woensdag 9 december 2015

MINI STATEN VAN EUROPA. VLAGEN EN WAPEN EMBLEMEN.VORSTENDOMMEN EN

BELASTING PARADIJZEN.

ANDORRA.

Andorra is een ministaatje in het oostelijke deel van de bergketen de Pyreneeën welke een natuurlijke grens vormt tussen Frankrijk en Spanje. Andorra is geen lig van de EU.
Het staatje heeft een oppervlakte van 468 km², waarvan 0% aan water. De hoofdstad is Andorra la Vella en de voertaal is Catalaans.
Het is het laatste bufferstaatje van die werden gesticht door Karel de grote om de islamitische Moren die reeds Spanje waren binnengevallen de toegang tot het christelijke Frankrijk te belemmeren.
Nadat het staatje lange tijd een geestelijke overheid had gekend kwam hier in 1278 een einde aan en kreeg het soevereiniteit. Het is de enigste monarchie met twee prinsen aan het hoofd. De eerste coprins de de president of het staatshoofd van Frankrijk en de tweede coprins is de bisschop van de Spaanse stad La Seu d'Urgell. beide wonen niet in Andorra en dus is hun rol symbolisch.
De Andorrezen vormen vreemd genoeg de minderheid van de bevolking in hun eigen land (33%). Andere ingezetenen zijn de Spanjaarden met 43%, de Portugezen met 11% en de Fransen met 7%.
Door de bloeiende toeristen industrie en door vervoer en communicatie kwam het staatje uit haar isolement. Haar politiek stelsel werd in 1993 grondig gemoderniseerd.
Het bankwezen draagt, door's lands reputatie van belastingparadijs, ook wezenlijk bij aan haar economie. Ondanks dat Andorra geen volwaardig lid is van de EU, maar wel een sterke band hiermee heeft is het betaalmiddel tegenwoordig de Euro.

VLAG VAN ANDORRA.

De vlag van Andorra is een verticale driekleur met van links naar rechts de kleuren Blauw-geel-rood.
Midden in het gele vlak is het wapen van Andorra afgebeeld.
De kleuren van de vlag verwijzen naar de Franse vlag en de vlag van Catalonië en geeft daarmee de geografische situatie weer van het staatje, en haar politieke geschiedenis. WAPEN VAN ANDORRA.

Het wapenschild van Andorra heeft vier vakken. Linksboven op een rode achtergrond staat de bisschopsmijter afgebeeld van de bisschop van Urgell.
De drie rode balken rechtsboven op een geel veld staan voor de graven van Foix. Linksonder de vlag van Catalonië en de koeien rechtsonder symboliseren de graven van Béarn.
Onder het wapenschild de spreuk; 'Virtis Unita Fortior' ('Verenigde kracht is sterker')
Het wapen is in 1969 aangenomen.


LIECHTENSTEIN.

Vorstendom Liechtenstein is een ministaat in het midden van Europa. het wordt begrenst door Zwitserland in het westen en Oostenrijk in het oosten.
Het staatje heeft een oppervlakte van 160 km² en is zeer bergachtig en ligt in het Rijndal van de Alpen..
De hoofdstad is Vaduz en de voertaal is Duits.
Het vorsten dom is geen lid van de EU.
Het gebied werd in 1609 gekocht door Johan A. A. van Liechtenstein als de heerlijkheid van Schellenberg en Vaduz in 1712 van de graven van Hohenems.
Op 23 januari 1719 verenigde keizer Karel VI, Vaduz en Schellenberg tot een vorstendom, genaamd Liechtenstein en verleende het in 1723 een zetel in de Rijksdag.  
Op 12 juli 1806 maakte Liechtenstein zich los van het Heilige Roomse Rijk. In 1815 ging het deel uitmaken van de Duitse Bond tot 1866.
Gedurende de WO-I had het staatje nauwe banden met Oostenrijk, maar koos daarna de zijde van Zwitserland. Vanaf de WO-II, waarin Liechtenstein onder vorst Frans Jozef II neutraal bleef, hebben de lage belastingen het land grote economische groei gebracht.


VLAG VAN LIECHTENSTEIN.


De vlag van Liechtenstein bestaat uit twee horizontale banden met de kleuren; boven donkerblauw en onder rood. 
Linksboven in de blauwe baan staat een gouden kroon afgebeeld.
De kleuren stammen van de dienstkleding van de hoffelijke huishouding en dateren uit 1852.
De oorspronkelijke vlag had twee verticale banen in de zelfde kleuren, maar bij de Olympische Spelen van 1936 bleek dat de vlag van Haïti het zelfde was en werd de vlag aangepast. 
In de vlag van de regering ontbreekt de kroon, maar staat in het midden het wapen van Liechtenstein afgebeeld.

WAPEN VAN LIECHTENSTEIN.


Het wapen staat symbool voor de staat Liechtenstein en haar vorstenhuis. Het wordt ook wel het wapen van Prinselijke Huis van Liechtenstein genoemd.
Het geheel bestaat uit een wapenmantel onder een kroon met daaronder het wapenschild.
In het midden van het wapenschild een geel-rood hartschild, het stamschild van het Huis Liechtenstein.
Op het grote schild; linksboven de adelaar van Silezië op een geel veld; rechtsboven het wapen van Huis Kuenring; linksonder het wapen van Hertogdom Trappau; en rechtsonder het wapen van de Oost-Friese familie Cirksena op een geel veld als symbool voor Rietberg.
Tussen de beide onderste wapens staat op een blauw veld een jachthoorn afgebeeld als het wapen van hertogdom Jägerhof.

MONACO.

Monaco grenzend aan Frankrijk en de Middellandse Zee heeft een oppervlakte van 2,02 km² en is de dichts bevolkte staat van de wereld.
Het is na het Vaticaan het op één na kleinste onafhankelijke staatje van de wereld.
Er wonen meer buitenlanders dan Monagasken. Van de lokale is dat 17%, 28% is Frans en van de overige 55% is het merendeel Italiaan.
Monaco is het belasting paradijs voor de rijken. De voertaal is Frans.
De eerste bewoners van het gebied waren de Phocaeërs die er een kolonie stichten in de 6e eeuw v.Chr.
het huidige Monaco begon in 1228 als een kolonie van Genua en werd toen reeds vanaf 1297 bestuurd door het huis Grimaldi die in dat jaar de rots van Monaco veroverde, vermomd als een franciscaner monnik. 
Tot 1911 waren de vorsten van Monaco absolute heersers. In juli 1918 kwam het bij een verdrag onder bescherming van Frankrijk. Dit was een onderdeel van het verdrag van Versailles. In 1993 werd het staatje lid van de VN.                                                              (Rots van Monaco)

VLAG VAN MONACO.


De vlag van Monaco is een horizontale twee kleur met boven rood en onder wit en is bijna gelijk een de vlag van Indonesië. het verschil zit in de hoogte en breedte verhouding.
De huidige vlag werd aangenomen op 4 april 1881.
De kleuren symboliseren het Huis van Grimaldi en gaan terug tot 1339.
De staatsvlag het het wapen van Monaco in het midden.WAPEN VAN MONACO.

Het wapen van Monaco is gelijk aan dat van het staatshoofd prins Albert II.
Om het schild hangt de orde van Sint Karel met er omheen een wapenmantel afgedekt met een kroon.
Het schild is rood en zilver geschaakt en wordt gedragen door twee gewapende monniken.
Onder de orde van Sint Karel een wit lint met de spreuk; "Deo Juvante" ( "Met Gods Hulp"). Dit gaat terug op het feit dat Fransçois Grimaldi in 1279 en zijn soldaten als monniken verkleed de rots van Monaco veroverden.

SAN MARINO.


San Marino is officieel een republiek en ligt op het Apennijns Schiereiland aan de oostelijke zijde van de bergen van de Apennijnen in Italië.
Het staatje heeft een oppervlakte van 61 km² en de hoofdstad is San Marino. De voertaal is Italiaans.
San Marino is lid van de raad van Europa.Het is de oudste bestaande staat en constitutionele republiek van de wereld ontstaan uit een kloostergemeenschap welke werd gesticht op 3 september 301.
 De grondwet welke werd vastgelegd in 1600 is tevens de oudste grondwet van de wereld en is nog steeds van kracht. Per hoofd van de bevolking is het een van de rijkste landen van de wereld. Het kleine staatje werd door Napoleon in 1797 erkend en in 1815 op het Congres van Wenen door de overige Europese landen. In 1848 verkregen de burgers gratis gezondheidszorg.
In 1943 werd het door de Duitsers bezet bij de inval van Italië en in 1944 door de Engelsen bevrijd.

VLAG VAN SAN MARINO.

De vlag is een horizontale twee kleur boven wit en onder lichtblauw. In het midden staat het wapenschild van het staatje afgebeeld; het nationale wapen.
De vlag werd aangenomen op 16 april 1862.
San Marino kent ook een civiele- en een handelsvlag, maar deze heeft geen wapen in het midden.WAPEN VAN SAN MARINO.

De oorsprong van het wapen van San Marino dateert vermoedelijk uit de 14e eeuw.
het wapen bestaat uit een gekroond wapenschild dat aan de linkerzijde een lauriertak heeft en aan de rechterzijde een eikentak. Beide takken staan voor de stabiliteit en de onafhankelijkheid van de republiek.
De kroon staat niet voor een monarchie maar is het symbool voor de soevereiniteit.
In het schild staan op groene heuvels drie toren met een windvaan afgebeeld. De torens staan voor de drie torens van San Marino; La Guaita, La Cesta en La Montale. De groene heuvels voor de drie toppen van de berg Monte Titano, waarop de torens staan.

Onder het schild op een wit lint het motto; "Libertas". ('Vrijheid"). Het verwijst naar het opnemen van politieke vluchtelingen in vroegere tijden en het handhaven van de onafhankelijkheid door de eeuwen heen.  (Links La Montale; boven midden Monte Titano; rechts La Cesta en midden onder La Guatina)

Over het motto bestaat een tweede verhaal:
Het zou verwijzen naar de laatste woorden die aan de stichter van San Marino, Marinus van Rimini, zijn toegeschreven. Hij zou hebben gezegd; "Relinquo vos liberos ab utroque homine" ('Ik bevrijd jullie van beide mannen"). Deze wat mysterieuze uitspraak zou verwijzen naar de mannen tegen wiens, vooral de financiële, onderdrukking Marinus zich zou hebben verzet: de keizer en de paus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten