EEN FEESTELIJKE VERSIERING
MET SYMBOLISCHE BETEKENIS.
PENJOR.
De penjor is een Balinees feestelijk symbool op Galungan-dag en staat vol van de symboliek in elk aspect.
In het kort is het geheel een symbool van dankbaarheid aan de aarde en de goden voor het verstrekken van welvaart aan de Balinezen.
De hoogte met de gebogen top staat symbool voor de berg Angung, de heiligste berg op het eiland die bescherming en welvaart biedt.
De versieringen zijn gemaakt van jonge kokospalm- en de bladeren van de lontarpalm, die de weelderige vegetatie van de aarde symboliseren.
Andere versieringen zijn zijn onder meer kleine cakes en kokosnoot, die allemaal de overvloed van de natuur vertegenwoordigen.
Hoewel dit de belangrijkste ingrediënten zijn , zijn sommige penjors versierd met kleurrijke stof. Het is gewoon een fashionstatement, maar het laat de penjor er beter uit zien.
Aan de voet van de penjor een kleine bamboe offerschrijn.
Als je tijdens Galugan op Bali door een dorp komt, zul je merken dat er bijna overal een penjor is. Sommige van de penjor zijn bescheiden, met slechts eenvoudige versieringen; anderen kunnen grandioos zijn met glanzende ornamenten.
Wat de penjor ook is, ze hebben allemaal dezelfde betekenis. Ze zijn er om de goden te bedanken voor al het goede. Het zware werk aan de penjor wordt door de mannen gedaan, het versierwerk door jonge mannen en de vrouwen.
De laatste jaren is er een ware competitie ontstaan tussen verschillende plaatsen, wie de mooiste penjor heeft gemaakt. Met man en macht wordt er aan gewerkt om deze ere vermelding in de wacht te slepen, en waarlijk de meest fraaie kunstwerken worden er met liefde geproduceerd.
Een panjor blijft over het algemeen staan totdat de natuur hem terug genomen heeft, en er brandhout van wordt gemaakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten