dinsdag 25 januari 2011

GEVEL RECLAME. DE GESCHIEDENIS (DEEL 1)

              GEVEL RECLAME - 

             DE GESCHIEDENIS. 

                        (DEEL 1)
Hoe oud is de gevel taal?Reeds in de tijd van de Romeinen kende men reeds de gevel taal, iets wat we nu reclame noemen. Doordat in 79 na Chr. door de uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius as en lava de stad Pompeij bedekte werd deze stad en het leven er in als het ware geconserveerd.
Een afbeelding van een geit op een muur van het huis duidde op een handelaar in melk, mannen die een wijnvat dragen of een Bacchus met een druiventros op een drinklokaal en erotische afbeeldingen op een huis waar men aan zijn sex geneugten kon komen.Ook toen kende reeds de apotheker zijn symbool met de slang Aesculapius met een appel in zijn bek. In Pompeij waren veel huizen met een afbeelding van een slang voorzien (zonder de appel), daar dit dier voor de inwoners van de stad heilig was en beschermende krachten zou hebben. Helaas kon de slang ze niet beschermen tegen de uitbarsting van de Vesuvius.Het ontstaan in ons eigen land.

Tot voor kort waren nog maar weinigen mensen de edele kunst van het lezen en schrijven machtig. De tekens op en aan de gevels, van de huizen, waren voor hen een weg wijzering. Zo werd het de mens duidelijk gemaakt waar je wat kon eten, drinken, overnachten of een speciaal iets kopen.
Zo werd de apotheek voorzien van een gaper, de barbier (kapper) van een barbiersstok, het stadhuis van een afbeelding van Vrouwe Justitia, een schrijver van een ganzenveer en de familie Kikker van een kikker.
Zo vormden deze tekens een soort drie demensionale Gouden Gids, maar ook een adressenboek, want een zichzelf respecterende familie maakte zich kenbaar met een pronkende façade.
Alleen de aller voornaamsten, waren meestal zo 'bescheiden' hun gevels te sieren met een familiewapen
In het begin werden veel uithangborden, waarop fraai was aangegeven wat er te bieden was, bijna op ooghoogte aan de gevel opgehangen. Door de komst van zwaarder vervoer en hogere koetsen over de straten moesten de uithangborden het snel hogerop zoeken om niet van de gevel afgereden te worden. 
2 opmerkingen:

 1. slang staat symbool voor djinn
  de djinn verandert in slang.
  die kwam hun nieuws voort brengen maar heeft hun wel niet gewaarschuwd voor de uitbarsting want als djinns afluisteren aan de 7e hemel konnen ze de romeinen ook waarschuwen maar djinns en duivels, satans whatever zijn slecht. ze zouden je nooit maar ook nooit het goede wensen. als je satanist bent geven ze je dit leven een goed toekomst maar hun doel is om meer en meer mensen na de dood mee met hun in hell te brengen.
  het is erg wat gebeurd is daar,
  maar het was 79 na christus en ze geloofden niet of niet meer in Jezus.da's erg.
  omdat ze niet in god geloofden en wel in satanisme heeft god hun en hun stad onder lava gebracht zodat de romeins bijgeloof niet verder ontwikkeld zou worden. romeinen geloofden net als de egyptenaren van vroeger.Babylonië is ook verdwenen omdat daar zwart magie ontstaan is. die stad was héél heel verkeerd bezig. God zal ieder mens die geloof heeft laten leven en zich verder laten ontwikkelen.& naar de paradijs laten gaan. :):) vrede en geloof is het mooiste.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zit zelf in de freesletters, waarbij ik ook gevelreclame lever. Uiteraard is mijn kennis wat dat betreft ruim maar ik heb nooit geweten dat het al zo ver terug ging voor als vrijwel onze jaartelling.

  BeantwoordenVerwijderen