maandag 20 februari 2012

VULKAAN KAWAH IJEN de ZWAVELSTEKERS. (Deel 1)


VULKAAN KAWAH IJEN.

DE ZWAVELSTEKERS. (1)


J.l. zag ik een programma op de televisie, van National Geographic, over het onmenselijk zware werk van de zwavelstekers in de vulkaankrater van de Kawah Ijen. In een doos met knipsels, kwam ik daarover ook nog een klein artikel tegen uit het Flying Dutchman Magazine van KLM. Met wat andere gegevens wil ik dit werk onder de aandacht brengen in dit artikel.De Kawah Ijen is een 'slapende' vulkaan in het oostelijke deel van het eiland Java (Indonesië) en heeft een hoogte van 2800 meter. De vulkaan ligt niet ver van de Raung vulkaan met een hoogte van 332 meter en de Merapi vulkaan met 2800 meter in het Ijen-Merapi-Mealang Reservaat. Bij helder weer kan men vanaf de vulkaan het eiland Bali zien liggen.

De krater van de vulkaan steekt ver boven het wolkendek uit wat een prachtig gezicht is vanuit het vliegtuig.Het landschap rond de vulkaan is vruchtbaar en er groeien palmen, bananen en er zijn sawa's voor de rijstcultuur. Uit dorpen gelegen in dit voor het oog zo mooie gebied komen de mannen die de zwavel steken uit de vulkaan krater.


In de vulkaankrater ligt een blauw-groen gekeurd meer van een kilometer in doorsnede. Uit de wanden komen de zwaveldampen te voorschijn en om de gaten zijn de zwavel afzettingen te zien met een kleur van oranje tot fel geel. De lucht is vergeven van de stank van rottende eieren.

Het is een bezienwaardigheid voor de touristen, maar de realiteit voor de lokale bevolking is heel wat anders.Door de gaten waaruit de zwaveldampen ontsnappen groter te maken komt ook de zwavel vrij, welke door een met de hand aangelegd stelsel van keramische buizen wordt afgevoerd naar een plaats waar ze kan afkoelen en hard worden. Amper afgekoeld worden er enorme brokken afgestoken en in bamboemanden geladen tot een totaal gewicht van wel zo'n honderd kilo. Dit alles wordt gedaan in een omgeving vergeven van de zwaveldampen. In het vervolg van dit artikel volgen we een groep van deze werkers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten