DE OUDSTE REDERIJ
VAN GROENLAND.
EIMSHIP.
"IJslandse Stoombootmaatschappij", en het is de oudste rederij van IJsland.
De rederij werd op 17 januari 1914 opgericht en heeft het hoofdkantoor in Reykjavik.
Het bedrijf heeft wereldwijd in 17 landen vestigingen en agentschappen.
Buiten de vloot van 30 schepen, heeft het bedrijf een luchtvloot van 61 vliegtuigen en 170 vrachtwagens op 1 januari 2006.
Tegenwoordig valt Vlissingen ook onder het vaarprogramma.
Eimskip-CTG exploiteert in Noorwegen een vloot van koelschepen en koelhuizen gespecialiseerd in het vervoer en de behandeling van temperatuur gecontroleerde goederen. In 2004 verwierf Eimskip een meerderheid van de CTG-aandelen en een jaar later de volledige aandelen. In 2005 werden de activiteiten van CTG en Eimskip samengevoegd onder de naam Eimskip-CTG met het hoofdkantoor in Sortland in Noorwegen.
In 2004 nam Eimskip Faroe Ship over, de oudste en grootste rederij van de Faeröer die in 1919 werd opgericht. Tegelijkertijd werd de activiteit versterkt met de overname van de transportbedrijven Heri Thomson en Farmaleiör.
Eimskip voert onder de naam Herjölfur de veerdienst tussen IJsland en de Westmaneilanden aan de zuidelijke kust van IJsland. Vijf keer per dag vaart een schip van Porlákhöfn naar Helmaey.
Eimship vervoert de vracht van de Verenigde Staten en Canada voor Royal Artyic Line naar Groenland.
HET BLAUWE HAKENKRUIS.
Op een oude reclame poster van Eimskipafjelag Islands staat een vlag afgebeeld met een wit veld met daarop een lichtblauw hakenkruis.
Bij het zien van een swastika (hakenkruis) gaan bij veel mensen de gedachten terug naar het nazi-bewind uit de Tweede Wereldoorlog. Het teken was tijdens die oorlog dan ook het symbool van de nazi's en wordt heden nog gebruikt door aanhangers van extreem rechts.
De swastika is geen uitvinding van de nazi's. Het symbool werd tot 1944 in het blauw gevoerd op de vliegtuigen van de Finse luchtmacht en op de vlagen van de legereenheden, maar eeuwen geleden werd het reeds afgebeeld.
Het kwam en is nog steeds in gebruik in het hindoeïsme en Boeddhisme op de beelden van meer dan 2500 jaar oud. Nog steeds zijn veel tempels in India en Nepal er mee versiert. Het teken wordt daar ook wel het zonnerad genoemd en staat soms symbool voor de vier windstreken. Vaak staan ook de haken van het kruis linksom gedraaid.
Abrahamitische religies kenden de afbeelding in de vloer van hun synagogen.
Het werd dan ook in zijn oorspronkelijke uitvoering gezien als een symbool van geluk en voorspoed.
De swastika wordt aan het begin van de negentiende eeuw in Europa een bekend symbool na de archeologische ontdekkingen van de Duitse archeoloog Schliemann bij het oude Troje. In Duitsland gaat hierna het symbool staan voor de komst van de Arische volken naar Europa.
In 1920 hees de NSDAP voor het eerst de vlag met daarop een swastika. Waarom ze hiervoor kozen is niet duidelijk, maar ze waren gek op het oude Arische verleden. Het verschil met de oude swastika's, is dat de nazi's het kruis een kwartslag verdraaiden en er het meest gehate symbool van de Tweede Wereldoorlog van maakten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten