zaterdag 18 februari 2012

EUCALYPTUS de 'MEDICIJNBOOM'.
EUCALYPTUS DE 'MEDICIJNBOOM'.


Van deze boom uit het geslacht van de Mirtefamilie (Myrtaceae) kennen we meer dan 600 verschillende soorten, afhankelijk van het soort geslacht. Deze bomen komen oorspronkelijk uit Australië.Daar het snelle groeiers zijn worden ze in tropische en subtropische landen op vochtige ondergrond aangeplant voor de houtindustrie. Het hout wat zacht is wordt gebruikt voor de productie van papier. Oorzaak hiervan is, dat op Midden-Sumatra in Indonesië honderden hectaren tropisch regenwoud plaats heeft moeten maken voor de verbouwing van de boom voor deze industrie.

Sommige eucalyptus soorten worden gebruikt om moeras gebieden op te doen drogen, daar de boom vochtopslorpende eigenschappen heeft, en waardoor de malariamug minder kans van bestaan heeft. Dit soort eucalyptus draagt de bijnaam; 'koortsboom'.

Uit het hout wat wit van kleur is en waarom het in Indonesië kaju-putih (wit-hout) wordt genoemd perst men een aromatische olie. Daar het hout rijk is aan olie is het zeer brandgevaarlijk en kan het bij temperaturen van boven de 30 graden celcius en grote droogte spontaan ontvlammen met de bosbranden tot gevolg.De olie die uit het hout geperst wordt noemt men in Indonesië; Kaju Putih olie. De beste van deze oliën komen van de Molukken. Do olie wordt ook gebruikt voor het maken van zalf, vooral bekend onder de naam; Tiger Balm.

Bij het aanbrengen van deze producten op de huid, zal deze warm gaan aanvoelen en komt de karakteristieke geur vrij van het hars. De olie en de balsem zijn kiemdodend, koortsverlagend, pijnstillend, antiseptisch en ideaal tegen spierpijnen. Het werkt verlichtend bij verkoudheid.

De olie uit het hout en de bladeren worden gebruikt in de farmaceutische industrie voor inhaleer producten en mondwasmiddelen. Verder als massage-oliën, productie van parfum en zeep.


In Australië is de boom van levensbelang voor de alleen daar voorkomende Koala-beer. Deze is sterk afhankelijk van zijn dagelijkse portie verse bladeren. Dit komt omdat de olie in het blad alle voedingsbestanddelen bevat die het koala-beertje nodig heeft.

De Australiërs spreken inplaats van de eucalyptusboom over de 'gumtree' (gomboom). Strikt genomen slaat dit alleen op die eucalyptusboom die ieder jaar zijn schorslaag verliest. Zo kan er na het afvallen van het schors sprake zijn van verschillende kleuren hars. Zo kent men de 'bleu-gum', de 'red-gum' en de 'white-gum'.
1 opmerking:

  1. Ik las ergens dat kaju putih olie ook gebruikt wordt tegen kalknagels. Klopt dat?

    BeantwoordenVerwijderen