maandag 14 december 2015

AUSTRALIË. STATEN, VLAGGEN, WAPENEMBLEMEN EN PAPUA NEW GUINEA. (SLOT)


HET KLEINSTE WERELDDEEL.

HET GROOTSTE EILAND.

(SLOT)


QUEENSLAND.

Queensland ligt in het noord-oosten van Australië. De staat grenst aan de Golf van Carpentaria, de Koraal Zee, Nieuw-Zuid-Wales, Zuid-Australië en Noordelijk Territorium.
De staat is genoemd naar de Engelse vorstin Victoria.
De staat heeft een oppervlakte van 1.730.648 km² en de hoofdstad is Brisbane. Het is de op een na grootste deelstaat van Australië.
Per km² heeft de staat 2,28 inwoners en is hiermee de tweede staat.
Queensland was een Britse kroonkolonie die in 1859 ontstond na afscheiding van Nieuw-Zuid-Wales. De staat begon haar bestaan als een strafkolonie en is nu een van de meest geliefde woongebieden van Australië.

VLAG VAN QUEENSLAND.


De vlag van Queensland heeft een donkerblauw veld met links boven in het kanton de vlag van groot-Brittannië.
Rechts op het veld het insigne van de staat.
Dit is een witte cirkel met een lichtblauw Maltezer kruis en de Sint Edward kroon in het midden.
Queensland had sinds 1870 een eigen vlag en sinds 1876 staat het insigne in de vlag.

WAPEN VAN QUEENSLAND.

Het wapen van Queensland is het oudste wapen van Australië en werd verleend door koningin Victoria in 1893.
Op het schild staat linksboven de kop van een stier en rechts de kop van een ram op een zandgele achtergrond. Daaronder links op een zwarte achtergrond een gouden schoof tarwe en rechts een groene heuvel met een gouden obelisk op een stapel kwarts met een schep en pikhouweel gekruist op de voorgrond. De achtergrond is rood.
Boven het schild een met pluimen versierde helm en tussen twee groene stukken suikerriet het insigne van de staat.
het schild wordt gedragen door twee dieren; links een edelhert en rechts de Brolga een kraanvogel.
Onder het wapen een spreuk; "Audax at Fidelis" ("Gewaagd maar trouw") 


Buiten het vaste land van Australië en het eiland Tasmanië kent Australië ook nog enkele overzeese gebieden zoals het oostelijke deel van Papoea-Nieuw-Guinea en de daarbij gelegen Bismarck Archipel en het eiland New Britain en in de Stille Oceaan gelegen eilanden Macquarie, Lord Howe Norfolk en verder het Christmas eiland en de Cocos eilanden.   Papoea-Nieuw-Guinea is tegenwoordig onafhankelijk. 

PAPOEA-NIEUW-GUINEA.


Papoea-Nieuw-Guinea is een land (eiland) in Oceanië en is het oostelijke deel van Irian Jaya (Nieuw-Guinea), dat tegenwoordig tot Indonesië behoort. het gebied ligt ten noorden van Australië en het heeft een oppervlakte van 462.840 km², waarvan 2,1% aan water. De hoofdstad is Port Moresby.
Tot het regeer bestuur van Papoea Nieuw Guinea behoort ook het eiland New Britain, Bougainville en de Bismarck Archipel.


De oorspronkelijke bewoners van het eiland zijn de Papoea's. het eiland is bergachtig en bedekt met een dicht regenwoud. Slechts aan de kust zijn enkele vlaktes. het land ligt op een tektonische breuk waardoor aardbevingen regelmatig voorkomen.
Ondanks dat het land vlak bij de evenaar ligt, valt er op de hoge bergtoppen sneeuw. De hoogste berg is Mount Wilhelm, 4509 meter.
Het eiland is rijk aan delfstoffen zoals aardolie en aardgas, koper goud en zilver.

Het gebied werd in de 16e eeuw verkend door de Spaanse- en Portugese ontdekkingsreizigers. het eiland werd gekoloniseerd door de Nederlanders, maar door de komst van de Duitsers en later de Britten werd er een grens getrokken over het midden van het eiland. In 1884 kwam de noordelijke helft van het oostelijke deel in Duitse handen en bleef het zuidelijke deel onder Brits bestuur.
In 1906 werd Brits-Nieuw-Guinea overgedragen aan Australië en werd de naam veranderd in Territorium Papoea.
Tijdens de WO-I bezette Australië het noordelijke deel, dat de naam keizer Wilhelmsland had en werd het geheel een mandaatgebied onder bestuur van Australië. In 1949 werden het noordelijke en zuidelijke deel samengevoegd onder de naam territorium van Papoea en Nieuw Guinea.
In 1975 werd het land onafhankelijk onder de naam Papoea-Nieuw-Guinea. Dit onder protest van Indonesië welke ook dit deel van het eiland claimde.


VLAG VAN PAPOEA-NIEUW-GUINEA.

de vlag werd op 1 juli 1971 aangenomen, vier jaar voordat het gebied onafhankelijk werd van Australië.
het veld wordt van links boven naar rechts onder schuin in twee vakken verdeeld. het linker vak is zwart met de afbeelding van het sterrenbeeld het Zuiderkruis en het rechter vak is rood het in het geel de afbeelding van een paradijsvogel.
Het land gebruikt de zelfde vlag als handelsvlag op zee.



WAPEN VAN PAPOEA-NIEUW-GUINEA.

 Het wapen van bestaat uit een Raggi's paradijsvogel die met zijn pootjes staat op een 'kundu', een inheemse trommel met daarachter een inheemse speer. 






NIEUW BRITTANNIË EN DE BISMARCK-ARCHIPEL.

Nieuw-Brittannië en de Bismarck-Archipel waren vroeger Duitse kolonies. Nieuw-Brittannië was vroeger Nieuw-Pommeren en is het grootste eiland van de Bismarck-Archipel. het heeft een oppervlakte van 35.742 km² met een lengte van 520 km en een breedte van 146 km. het is het op 37 na grootste eiland ter wereld.
het eiland en het nabij gelegen eiland Nieuw-Ierland werd door de Antwerpse ontdekkingsreiziger Jacob le Maire in 16161 ontdekt in opdracht van de Nederlander Willem Corneliszoon Schouten.
In 1700 werd het door William Dampier volledig in kaart gebracht en deze noemde het New Britain.
Van 1884 tot 1914 was het Duits protectoraat.
De Bismarck-Archipel noord-oostelijk gelegen van Papoea-Nieuw-Guinea, dankt zijn naam aan de Duitse kanselier Otto von Bismarck. Tussen 1884 en 1914 maakten deze eilanden deel uit van Duits-Nieuw-Guinea.


AUSTRALISCHE EILANDEN.

MACQUARIE EILAND.

Het eiland ligt in het zuid-westen van de Stille Oceaan en is een politiek deel van Tasmanië dus Australië. De bijnaam van het eiland is Macca.
het eiland is één groot natuur beschermd gebied en het leef gebied van de koninklijke pinguïn. en staat onder bescherming van UNESCO.
Er is slechts een basis gevestigd van het Australian Antartic Division, wat de enige menselijke bewoners zijn van het eiland.


LORD HOWE EILAND.

Lord Howe eiland is een halve maan vormig vulkanische eiland gelegen tussen Australië en Nieuw Zeeland op 600 kilometer vanaf het Australische vaste land oostelijk in de Stille Oceaan.
Het eiland werd op 17 februari 1788 ontdekt door de Britse luitenant henry Lidgbird Ball, toen hij onderweg was naar Botany Bay met het schip HMS ´Supply´
In 1834 vestigde men er een nederzetting ten behoeve van de walvisvaart. Het eiland staat onder bestuur van Australië.

De vlag van het eiland toont in het midden in een gele cirkel de Kentia palm van het eiland.
Het veld dateert uit 1801 en is de Union Jack zonder het rode Sint Georg kruis. het is een officieuze vlag.
Het middendeel is ook in gebruik als insigne van het eiland.


NORFOLK EILAND.

Norfolk eiland is gelegen in de Stille Oceaan tussen Australië, Nieuw-Zeeland en Nieuw-Caledonië.
Het eiland heeft een oppervlakte van 34,6 km² en de hoofdstad is Kingston. Het is een Australische extern territoria.
Het hoogste punt op het eiland de de Mount Bates met een hoogte van 319 meter.
Bij het eilanden liggen nog twee kleine eilanden: Philip- en Nepean eiland.
Norfolk eiland werd in 1774 ontdekt door kapitein Cook en was een van eerste Europese vestingplaatsen in de Stille Oceaan.
Het eiland had een vruchtbare grond, maar de oogst werd aangevallen door ratten die met de schepen waren meegekomen en werd het moeilijk om de groeiende bevolking te voeden. Zo werd deze verplaatst naar Tasmanië in 1806. Norfolk bleef daarna 11 jaar onbewoond.
In 1825 vestigden de Britten er een strafkolonie. Op 1 november 1856 werd  het eiland bestuurlijk ondergebracht bij Nieuw-Zuid-Wales.

VLAG VAN NORFOLK EILAND.

De vlag werd aangenomen op 21 oktober 1980.
De vlag heeft drie verticale banen donkergroen-wit-donkergroen met in het witte deel een Norfolk Pinus boom afgebeeld in het groen.
Het insigne van het eiland heeft ook deze afbeelding.



WAPEN VAN NORFOLK EILAND.

Het wapen werd toegekend door koningin Elizabeth II op 20 oktober 1980.
Boven het wapenschild een helm met pluimen, waarop een wrong en een blauwe kroon met erin een leeuw met tussen zijn voorpoten de rijksappel.
Het schild is in drie vakken verdeeld vanuit het midden boven. In het linker en rechter blauwe vak een witte ster. In het witte deel de pinus boom van het eiland met aan de voet een opengeslagen boek (bijbel).
Het schild wordt gedragen door links een staande leeuw en recht een staande kangoeroe beide met een anker in een poot.
Onder het wapen de spreuk; "Inasmuch" ("Aanzien").

COCOS-EILANDEN.

De Cocos-eilanden zijn een eilanden groep in de Indische Oceaan ten zuidwesten van het Indonesische eiland Java., halverwege tussen Australië en Sri Lanka.
De groep bestaat uit 27 eilanden (atollen) en de grootste zijn West Island (Pulo Panjang), South Island (Pulo Siput) en Home Island (Polu Selma).
In het noordelijke deel van de eilanden groep ligt het atol North Keeling.
Ze hebben een oppervlakte van 14 km² en de hoofdstad is West Island.
Ze worden ook wel de Keelingeilanden genoemd naar de ontdekker de Britse kapitein William Keeling.
Alleen West Island en Home Island zijn bewoond

In 1826 arriveerden er de eerste bewoners die uit Javaanse en Sumatraanse zeelieden en vrouwen bestonden. In 1836 deed de HMS 'Beagle' met de bioloog Charles Darwin de eilanden groep aan.
In 1857 annexeerden de Britten het gebied en stonden de eilanden afwisselend onder het bestuur van Ceylon en Singapore. Op 4 april 1984 koos de Maleisische bevolking voor aan sluiting bij Australië. De bevolking wordt ook wel "Cocosmaleiers" genoemd.

VLAG VAN COCOSEILANDEN.

De vlag is onofficieel en werd voor het eerst gehesen op 6 april 2004.
De vlag heeft een donkergroen veld met linksboven in het kanton het insigne van de eilanden groep, een palmboom in een gele cirkel.
In het midden een gele halve maan symboliserend het geloof in de islam van de bevolking. Rechts op het veld het sterrenbeeld Zuiderkruis, wat symboliseert de band met Australië.


CHRISTMAS EILAND.


Christmas eiland is een eiland gelegen in de Indische Oceaan op een afstand van 350 kilometer ten zuiden van het eiland Java.
het eiland heeft een oppervlakte van 135 km² en de hoofdstad is Flying Fish Cove.
De oorspronkelijke bevolking is van Chinese afkomst.
Het eiland valt onder Australië en sinds 1 juli 1992 zijn er ook de Australische wetten van pas.
Het eiland kreeg deze vreemde naam van kapitein William Myors van de Britse Royal Navy toen hij op kerstdag 1643 met een schip van de Britse Oostindië Compagnie, de 'Royal Mary' het eiland passeerde. Het eiland kwam reeds in de zeventiende eeuw voor op de Nederlandse zeekaarten.
Op het eiland wordt fosfaat gewonnen.
Tegenwoordig staat het vooral bekend vanwege het feit dat er een groot detentie centrum is gevestigd waar de regering van Australië de economische vluchtelingen onder brengt.

VLAG VAN CHRISTMAS EILAND.

De vlag was reeds in gebruik in 1996, maar is pas sinds 2003 de officiële vlag van het eiland.
De vlag wordt schuin door midden gedeeld in een donkerblauw en donkergroen deel met in het midden een gele cirkel met de contour van het eiland. Het geel staat voor de fosfaat mijnbouw. 
In het donkerblauwe deel staat het sterrenbeeld Zuiderkruis afgebeeld, wat de band met Australië symboliseert. In het donkergroene deel staat in het geel de witstaartkeerkringvogel afgebeeld het nationale symbool wat ook op het insigne staat.

WAPEN VAN CHRISTMAS EILAND.

Het wapen heeft een blauw schild wat staat voor het water van de Indische Oceaan.
Boven in het wapen is het sterrenbeeld Zuiderkruis afgebeeld in het wit, wat symboliseert de band met Australië.
Onder het sterrenbeeld de golven van de oceaan en een koraalrif met begroeiing.





 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten