zondag 13 december 2015

AUSTRALIË. STATEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)


HET KLEINSTE WERELDDEEL.

HET GROOTSTE EILAND.

(3)


ZUID-AUSTRALIË.Zuid-Australië wordt begrenst door de staten; Noordelijk territorium, Queensland, Nieuw- Zuid-Wales, Victoria en West-Australië. In het zuiden grenst de staat aan de Great Australian Bight en de Stille Oceaan.
De staat heeft een oppervlakte van 983.482 km² en de hoofdstad is Adelaide.
Ruim een achtste deel van de staat wordt ingenomen door het militair test centrum Woomera Prohibited Area.
Zuid-Australiè is de droogste staat en een groot deel van de Grote Victoriawoestijn ligt in deze staat.
Verder nog de Simpsonwoestijn, de Sturt steenwoestijn en de Tirariwoestijn. De staat heeft dan ook het op een na laagste aantal inwoners, 1,49 per km².


VLAG VAN ZUID-AUSTRALIË.

De vlag van Zuid-Australië heeft een donkerblauw veld met boven in het linker kanton de vlag van Groot-Brittannië. In het rechter deel het insigne van de staat voorstellende de Australische ekster.
De vlag is in gebruik sinds 1904


WAPEN VAN ZUID-AUSTRALIË.

Het wapen van Zuid-Australië werd op 19 april 1984 toegekend door koningin Elizabeth II. Het verving het wapen dat eerder was toegekend door koning Edward VIII.
In een gouden cirkel staat op het blauwe schild de Australische ekster afgebeeld. Boven het schild een kleurrijke wrong met daarboven een erwt en bloemen uit de Sturt's woestijn.
Onder het schild een basis van grasland met symbolen van de landbouw en de industrie.
Op een lint de naam 'South Australia'.WEST-AUSTRALIË.

West-Australië is de grootste staat van het land met een oppervlakte van 2.529.875 km². De hoofdstad is Perth.
De staat wordt begrenst door de Indische Oceaan, het Noordelijk territorium en Zuid-Australië.
In de hoofdstad woont een derde van de bevolking van de staat welke door het enorme gebied slechts 0,94 inwoner kent per km².
De oorspronkelijke bewoners zijn de Aboriginals.
De eerste Europeanen die hier voet aan land zetten waren de Hollanders onder leiding van Dirck Hartog op 25 oktober 1616.
Zij plaatsten aan land een tinnen bord met de tekst; "16161 den 25 october is hier aengecomen" op het land voor Shark Bay dat nu zijn naam draagt. De opvarenden noemden het land; "Nieuw Holland". 
In het jaar 1696 lande de Nederlander Willem de Vlamingh op het Dirkhartog-eiland, hij verving het bord voor een nieuw exemplaar en nam het oude mee terug naar Holland. (Is nu in het bezit van het Rijksmuseum) De Hollanders bouwden geen vestiging op het voor hun kale land.
In 1826 claimden de Britten het gebied en stichten de plaats Fredrickstown, het huidige Albany.
West-Australië bestaat voor het grootste deel uit woesstijn en halfwoestijn; de grote Zandwoesstijn,, de Kleine Zandwoestijn, de Gibsonwoestijn en de Grote Victoriawoestijn.
In deze gebieden wordt tegenwoordig goud en mineralen gewonnen. 

VLAG VAN WEST-AUSTRALIË.


De vlag van West-Australië heeft een donkerblauw veld met in het linker boven kanton de vlag van groot-Brittannië. In de linker helft staat het insigne van de staat afgebeeld; in een gele cirkel een zwarte zwaan.
De vlag werd aangenomen in 1953.

WAPEN VAN WEST-AUSTRALIË.

Het wapen werd toegekend op 17 maart 1969 door koningin Elizabeth II.
Boven het wapenschild tussen twee takjes van de kangoeroeplant op een wrong de keizerlijke kroon.
Op de zilveren schild op azuur-blauwe golven een zwarte zwaan een traditionele vogel uit het gebied.
Het schild wordt gedragen door twee op hun achterpoten staande rode kangoeroe's met in hun poot een boemerang het jachtwapen van de Aboriginals de inheemse bewoners.
Het wapen heeft een motto.

NOORDELIJK TERRITORIUM.

Het Noordelijk Territorium van Australië wordt begrenst door Westelijk Australië, de Timor Zee, de Arafura Zee, de Golf van Carpentaria, de staat Queensland en Zuid-Australië. De staat heeft een oppervlakte van 1.349.129 km² en de hoofdstad is Darwin. De staat kent slechts 0,16 inwoner per km².
Ruim 32,5% van de bevolking is Aboriginal.  Het gebied heeft nooit een koloniale status gekend.
Het noordelijke territorium kent verscheidene enorm grote natuurparken.

VLAG NOORDELIJK TERRITORIUM.


De vlag bestaat sinds 1911. De vlag onderscheid zich van die van de andere staten van Australië door het ontbreken van de Britse vlag in het kanton en de kleur blauw.
Op het een derde zwarte deel van de vlag staat het sterrenbeeld Zuiderkruis afgebeeld en op het twee derde okerkleurige deel de Sturt's Desert Rose. De bloem symboliseert de natuurlijke rijkdommen van het gebied. De zeven witte kroonbladeren van de bloem de zes Australische staten en het Noordelijk Territorium.

WAPEN NOORDELIJK TERRITORIUM.

Het wapenschild heeft van boven een helm met daarop de zeearend.
Op het schild roodbruin van kleur een afbeelding van een mens en versierselen van de Aboriginals.
Naarst het schild aan beide zijden de Sturt's woestijn roos.
Het schild staande op een groene heuvel wordt gedragen door twee roodbruine kangoeroe's ieder met een soort schelp in hun poot.
Het geeft enerzijds de verbintenis weer met de natuur en anderzijds met de zee.        Zie vervolg: AUSTRALIË. STATEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten