkanische gesteente en de hoogste berg is Liamuiga met 1156 meter. Het is een slapende vulkaan die vroeger berg Misery genoemd werd. De bevolking heeft haar inkomen uit de landbouwsector en het toerisme.


NEVIS.

Het kleinere eiland ligt 3 kilometer ten zuiden van Saint Kitts. het eiland behoort tot de kleine Antillen en is staatskundig een deel van Saint Kitts. De oopervlakte is 93 km² en de hoofdstad Charleston.
De naam Nevis komt van de naam van "Onze lieve vrouw van de Sneeuw" in het Spaans "Nuestra Señora de las Nieves". Het is de naam die Christoffel Columbus aan het eiland gaf in 1493, daar hij meende sneeuw te zien liggen op de top van de hoogste berg, die later berg Nevis is genoemd.
Nevis werd vanaf 1628 door de Britten  gekoloniseerd. In 1882 werd het verenigd met Saint Kitts en Anguilla. In 1971 maakte Anguilla zich los van de beide eilanden en in 1998 trachtte de bevolking van Nevis zich via een referendum los te maken van Saint Kitts. maar het kreeg niet voldoende stemmen.

VLAG VAN NEVIS.

Deze vlag is het officiële symbool van het eiland Nevis.
De vlag bestaat uit uit een geel veld met linksboven in het kanton de vlag van de federatie Saint Kitts en Nevis.
In het rechterdeel een blauw-groen-witte driehoek welke verwijst naar de vorm van het eiland, een uit zee oprijzende vulkaan. het groen voor de hellingen, het wit voor de wolken om de Nevis Peak en het blauw voor de zee. Het goud-gele veld staat voor de zon.


VLAG VAN SAINT KITTS EN NEVIS.

De vlag van de federatie werd aangenomen op 19 september 1983.
De vlag bestaat uit twee driehoeken, boven groen en onder rood, die van elkaar gescheiden zijn door een zwarte band met smalle gele randen en in de zwarte band twee witte sterren.
Beide sterren staan niet voor de beide eilanden maar symboliseren hoop en vrijheid. 
Het groen staat voor de vruchtbaarheid van de eilanden en het rood voor de strijd tegen de slavernij en het kolonialisme. De twee gele banen symboliseren de zon en de zwarte baan de historische afkomst van de bevolking, Afrika.

WAPEN VAN SAINT KITTS EN NEVIS.

Het wapen werd aangenomen in 1983 toen het nog een kolonie was samen met Anguilla.
In het wapenschild bovenin een blauwe band met links een afbeelding van de fleur-de-lis, als symbool voor de band met Frankrijk, Rechts de afbeelding van een roos als symbool voor de band met het verenigd Koninkrijk en in het midden een hoofd wat de oorspronkelijke bewoners moet voorstellen de Cariben.
Onder in op een zilverkleurig veld twee keer de bloem van de flamboyant, de nationale bloem. Een puntige rode band voor de vulkaan op het eiland en een zeilschip wat symboliseert het transport over zee. 
Boven het wapen schild een heraldische helm met twee handen, één blanke en één zwarte wat symboliseert de bevolking die beiden een fakkel vast houden. Dit staat voor de strijd om vrijheid van mensen met een verschillende etnische achtergrond, die samenwerken om het doel te bereiken.
Het wapenschild wordt gedragen door twee pelikanen, de nationale vogel van het eiland. Ze houden respectievelijk een stengel suikerriet en een kokospalm vast.
Onder het geheel een lint met de tekst: "Country above self" ( "land boven jezelf").

SAINT LUCIA.

Het eiland is een onafhankelijke natie en behoort tot de Bovenwindse Eilanden. het ligt boven de Saint Vincent en de Grenadines.
Het eiland heeft een oppervlakte van 539 km², de hoofdstad is Castries en de voertaal is Engels. 
De oorspronkelijke bewoners van het eiland zijnde Arowakken en daarna de Cariben. beide hebben zijn jarenlang verzet tegen de Europese kolonisten.
Het eiland wisselde wel veertien keer van koloniale heerser door onderlinge twist over het beheer tussen de Fransen en de Engelsen.
het eiland werd uiteindelijk op 22 februari 1979 onafhankelijk.
het eiland is een zeer groot trekpleister voor de toeristen.
Het hoogste punt op het eiland is de berg Gimie met 950 meter en op het zuidwestelijke deel liggen twee vulkanische pluggen, de Pitons. Deze staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


VLAG VAN SAINT LUCIA.

De vlag van het eiland werd aangenomen op 1 maart 1967.
Het is een lichtblauw veld met in het midden een gouden driehoek
onder een zwarte pijl met een witte rand.
Het lichtblauw symboliseert de heldere tropische lucht boven het eiland en het water om het eiland. De zwart-gouden driehoek symboliseert de Pitons, wat de herkenningpunten van het eiland zijn.


 WAPEN VAN SAINT LUCIA.

Het wapen van Saint Lucia is in 1979 in gebruik genomen.
Het wapenschild wordt in vieren gedeeld door een bamboe kruis.
In twee vakken een afbeelding van de Tudor-roos (Engeland) en van de Franse Lelie (Frankrijk).
Boven het wapenschild een heraldische helm met daarboven een bruinde die een fakkel draagt samen met twee suikerriet bladeren.
Het schild wordt gedragen door twee nationale papegaaien.
Onder het geheel een"lint met de tekst; "The Land, The People and The Light" ("Het land, de mensen en het licht"). De hand met de fakkel staat voor de strijd voor onafhankelijkheid.

SAINT VINCENT EN DE GRENADINES.

Het gebied heeft een oppervlakte van 389 km². De hoofdstad is gelegen op Saint Vincent, Kingtown, en de voertaal is Engels.
Saint Vincent is het grootste eiland en de Grenadines bestaan uit elf kleine eilandjes ten zuiden van Saint Vincent. De eilanden groep maakt deel uit van de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. De eilanden zijn grotendeels vulkanisch.
Het gebied werd door de Fransen in 1719 veroverd op de Indiaanse bevolking en kwam bij de Vrede van Parijs in 1763 toe aan Groot-Brittannnië.
In 1979 werden de eilanden onafhankelijk en bleven lid van het Gemenebest.

VLAG VAN SAINT VINCENT EN DE GRENADINES. 

De vlag werd aangenomen op 21 oktober 1985.
De vlag bestaat uit drie verticale banen, waarvan de middelste baan breder is dan de buitenste.
Het zijn de kleuren; lichtblauw-geel en lichtgroen.
In het middelste gele vak staan drie groene ruiten afgebeeld in een V-vorm.
Het lichtblauw staat voor de lucht, het geel voor de hartelijkheid van de bevolking en het groen voor de vegetatie op het eiland.
De vier ruiten in het gele veld staan voor de bijnaam van de eilandenstaat: "Diamanten van de Antillen".
Bij de onafhankelijkheid van het eiland op 29 oktober 1979 werd in het gele vlak het wapen afgebeeld en had het vak een witte rand als afscheiding. In 1985 werd de witte afscheiding verwijderd en later het wapen.

WAPEN VAN SAINT VINCENT EN DE GRENADINES.

 het wapen is gebaseerd op een schild dat tussen 1907 en 1979 werd gebruikt
toen het land nog een kolonie was.
het fraai omringde schild vertoond op een groene ondergrond twee vrouwen in Romeinse kleding. Een van de vrouwen draagt een palmtak en de andere zit geknield voor een gouden altaar met vuur, met in haar hand een offerschaal. Boven het schild een gekleurde wrong met erboven een tak van de katoenplant.
Onder het geheel een lint met het opschrift in Latijn: "Pax et Jusitia"
("Vrede en Gerechtigheid")TRINIDAD EN TOBAGO.

TRINIDAD.

Trinidad is het grootste van de twee eilanden die het land Trinidad en Tobago vormen. Ze behoren tot de Kleine Antillen.
Trinidad heeft een oppervlakte van 4828 km² en de hoofdstad is Port of Spain.
Het eiland ligt 11 kilometer ten noorden van Venezuela en 30 kilometer zuidelijk van Tobago.
Het eiland werd in 1498 ontdekt door Christoffel Columbus die het La Trinidad noemde naar de drie pieken op het eiland.
In de 18e eeuw kwam het eiland in Britse handen en in 1888 werd het met Tobago tot één kolonie samengevoegd. Als onderdeel van de West-Indische Federatie werden werden de kolonie in 1958 onafhankelijk. In 1962 namen de eilanden de naam aan Republiek of Trinidad and Tobago.

TOBAGO.

Tobago is het kleinste eiland van de republiek en heeft een oppervlakte van 300 km².
Het eiland ligt voor de delta van de Orinoco rivier in Venezuela.
Het eiland werd ontdekt door Christoffel Columbus in 1498 en noemde het eiland Bella Forma. De huidige naam is afgeleid van tabak een landbouw product.
Het eiland is in de geschiedenis 22 keer van bezitter veranderd. Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië en zelfs Koerland (een Baltische staat) beheerden het eiland. Ten tijde dat het Nederlands bezit was had het eiland de naam "Nieuw-Walcheren".
Het eiland viel in 1677 in Franse handen en werd bij de Vrede van Nijmegen in 1678 officieel Frans bezit. In 1814 viel het in de handen van de Britten en werd het met Trinidad één kolonie.

VLAG VAN TRINIDAD EN TOBAGO.

Het is de officiële vlag van het land sinds 1962.
De vlag heeft een rood veld dat van linksboven naar rechtsonder schuin in tweeën wordt gedeeld door een zwarte baan afgezet met smalle witten banen.
Het rood staat voor de vitaliteit van het land, de moed van de mensen en de warmte en energie van de zon.
Het wit staat voor de zee, de scheiding tussen de eilanden en een bron van inkomen. Daarnaast staat het wit ook voor de gelijkheid van de bevolking en de zuiverheid van de nationale aspiraties. het zwart staat voor kracht, eenheid en de natuurlijke rijkdommen van het land.
De drie kleuren rood-wit en zwart symboliseren de drie elementen vuur, water en aarde en daarmee verleden, heden en toekomst.

WAPEN VAN TRINIDAD EN TOBAGO.

Het wapen werd verleend door koningin Elizabeth II van het verenigd Koninkrijk op 9 augustus 1962.
Het schild heeft een zwart en een rood veld gescheiden door een puntige witte baan. In het zwarte veld staan twee kolibries afgebeeld die de natuur van het land vertegenwoordigen. In het rode deel staan de drie schepen van Christoffel Columbus afgebeeld: de Santa Maria, Pinta en Nina. Tevens staan de schepen symbool voor de zee.
Boven het schild staat een heraldische helm afgedekt met een rood-zilveren deken en op de helm een rood-zilveren wrong met daarop een palmboom en daarvoor een gouden stuurwiel.
De palmboom staat voorde natuur en het stuurwiel voor de zeevaart. Het schild wordt gedragen door twee vogels; Links een rode ibis, als teken voor Trinidad, en rechts een roodstaartglansvogel, als teken voor Tobago.
Het schild staat op bergen omspoeld door de zee. De drie linkse bergen stonden voor de Spanjaarden als basis voor de naamgeving van Trinidad, hetgeen drie-eenheid betekend.
Onder het geheel een lint met de tekst: "Together we aspire - together we achieve". ("Samen streven wij - samen bereiken wij").


                Zie vervolg: AMERIKA (MIDDEN) CARIBISCHE EILANDEN, VLAGGEN EN                                                                     WAPENEMBLEMEN. (DEEL 6)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten