zaterdag 10 augustus 2024

LONGAN FRUIT.

 

HET OOK EEN VRUCHT UIT DE

ZEEPBOOMFAMILIE, ZOALS DE

   RAMBUTAN EN DE LYCHEE. 



LONGAN.

De longan (Dimocarpus longan) is evenals de rambutan en de Lychee een vrucht van de zeepboomfamilie.
De vruchten lijken enigszins op de lychee maar zijn  kleiner en hebben een geelbruine schil.

De groenblijvende, tweehuizige boom wordt negen tot twintig meter hoog en kan een kruin hebben van veertien meter breed. De stam kan een dikte van 89 centimeter bereiken en heeft een ruwe schors.
De jonge twijgen zijn grijsbruin en viltig behaard,. De bladeren zijn geveerd en samengesteld uit twee tot vijf paar, 10-20 x 3,5 -5 centimeter grote deelblaadjes, die aan de onderkant behaard een grijzig groen van kleur zijn. De jonge blaadjes zijn aan de bovenzijde gegolfd en dieprood van kleur. Later worden de bladeren aan de bovenzijde glanzend groen.



De bleek witte bloemen met gele meeldraden groeien in rechtopstaande , eindstandige, tot 40 centimeter lange trossen, die zijn samengesteld uit mannelijke en vrouwelijke en tweeslachtige bloemen. De bloemenkroon bestaat uit vijf en zes kroonbladeren.

De plant heeft kruisbestuiving nodig.



De ronde vruchten groeien in hangende trossen en hebben een diameter van 2,5 tot 4 centimeter, De schil is dun , minder ruw dan die van de lychee en rijp geelbruin tot licht roodbruin van kleur.

De zaadmantel van de vrucht is zacht, glazig, doorschijnend, grijsachtig en smaakt zoet, met een lichte nasmaak van mango, maar minder zoet dan een lychee.
De zaadmantel omsluit een min of meer rond, glanzend donkerbruin zaad met een cirkelvormige witte plek aan de basis.

Het uiterlijk van een doorgesneden vrucht met het zaad in het midden doet ietwat denken aan een drakenoog, waar de Chinese naam "longan" aan te danken is.

De vruchten worden in bosjes samengebonden en op de markt te koop aangeboden.
Het is voor de bevolking als deze vruchten rijp zijn een ware delicatesse en worden dan ook met vol genot verslonden.

De longan komt van nature voor op hoogtes tussen de 150 en 450 meter boven zeeniveau, in Indonesië, Myanmar en Zuid-China. De plant is beter bestand tegen de kou dan de lychee en kan zelfs licht vorst weerstaan.
In China laat men de zaadmantel vers of gedroogd in thee en water trekken. De zaden zijn rijk aan saponine, gebruikt men als shampoo.
Het hout van de boom wordt gebruikt voor houtsnijwerk en het vervaardigen van meubels.

Ook deze vrucht is ingeblikt te koop te verkrijgen bij de Chinese supermarkten en waar ze soms tegen een hoge prijs vers worden aangeboden. De ingeblikte longan heeft vaak teveel toegevoegde suikers.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten