maandag 1 november 2021

SEALAND LINE. (USA)

 

  HET EERSTE CONTAINERSCHIP

             VAN DE WERELD.



SEALAND.

De oorspronkelijke rederij Sealand werd opgericht door de Amerikaan Malcom McLean, een vrachtwagenondernemer die een revolutie teweeg bracht in de scheepvaartindustrie door goederen in uniforme containers te verpakken die snel en naadloos tussen verschillende vervoerswijzen konden worden vervoerd. Dit proces bood bedrijven aanzienlijke  tijd- en kostenbesparing die de distributie en de uitbreiding van de internationale handel mogelijk maakten.

SS IDEAL X.


Op 26 april 1956 introduceerde McLean 's werelds eerste containerschip , Ideal X, dat van Newark, New Jersey naar Houston, Texas voer met 58 aluminium trailers (containers) op het dek.

De Ideal X was een omgebouwde T-2 olietanker uit de Tweede Wereldoorlog en gebouwd door The Marineship Corporation als Potrero Hills, werd ze later gekocht door McLean's Pan-Atlantic Steamship Company.
In 1955, werd het schip aangepast voor het dragen van scheepvaartcontainers en omgedoopt in Ideal X. Het schip werd omgebouwd als containerschip door de Bethlehem Steel, Baltimore. Tijdens haar eerste reis vervoerde het schip 58 containers, waar 58 vrachtwagens in stonden. Het was echter niet het eerste containerschip. De Clifford J. Rodgers, geëxploiteerd door de White Pass en Yukon  Route, had zijn debuut gemaakt in 1955. In 1959 werd het schip overgenomen door Bulgaarse eigenaren, die haar omdoopten tot Elimer. Op 20 oktober 1964 werd ze gesloopt te Hirao in Japan.


In april 1960 werd de bedrijfsnaam veranderd van Pan-Atlantic Steamship Corporation in Sealand Service Inc, een Amerikaanse rederij.
Van 1967 tot 1973 leverde de rederij 1.200 containers per maand aan het schiereiland Indochina tijdens de oorlog in Vietnam, wat resulteerde in $ 450 miljoen aan inkomsten van het Amerikaanse ministerie van Defensie.
In maart 1999 splitste CSX Sealand zich op in drie entiteiten: een internationale rederij, een binnenlandse rederij en een terminaloperator. 

In december 1999 verwierf Maersk Line's moederbedrijf AP Moller-Maersk de internationale  containervaartactiviteiten met behoud van de naam Sealand.
In 2000 veranderde Maersk Line haar commerciële naam wereldwijd in "Maersk Sealand" als gevolg van de overname van Sealand in het voorgaande jaar.
In 2006 hield de handelsnaam Sealand op te bestaan toen het bekende 'Maersk Sealand", na de aankoop van Royal P&O Nedlloyd, haar naam veranderde in "Maersk Line".

In januari 2015 startte Sealand als zelfstandige vervoerder van Amerika voor Maersk Group. 

De binnenlandse rederij van CSX werd in 2003 gekocht door de Carlisle Group die de naam veranderde in "Horizon Lines".







Geen opmerkingen:

Een reactie posten