donderdag 23 februari 2012

VENTERS GELUIDEN in INDONESIË. (Deel 3)


VENTERS GELUIDEN IN INDONESIË. (3)
16.00 uur. "Payungpayungpayung" Een payung is een paraplu. Tijdens de regenperiode komt de venter langs bij de mensen om de kapotte paraplu's te repareren.17.00 uur. "Cliningclining" De kinderen houden van dit geluid. Het is de tratitionele ijsventer. Hij maakt zijn ijs nog op een zeer oude traditionele manier in zijn kar. Vandaag heeft hij kokossmaak. Hij verkoopt zijn ijs op een dun broodje of in een hoorntje.


19.00 uur. "Tuuuuuutuuuu" Het gefluit van stoom uit een container met kokend water op een houtskoolvuurtje op een platformpje in een karretje. Op een ander platformpje liggen ingrediënten voor putu, zoals rijstebloem, in water gekookte padan bladeren, bruine palmsuiker en kokos. Om putu voor te bereiden mengt te verkoper rijstbloem met kokos en vult hiermee een bamboekoker met in het midden palmsuiker. Daarna stoomt hij de koker op een rooster boven het kokende water tot de putu gaar is.
20.00 uur. "Tintang" Als je dit geluid hoort is het de Mie Kocok venter. Hij verkoopt noedelsoep met mungbonen, tauge en gekookte runderhuid. Zijn kar is meestal gebouwd in de vorm van een piramide.


21.00 uur. "Dingdingding" De sekoteng venter met zijn traditionele drank komt langs. Sekoteng is gemaakt van gember, paLmsuiker, gelatine en gebakken pinda's.

19.00 - 23.45 uur. "sate - sateee" Het voortdurende geroep van deze venter klinkt als een hongerige geitenstal.. Welke sate wil je hebben? Kip of geit? Hij maakt het klaar waar je bijstaat op zijn grill.

21.00 uur. "Clangclangclang" Ujo de nachtwaker van de buren is er weer. Hij is zowaar op tijd om zijn dienst te beginnen. Hij doet de spaarzame verlichting aan in het wachtershuisje op de hoek van de tuin bij de poort. Met een stuk oudijzer slaat hij op de paal van de straatlantaarn om aan te kondigen dat zijn dienst is begonnen.
De volgende ochtend om vier uur begroet hij alweer de eerste venter die langs komt en verteld hij dat hij spoedig naar huis gaat.Een gedeelte van dit artikel is overgenomen, vertaald en aangepast uit een tijdschrift uit 1997 van Garuda Indonesian Airways, geschreven door Agung Gurito over één dag in Bandung West-Java.
Zelfs op een bijna verlaten stukje strand van Bali verschijnt de venter met zijn bakso kar om een hongerige maag even te vullen. Weerspiegeld in het nog natte zand bij laagwater.


1 opmerking:

  1. Dit is de eerste keer dat ik "VENTERS GELUIDEN in INDONESI�. (Deel 3)" open en ik ben aangenaam verrast door de correlatie
    die het stukje behelst met betrekking tot
    10 kilo afvallen 2 weken.
    Feel free to visit my page proteine-dieet.info

    BeantwoordenVerwijderen