woensdag 16 december 2015

SCIENCE FICTION EN JULES VERNE.


SCIENCE FICTION UIT DE 19E EEUW.

Startrek en Starwars zijn niet meer weg te denken van het beeldscherm. Is het niet als film dan als een computergame.             Het is allemaal science fiction en veel vredelievends gaat er niet van uit. Maar reeds in in het begin van de 19e eeuw schreef men reeds een soort van science fiction waarvan veel werkelijkheid is geworden.

Het was de Franse schrijver Jules Verne. geboren op 8 februari 1828 te Nantes en overleden op 24 maart 1905 te Amiens, die zijn verbeeldingskracht liet grenzen aan het ongelooflijke.
Door zijn op de toekomst gerichte reis- en andere verhalen werd hij internationaal vermaard en is dat nog steeds. Het ongelooflijke waar over hij schreef werd werkelijkheid in de toekomst.
Leonardo da Vinci zette zijn ideeën op papier, maar Jules Verne schreef er nog een verhaal bij.

Jules Verne begon zijn opleiding met rechten studie en wijdde zich na te zijn afgestudeerd aan de effectenhandel.
Zijn inventieve geest geest zocht echter andere creatieve mogelijkheden. Omstreeks 1848 schreef hij samen met Michael Carré, de libretto's voor twee operettes. In 1850 verscheen er een toneelstuk door hem geschreven.
Hij stortte zich hierna op het schrijven van avontuurlijke reisverhalen en bouwde daarmee een indrukwekkend oeuvre op, bij het verschijnen in 1862 van zijn eerste boek, 'Vijf weken in een luchtballon'.
Zijn eerste boek was een doorslaand succes. het waren gefantaseerde verhalen, waaraan echter een uiterst conscientieuze voorstudie en documentatie ten grondslag lag, waarbij de schrijver steeds gebruik maakte van de meest recente wetenschappelijke ontdekkingen, waar ook ter wereld.







                                         (Het ontwerp van de Nautilus volgens Jules Verne.)

Hij voorzag onder meer de uitvinding en bouw van onderzeeboten. Zo speelde de onderzeeboot de 'Nautilus' een rol in het verhaal '20.000 mijlen onder zee'.
Hij ontwierp luchtschepen, vliegtuigen en zelfs een soort televisie, welke hij dusdanig wist te beschrijven, dat het tal van latere uitvinders inspireerde tot de werkelijke uitvinding.



 (Een luchtschip volgens Jules Verne.)

Bij al deze aan zijn fantasie ontsproten uitvindingen schreef hij goed leesbare verhalen met spanning.
Hij mag gezien worden als de grote pionier van het gefantaseerde reisverhaal met avontuur, spanning en humor.
Zijn boeken, 81 stuks, worden nog steeds gelezen en zijn in vele talen uitgebracht.
Ondanks de science fiction van onze huidige tijd zullen deze verhalen de lezer blijven boeien.
Veel van zijn verhalen spelen zich af op zee of onder water, maar men kan hem geen specifieke zee-schrijver noemen.
Veel van zijn boeken zijn reeds verfilmd; zoals 'Naar het middelpunt der aarde', '20.000 mijlen onder zee', 'Reis om de wereld in 80 dagen', 'Het geheimzinnige eiland' en 'Michael Strogoff' (koerier van de staar).



In Frankrijk werd na zijn overlijden een internationale Jules Verne Société opgericht met afdelingen in tal van landen, waaronder Nederland.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten