zaterdag 12 december 2015

AUSTRALIË. STATEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)


HET KLEINSTE WERELDDEEL.

HET GROOTSTE EILAND. 

(2)


NIEUW-ZUID-WALES.



Nieuw-Zuid-Wales is een staat van Australië gelegen aan de oostkust.
De staat heeft een oppervlakte van 800.642 km² en de hoofdstad is Sydney. In het noorden grenst de staat aan de staat Queensland; in het oosten aan de Tasmanzee; in het zuiden aan de staat Victoria en in het westen aan de staat Zuid-Australië.  
De staat kent twee federale enclaves: het Australisch Hoofdstedelijk territorium en het Jervis Bay Territorium gelegen op het schiereiland Behwere. Dit werd aangekocht in 1915 door de Australische regering van Nieuw-Zuid-Wales om het federale bestuur in Canberra een toegang tot de zee te verschaffen. De Autralische grondwet schrijft namelijk voor, dat een deelstaats-hoofdstad toegang met de zee moet hebben. Op dit gebied is ook de marine-werf van Australië gevestigd.
Nieuw-Zuid-Wales is de oudste kolonie van het Verenigd Koninkrijk en werd gesticht in 1788 en omvatte in die tijd een veel groter deel van het vaste land. In die tijd heette het westelijke deel Nieuw-Holland en het oostelijke deel Nieuw-Zuid-Wales. beide bestuurd vanuit Sydney.


VLAG VAN NIEUW-ZUID-WALES.

De vlag van Nieuw-Zuid-Wales heeft een donkerblauw veld met linksboven in het kanton de vlag van Groot-Brittannië.
rechts in het blauwe veld staat het insigne van de staat afgebeeld.
Het is een witte cirkel met het Engelse kruis van Sint George erin met in het midden een gouden leeuw en in elke arm een achtpuntige gouden ster, welke symboliseert de maritieme oorsprong van de staat.
De vlag is aangenomen sinds 1876.

WAPEN VAN NIEUW-ZUID-WALES.

Het wapen vaan Nieuw-Zuid-Wales werd op 11 oktober 1906 toegekend door koning Edward VII.
Het schild toont in het azuurblauwe gebied in het midden een rood kruis met een zilveren rand met de zelfde afbeeldingen als in het insigne van de staat.
Linksboven in het goud het een afbeelding van het 'Gulden Vlies', rechtsboven een tarwe schoof, linksonder een tarwe schoof en rechts onder weer het 'Gulden Vlies'.
Boven het schild een wrong van blauw-azuur en zilver de opkomende zon waarvan de punten van de stralen rood-oranje zijn aan getipt.
Het schild wordt gedragen door: links een gouden leeuw staande op zijn achterpoten en rechts door een kangoeroe.
Beide schildragers staan op een lint met de tekst; "Orta recens Quam Pura Nites" ("Fris en zuiver schitterend in het voorjaar").


VICTORIA.

Victoria is de kleinste staat van Australië. Het heeft een oppervlakte van 237.629 km² en de hoofdstad is Melbourne.
De grens met Nieuw-Zuid-Wales is de zuidelijke oever van de rivier de Murray. In het zuiden wordt de staat begrenst door de Straat Bass en in het westen door de staat Zuid-Australië.
De staat is net als Queensland vernoemd naar de Engelse vorstin Victoria.
De staat kent grote verschillen in klimaat; het gematigde vochtige oostelijke deel en het koude noordoosten met sneeuw bedekte bergen van 2000 meter hoogte van de Australische Alpen.

VLAG VAN VICTORIA.


De vlag van Victoria heeft een donkerblauw veld met linksboven in het kanton de vlag van Groot-Brittannië en rechts het insigne van de staat Victoria.
In het insigne van de staat is het sterrenbeeld Zuiderkruis afgebeeld met daarboven een kroon.
De huidige variant dateert sinds 1953 een jaar nadat Elizabeth II op de troon kwam. Ze gebruikte de Sint Edwards kroon.
Komt er een nieuwe vorst dan zal de kroon worden aangepast, zolang men deze traditie in ere houdt.
(In 1877 stond in het insigne de Imperial Crown van koningin Victoria deze werd in 1901 vervangen door de Tudor kroon)


WAPEN VAN VICTORIA.

Het wapenschild werd op 6 juni 1910 toegekend door koning George V van Groot Brittannië.
Op het schild van azuur-blauw staat het sterrenbeeld het Zuiderkruis afgebeeld. Boven het schild op een helm met blauw-witte pluimen een zittende kangoeroe met de Imperial Crown (Keizerlijke kroon).
Het schild wordt gedragen door twee vrouwen op een groene ondergrond; links een vrouw met lauriertak symboliserend de Vrede en rechts een vrouw met de hoorn des overvloeds symboliserend de Welvaart.
Onder het schild een lint met de spreuk; "Peace and Prosperity'. ("Vrede en Welvaart")
In het wapen wordt momenteel de Sint Edwards kroon gebruikt.



TASMANIË.

Tasmanië is een eiland en een staat van Australië. het wordt van het vaste land gescheiden door de Straat Bass op een afstand van 240 kilometer.
het eiland heeft een oppervlakte van 68.401 km² en de hoofdstad is Hobart.
Meer dan 100.000 jaar geleden moet het eiland nog verbonden zijn geweest met het vaste land van Australië, wat een van de redenen moet zijn geweest dat het ook reeds vroeg bevolkt was. De oorspronkelijke bevolking, Aboriginals, waren zo zwart als de Afrikaners. Stenen werktuigen zijn gevonden uit die periode en zo ook rotstekeningen.
Tasmanië draagt de naam van de Nederlander Abel Tasman die in opdracht van de gouverneur van Nederlands-Indië een ontdekkingsreis moest maken naar het vaste land van Australië. Hij ontdekte het eiland op 24 november 1642 en noemde het naar zijn opdrachtgever: Van Diemensland.
Aan het einde van de 18e eeuw werd het eiland gekoloniseerd door de Britten welke er Engelse en Ierse gedeporteerden onder brachten. Op 1 januari 1856 veranderden de bewoners de naam in Tasmanië. In 1803 kondigde de gouverneur John Brown de krijgswet af op het eiland en zouden er tot 1830 bijna alle oorspronkelijke Aboriginals zijn uitgemoord. Er leven geen rechtstreekse afstammelingen meer van de Tasmaniërs uit die tijd. Alleen nog enkele nakomelingen van vrouwelijke Tasmaniërs en Europeanen.

De natuur op het eiland staat onder toezicht van Unesco. In deze natuur leven enige unieke diersoorten, zoals de roofbuideldieren ook wel de Tasmaanse duivel genaamd (links) verder een kleine kangoeroe van hooguit 60 cm hoogte en de bruingrijze kangoeroerat van 30 cm lengte. (rechts)




VLAG VAN TASMANIË.

 De vlag van Tasmanië heeft een donkerblauw veld met linksboven in het kanton de vlag van groot-Brittannië.
Rechts in het blauwe veld in een witte cirkel een rode leeuw het insigne van Tasmanië. De witte cirkel met rode leeuw moet de band met Engeland symboliseren. De vlag is in gebruik sinds 1875.


WAPEN VAN TASMANIË.

Het wapen is officieel verleend door koning George V in mei 1917.
Het schild is voorzien van belangrijke voorbeelden van agrarische industrie van het eiland; een schoof van tarwe, hop, een ram, een bliksemschicht en appels. het schild wordt bekroond met de rode leeuw, van het staats insigne, met pikhouweel en schoffel. 
Het schild wordt gedragen door twee Tasmaanse tijgers/wolven. Het dier is geheel uitgemoord. Onder het wapen een lint met de spreuk; "Ubertas et Fidelitas" ("Vruchtbaarheid en trouw"). 



         Zie vervolg: AUSTRALIË. STATEN, VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten