vrijdag 9 augustus 2024

RAMBUTAN OF RAMBOETAN.

 


             EEN VRUCHT DIE JE 

AAN DE KAPPER DOET DENKEN.




RAMBUTAN.

Tijdens mijn bezoek aan Noord-Sumatra, juni-juli 2024, was het de tijd van de Rambutan (Ramboetan in het Nederlands)  en overal langs de weg stonden venters die deze vruchten in bosjes samengebonden verkochten.
Het zonnescherm daar boven was niet om de verkoper wat schaduw te geven, maar het uitdrogen van de vruchten in de volle zon tegen te gaan.

De Nederlandse naam Ramboetan, komst van het Indonesisch rambutan. Rambut betekend "haar"; met het achtervoegsel '-an' krijgt het de betekenis "harig". Ook wel de "harige lychee" genoemd.

Een scheldwoord voor de vrucht gedurende de Britse overheersing van delen van Indonesië was; "Sergants kloten".
Dit ontstond omdat de meeste Engelsen roodharig zijn.

ZEEPBOOM FAMILIE.


De rambutan is een vrucht uit de zeepboomfamilie (sapindaceae), een wereldwijd voorkomende familie van houtige planten: bomen en lianen. Hieronder vallen ook veel esdoorn- en paardenkastanjesoorten.

De rambutanboom wordt 25 meter hoog. De afwisselend geplaatste, even geveerde bladeren bestaan uit twee tot acht gespreide, ovale, toegespitste of afgeronde, licht- tot donkergroene, 3-11 x 5-20 centimeter grote deelblaadjes, die een rode nerf hebben en aan de onderkant behaard zijn.   



DE BLOEM.

De bloem waaruit de rambutan groeit, is een tak die zich splitst in meerdere zijtakken, waaruit witte roomkleurige bloemen groeien.
Deze bloemen vormen de knoppen waaruit de vruchten, in het begin groen van kleur, groeien.
Zodoende groeien de vruchten in trossen.



DE VRUCHT.




De vrucht groeit in trossen. De stekelige, rijp meestal rode schil omvat de eetbare glazig witte, soms iets roodachtige sappige zaadmantel, die aangenaam zoetzuur aromatisch van smaak is. 
Aan deze zaadmantel zit een ovale harde bruine zaadpit vast.

De rambutan komt van nature voor in laaggelegen regenwouden van Noord-Sumatra, Maleisië. Hij wordt verder gekweekt in Zuuioost-Azië, India, Sri Lanka, Filipijnen, Australië, Oost-Afrika en in Midden- en Zuid-Amerika.

De rambutan is een van de geliefdste vruchten van Zuidoost-Azië.

Note: De rambutan wordt bij de Chinese- of Indische toko in ons land ingeblikt verkocht, maar laat u niet verwarren met het familielid de lychee uit China. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten