dinsdag 14 februari 2012

EXOTISCHE KRUIDEN. (Deel 1)


EXOTISCHE KRUIDEN. (1)
HET KRUIDENREKJE MET ......


In iedere keuken kom je wel een kruidenrekje tegen. Het een hangt aan de wand en de andere is weggewerkt in een kastje of lade.Kruiden gebruiken we in verschillende gerechten, of het nu tuinkruiden zijn of exotische-kruiden. Is het potje leeg, dan kopen we een nieuw of een navulzakje uit het kruidenrek in de supermarkt of bij de toko. Meestal is het kruid al gemalen, zoals de peper, de nootmuskaat, de kaneel en de vanille.
We gebruiken ze en vooral de peper, maar waar komen ze vandaan en hoe groeien ze. Enige exotische kruiden worden hier nader toegelicht.

PEPER.

Peper gebruikt in alle keukens vindt zijn oorsprong in India, maar komt ook uit Indonesië, Maleisië, Brazilië en Vietnam. In oude Indiase geschriften in het Sankriet spreekt men over peper met de naam 'pipali'. De Egyptenaren en de Oud-Grieken leerden peper kennen door de karavanen via Persië (nu Iran).
In Europa leerden we de peper kennen door de Arabieren. Zo was Alexandrië (Egypte) een belangrijke doorvoerhaven voor peper. In de 15e eeuw hadden de Italiaanse stads-staten Venetië, Genua, Pisa en Florence het peper handelsmonopolie. Aan dit monopolie kwam een einde toen de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama de route om de Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika ondekte en zo kwam peper via Portugal Europa binnen.
Ook aan het Portugese monopolie kwam een einde door de oprichting van de VOC, de Verenigde Oost-Indische Compagnie. De specerijen-oorlog was er een gevolg van.


De peperplant is een soort klimop die tot een hoogte van ruim 15 meter kan groeien. De klimplant groeit in de schaduw van andere bomen, zoals palmen, en heeft veel vocht nodig en een hoge luchtvochtigheid en temperatuur.

De peperbes groeit aan trossen van ongeveer 10 tot 12 centimeter en de bes heeft een doorsnede van zo'n 5 mm. De bessen zijn groen van kleur. De peperbessen worden geoogst als ze nog groen zijn. Door de behandeling na de oogst onderscheiden we de zwarte, witte en groene peper.

GROENE PEPER.

De groene peper wordt meestal alleen als bolletjes verkocht. Ze ontstaat uit de onrijpe vrucht die wordt geconserveerd in azijn of zout, waarna ze gedroogd wordt.WITTE PEPER.

De witte peper wordt verkocht als bolletjes of gemalen en ontstaat ook uit de onrijpe bessen. De bessen worden in water geweekt waardoor ze gaan gisten. Door dit proces barsten de bessen open en komt de korrel te voorschijn. In feite wordt zo de groene schil verwijderd. De korrels worden daarna heel goed schoon gewassen en gedroogd. Door dit lange produktie proces is de witte peper het duurste.ZWARTE PEPER.

De zwarte peper ontstaat door de onrijpe geoogste bessen te drogen, waardoor de schil bruin of zwart wordt. Door het drogen krijgt de peper een gerimpelde buitenkant. Ook deze is verkrijgbaar als bolletje als gemalen.
Peper is één van de meest gebruikte specerijen in de wereld keuken. De rode peper komt van een andere vrucht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten