vrijdag 14 januari 2011

DE DELTAWERKEN. (4)

                                               DEEL 4.

VOLKERAKDAM.


De Volkerakdam is het vijfde project van de deltawerken en werd in 1969 voltooid. Door de aanleg van de dam werd het Volkerak afgesloten van het Hollands Diep.
De Volkerakdam is een secundaire dam. Dat betekend dat de dam bedoeld was om andere primaire dammen, zoals de Oosterscheldekering, de Brouwersdam en de Haringvlietdam mogelijk te maken. De dan scheidt drie wateren: het Hollands Diep, het Haringvliet en het Volkerak. In feite bestaat de dam uit drie deken die samenkomen op het Hellegatsplein.
1. Een dam van het Hellegatsplein naar goeree-Overvlakkee.
2. Een dam inclusief sluis van het Hellagatsplein naar Noord-Brabant.
3. Een brug van het Hellegatsplain naar de Hoekse Waard.
Voor het eerste deel van de Volkerakdam van Goeree naar de Hellgatsplaat, wat een vaste dam is, werd geen gebruik gemaakt van een kabelbaan of caissons, maar deze werd opgespoten.
Het tweede deel van de Volkerakdam bestaat uit een vaste dam met sluis dat de Hellegatsplaat met Noord-Brabant verbindt. Het vaste stuk hiervan werd door middel van caissons gesloten. De sluis was nodig om de scheepvaart tussen Rotterdam en Antwerpen mogelijk te houden. Tegelijk mocht er niet teveel zoet rivierwater van de Maas en de Waal het Zeeuwse water binnenkomen. Het derde stuk van de dam was eigenlijk een brug waaronder het water van de grote rivieren de Haringvliet in kon stromen. Op de plek waar de drie delen samenkomen werd een enorm verkeersknooppunt aangelegd. In 1969 was het Volkerak afgesloten.

(Gegevens Rijkswaterstaat - Deltawerken online.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten