donderdag 16 februari 2012

EXOTISCHE KRUIDEN. (Deel 6)

EXOTISCHE KRUIDEN. (6)
LOMBOK PEPERS.


Ga je in Indonesië naar de markt (pasar) dan vraag je als je rode-pepers nodig hebt naar lombok, maar wil je echt de kleine pepers hebben dan vraag je naar rawit. Het verschil is het formaat van de peper. Lombok draagt dus eigenlijk de naam van haar product.

De rode pepers stammen eigenlijk helemaal niet uit Indonesië, maar werden door de Spanjaarden en/of de Portugezen in Indonesië geïntroduceerd ruim vier eeuwen geleden, vanuit Zuid-Amerika. Ze worden nu ook veel op Java geteeld.De Spanjaarden overheersten lange tijd een deel van de Philippijnen en de Portugezen, Madura en Ceylon. Voor de komst van de rode peper gebruikte de inheemse bevolking de gewone zwarte peper om hun etenswaren te kruiden.De rode pepers (rawid) zijn vers te koop in de kleuren; groen, geel en rood en gedroogd als poeder. De rode rawit volledig gerijpt in de zon is de heetste (pedis) om te eten.

De pepers worden vers gegeten bij de gerechten, maar vooral gebruikt voor het maken van eigen sambal welk gerecht ook weer verschillende smaken kent door de manier van bereiden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten