zaterdag 12 december 2015

AUSTRALIË. STATEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 1)


HET KLEINSTE WERELDDEEL.

HET GROOTSTE EILAND.

(1)AUSTRALIË.Australië liggend op het zuidelijke halfrond wordt volledig begrenst door water. In het noorden de Timorzee, de Arafurazee, de Golf van Carpentaria en de Straat Torres; in het oosten door de Koraalzee, en de Tasmanzee; in het zuiden door de Straat Bass en de grote Australische Bocht en in het zuidwesten en westen door de Indische Oceaan. Het land heeft een kustlijn van 25.760 km lengte.
Buiten het vaste land behoren een groot aantal eilanden gelegen in de Stille Oceaan tot dit werelddeel, waarvan het zuidelijke eiland Tasmanië het grootste is. 
Australië ligt ten noordwesten van Nieuw-Zeeland en ten zuiden van Indonesië, Oost-Timor en Papoea-Nieuw-Guinea
Het continent kent verscheidene hoge bergen waarvan de hoogste 2228 meter is; een centraal laagland en een enorm groot woestijn gebied dat net boven de zeespiegel ligt.

De oppervlakte van het land is 7.692.024 km², waarvan slechts 1% water en is het op vijf na grootste land ter wereld.
Het land is een Federatie Constitutionele monarchie met een parlementair systeem met meerdere partijen. Het staatshoofd is Elizabeth II van Engeland. De hoofdstad is Canberra en de grootste stad is Sydney.


Het land is verdeelt in zeven verschillende staten of bestuursdepartementen; het eiland Tasmaniè, Victoria, Zuid-Australië, West-Australië, Noordelijk Territorium, Queensland,
Nieuw-Zuid-Wales en Papoea-Nieuw-Guinea.
Gedurende de 19e eeuw werden er grote gebieden afgescheiden om de britse kolonies Van Diemensland (Tasmanië) in 1825, Victoria in 1851, Queensland in 1859 en Zuid Australië in 1836, wat in die tijd ook het Noordelijke Territorium omvatte, te vormen. Deze kolonies en West-Australië stemden in 1901 om samen verder te gaan als het Gemenebest van Australië.

GESCHIEDENIS.

Ruim 50.000 jaar geleden was Australië, volgens archeologische vondsten, reeds bewoond. De oudste bewoners zijn de Aborigines. Zij moeten het gebied bereikt hebben via landbruggen, daar in die tijd het zeewater niveau veel lager was en het noordelijke deel van de wereld nog bedekt was met een dikke laag ijs.
De naam van het land  komt voor het eerst voor rond het jaar 150 in Griekse geschriften die het "Terra Australis" noemden.  
De eerste Europeanen die er kwamen waren de Nederlanders in 1606. Willem Janszoon met het schip 'Duyfken'. Ook de ontdekkingsreiziger Abel Tasman bereikte het zuidelijk gelegen eiland Tasmanië.
Dit gebied 'Nieuw Holland' genoemd groeide nooit uit tot een kolonie.
Het was de Engelsman James Cook die de oostkust ontdekte en het gebied Nieuw-Zuid-Wales noemde. In principe werd deze Engelse kolonie gebruikt als een strafkolonie waar een ieder naar toe werd vervoerd die men ongewenst achte in Engeland. Later werd het land ook populair onder de vrije burgers en emigreerden uit vele Europese landen mensen er naar toe om een nieuwe toekomst op te bouwen. In 1849 werd er voor het eerst goud gevonden.


 Het land kent twee diersoorten die nergens anders op de wereld voorkomen.
Links de kangoeroe en rechts het vogelbekdier.
VLAG VAN AUSTRALIË.


De vlag van Australië heeft een blauw veld en bevat in het linker bovenkanton de Engelse vlag.
Linksonder een witte zevenarmige ster  het symbool voor de zeven staten waaruit het land bestaat en rechts vijf sterren in het wit voorstellende het sterrenbeeld Zuiderkruis.
De vlag werd in 1901 officieel aangenomen.
Australië kent ook nog een handelsvlag, waarvan het veld rood is met witte sterren en een marinevlag waarvan het veld wit is met blauwe sterren.
Reeds gaan er in Australië stemmen op, om de Engelse vlag uit de nationale vlag te verwijderen. Ook komt de afbeelding van de Britse vorstin niet meer voor op de postzegels van het land.

WAPEN VAN AUSTRALIË.

Het eerste wapen van Australië werd verleend op 7 mei 1908 door de Britse koning Eduard VII.
Het huidige wapen werd op 19 september 1912 door koning George V verleend.
Het wapenschild wordt gedragen door de twee nationale dieren van Australië; links de rode kangaroo en rechts de emu (een soort struisvogel).
In het schild op een blauw veld het gekroonde Zuiderkruis met aan beide zijden links het wapen van Nieuw-Zuid-Wales en rechts Queensland. Onder de afbeeldingen uit de wapens van Zuid-Australië, West-Australië en Tasmanië. Boven het schild een geel-blauwe wrong met daarboven een zeven puntige gouden ster. Het geheel staat op twee takken van de Acacia pycnantha boom de "Golden Wattle". Onder in een lint met de naam van het Land.

CANBERRA.

Canberra is de hoofdstad van Australië en is gelegen in het Australian Capital Territory ( Australische Hoofdstedelijk Territorium) en ligt in de staat New-Zuid-Wales. Dit is te vergelijken met Washington D.C. in de verenigde Staten van Amerika. het werd in 1820 de hoofdstad van het land na een strijd daarover tussen de steden Sydney en Melbourne. De naam Canberra komt uit de taal van de Aboriginals en betekend "Ontmoetingsplaats".
Canberra is de op zes na grootste stad van het land en heeft een oppervlakte van 814 km². 

VLAG VAN CANBERRA.


De vlag werd aangenomen in 1993.
Op de blauwe linkerhelft een derde deel van de vlag staat het sterrenbeeld Zuiderkruis afgebeeld. 
Op het goudkleurige twee derde rechter deel staat in het midden het wapen van de stad afgebeeld.


WAPEN VAN CANBERRA.

Het wapen is aangenomen in 1928
Het wapenschild staat op een groene heuvel en wordt gedragen door een zwarte- en een witte knobbelzwaan.
Op een blauwe achtergrond staat een wit kasteel met drie torens er onder een bloem. Boven het kasteel gekruist een scepter en zwaard met op de kruising een kroon. Onder het kasteel een witte roos.
Op het schild een wrong met daarop een gomboom op een berg bekroond door een valhek en een kroon.
Onder het geheel een lint met de tekst; "For the Queen the Law and the People".
De kroon symboliseert de Koninklijke autoriteit. De scepter het parlement en het zwaard de kracht van de staat. Het kasteel met de drie torens de overheid en de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht. De witte roos is het symbool van de hertog van York die het parlement opende in 1927.
het gekroonde valhek symboliseert weer het parlement, dit is het traditionele symbool van Westminster Palace in Londen. Achter het hek de gomboom die de bijnaam van Canberra symboliseert "The Bush Capital". 
De dragers van het schild, de zwarte en witte Australische zwaan staan voor de Aboriginals en de blanke inwoners.
De tekst op het lint is de Engelse vertaling van "Pro Rege, Lege et Grege". Mocht Engeland een koning krijgen dan wordt Queen veranderd in King.
    Zie vervolg: AUSTRALIË. STATEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten