maandag 12 augustus 2024

LYCHEE VRUCHT.

 

ZO GELIEFD DE RANBUTAN 

        IS IN INDONESIË, 

ZO GELIEFD IS DE LYCHEE 

      BIJ DE CHINEZEN.


LYCHEE.

BOOM.


De lycheeboom is net als die van de rambutan en de logan lid van de Zeepboomfamilie.
Het is een groenblijvende boom met een dichte, brede kroon. Verspreid staande, afwisselend geplaatste bladeren van 12-25 centimeter lengte en even of zelden oneven geveerd.
De 4 tot 8 deelblaadjes zijn ei- tot lancetvormig, toegespitst, 6 tot 15 centimeter lang en 1,7 tot 4 centimeter breed. Ze zijn dun-leerachtig, gaafrandig, aan de bovenkant glanzend donkergroen en aan de onderkant grijsgroen.




De bloemen groeien in schermachtige, vertakte, eindstandige, hangende tot 70 centimeter lange bloeiwijzen.
De bloemen hebben vier gelige of groenige kelkbladen en geen kroonbladen.

DE VRUCHT.

De lychee is een ronde of ovaalvormige vrucht van 3 tot 5 centimeter doorsnede, met een opvallende rode schil. Deze schil voelt enigszins leerachtig aan en is licht gebobbeld. Het vruchtvlees, de zaadmantel is glazig wit, van stevige structuur, en in het midden bevindt zich een langwerpige bruine pit. De oorsprong van deze vrucht ligt in China.

De vrucht is sappig, kruidigzoet van smaak, ter vergelijken met de smaak van een muskaatdruif, en geeft een 'krakend' geluid bij het kauwen.

Lychees verkleuren tijdens het rijpingsproces  eb verkleuren van rozerood naar roodbruin.

Ze worden rijp geplukt, in trossen verkocht, en kunnen direct gegeten worden. Deze vrucht kan het beste koel bewaard worden in de fruitlade van de koelkast en blijft maximaal één week houdbaar.



De lychee wordt tegenwoordig geïmporteerd uit Azië, Madagaskar, Mauritius, Zuid-Afrika en Israël. Hierdoor is de vrucht door deze aanvoer het gehele jaar verkrijgbaar in Europa, mat een maximum van eind december tot eind februari.

De vrucht is verwant aan de rambutan, ook wel de harige lychee genoemd, maar minder sappig en zoet maar steviger, en de longan.

Verder uit de zeepboomfamilie vruchten zijn verwant; de kapoelasan, de korlan, de knippe en de aki.

Al deze vruchten groeien in trossen van 5 tot 30 stuks aan de bomen die tot 20 meter hoog kunnen worden.

De lychee, de rambutan en de longan zijn ingeblikt bij de Chinese toko. Er wordt zelfs likeur en wijn van gemaakt in China.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten