vrijdag 15 juli 2022

KLUNGKUNG. BALI.

 


DE PLAATS WAAR RECHT 

     GESPROKEN WERD.




KLUNGKUNG.

Klungkung is tegenwoordig het kleinste regentschap (kabupaten) van Bali. met een oppervlakte van 315 km². De hoofdstad is Semarapura. 

                       (Poort ven het voormalige paleis.)

Klungkung was tot vlak voor de overheersing van de Hollanders de hoofdstad van het belangrijkste vorstendom op het eiland Bali. Het was het hoogste vorsten dom in rang op het eiland. Het paleis werd gebouwd in het begin van de 18e eeuw als opvolger van het paleis in Gelgel.

In Klungkung zetelde Dewa Agung. Drie eeuwen lang speelde deze plaats niet alleen een politieke rol, maar was ook een zeer cultuurcentrum. Het vorstelijk paleis nam hierbij een uitermate grote plaats in. Bij de opstand tegen de koloniale overheerser in 1908 werden zowel het paleis als de meeste gebouwen hier zwaar beschadigd, dit in opdracht van gouverneur-generaal Van Heutsz. Grote gedeelten werden later gerestaureerd of zelfs herbouwd, waaronder het gerechtsgebouw, Kerta Gosa.


(Het gerechtsgebouw.)

De Kerta Gosa, was de hoogste rechterlijke instantie van Bali. Hier werd recht gesproken door de vorst en Brahmanen.
Dit gebouw, Bale Kambang, staat op een stenen basis, die twee meter hoog is en is toegankelijk via een trap met stenen leuningen in een slangenvorm en is gelegen in een grote ommuurde vijver.
Het is een hoge open vergaderzaal (bale) uit 1940, die is gebouwd op een ouder stenen platform.


De meeste indruk maken echter de plafondschilderingen, die een goed voorbeeld zijn van de Balinese schilderkunst. Het is een voorbeeld van de stijl van de kunstenaars uit het dorp Kamasan, ook wel de wajang-stijl genoemd.
Het geeft weer de straffen in de hel en het leven van de goden in de hemel. Het zijn allerlei afschrikwekkende scènes die weer geven aan de verdachte die terecht moest staan, alle folteringen voor ogen getoverd die hem na zijn dood zouden wachten als hij schuldig zou worden bevonden.

(Het vonnis van een gestrafte.)


Richtte hij zijn blik nog verder omhoog, dan zag hij hoe het de brave ziel zou vergaan wanneer die onschuldig de hemel zou binnentreden.

Jaren terug stonden in deze rechtszaal een schitterende tafel en met houtsnijwerk versierde zetels te zien, die nu echter zijn verwijderd, en bevinden zich in het Semarajaya Museum.


In 1960 werd het gehele plafond van Kerta Gosa vervangen en werd een nieuw schilderij gemaakt, dat nog steeds het verhaal van Bima Swarga uitbeeldt, maar met meer details. In 1962 werden acht panelen vervangen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten