vrijdag 17 februari 2012

EXOTISCHE KRUIDEN. (Deel 7)

EXOTISCHE KRUIDEN. (7)SAFFRAAN.


Saffraan was reeds bekend bij de oude Persen als medicijn, pijnstiller, smaakstof en kleurmiddel voor gerechten. De saffraan krokus; Crocus Sativus.
De plant een knolgewas, behorend tot de lissenfamilie, komt van oorsprong voor op de berghellingen van Turkije, Irak en Iran. De bloem heeft een sterke gelijkenis met onze paarse krokus. De naam komt van oorsprong uit het Arabisch, de vrouwelijke vorm safra, wat geel betekend.


Het zijn de stampers van deze bloem welke geoogst worden voor de zeer kostbare en dure saffraan. De plant bloeit alleen in de herfst gedurende acht dagen. Elke bloem heeft slechts drie meeldraden en stampers die met de hand geoogst worden en daarna gedroogd.
Het drogen kan worden gedaan in de volle zon bij droge wind of op een door vuur verwarmede stenen plaat.De arbeid intensieve teelt, oogst en verwerking maakt saffraan tot één van de kostbaarste specerijen. Het wordt wel het 'Rode Goud' genoemd. Tegenwoordig wordt de saffraan krokus op bedden geteeld. De oogst is vrouwenwerk.
Van deze saffraan heeft men slechts een paar enkele draden nodig om een rijstmaaltijd geel te kleuren; de zo geheten nasi kuning. Het is één van de duurste specerijen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten