EEN WATERKRACHTPROJECT
IN DE RIVIER ASAHAN
DIE HET WATER VAN
DAUNA TOBA AFVOERD.
ASAHAN-RIVIER.
De Asahan-rivier, in het Indonesisch Sungai Asahan is een van de belangrijkste rivieren in Noord-Sumatra, die ontspringt in Porsea, regentschap Toba, nabij de zuidoosthoek van het Tobameer (zwarte pijl).De rivier stroomt in noordoostelijke richting, snijdt door de bovenloop van de diepe vallei in het Barisan-gebergte in het regentschap Toba, stroomt vervolgens door het regentschap Asahan en mondt uit in de Straat Malakka met een hoogte verschil van 950 meter. De rivier heeft een lengte van 147 kilometer en de grootste stad aan de rivier de Asahan is Tanjungbalai met een bevolking van 180.000 inwoners. De rivier heeft als zij rivieren de Silang, Silau, Nantalu, Masihi, Lauran en Baru.
De rivier herbergt de Sigura-gura dam, die stroom levert aan de provincie Noord-Sumatra.
TANGGA-DAM OF SIGURU-GURA DAM.
ONDERZOEK NAAR HET PROJECT EN BOUW.
Dammen die alleen als waterreservoirs worden gezien, worden door de dorpsgemeenschappen vaak onderschat als een vorm van gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Zo werd er een onderzoek gestart om dieper in te gaan op de achtergrond van de aanleg van de nu historische dam in Asahan Regency en de impact ervan op het dorp en de omgeving. De Tangga-dam in Tangga Village, Aek Songsogan District, Asahan Regency werd een uniek monument met onderscheidende kenmerken die algemeen bekend zijn zijn bij de gemeenschap. Dit komt door de unieke vorm van een boog en bovendien een hoogte van 82 meter.
Deze dam kreeg een symbolische uitstraling en werd in 1984 gebruikt als afbeelding van de munteenheid van 100 rupia. Het gehele project was in Japans-Indonesische handen met als belangrijkste belanghebber PT Indonesia Asahan Aluminium industrie, die later volledig eigenaar werd.
De waterkrachtcentrale, bestaande uit vier Hitachi-Mitsubishi 86 MVD generatoren zou niet allen stroomgaan leveren voor de aluminium industrie, maar zou ook het welzijn van de lokale gemeenschap helpen te verbeteren, mat name Tangga Village en het Aek Songsogan District.
Daarom verklaarde het onderzoek de algemene beschrijving van Tangga Village en de achtergrond van de oprichting van Tangga-dam en de invloed op de gemeenschap in andere gebieden.
De bouw van de dam tussen 1983-85, en het onderhoud leverde tevens werk voor de lokale bevolking. het werd een van de belangrijkste waterkrachtcentrales meteen vermogen van 318 MW voor Noord-Sumatra, Indonesië.
De achterzijde van het oude biljet van 100 rupiah toont een vogel de Goura Victoria, een vogel die niets met Noord-Sumatra te maken heeft maar leeft in Nieuw-Guinea.
GOURA VITORIA.
De Goura Victoria of Victoria Kroonduif., of Waaierduif is eenblauw grize duif uit het geslacht Goura en komt vooral voor in de tropische laaglandbossen van Nieuw-Guinea en enkele omliggende eilanden.
D duif dankt zij naam aan zijn kam van blauwe veren die doet denken aan een waaier.. Mannetjes en vrouwtjes zijn vrijwel identiek qua uiterlijk.
De duif wordt wordt ongeveer 74 centimeter lang en kan tot 2,5 kilo wegen. Daarmee is het een van de grootste duivensoorten ter wereld.
Het cdieet bestaat uit vruchten, zaden en ongewervelden. De duif brengt het grootste deel van zijn tijd op de grond voor, omdat hij nogal zwaar is. Alleen bij gevaar trekt deze zich terug in de bomen.. Slapen, nestelen en voortplanten doet de duif op de grond. Broedtijd is 28 dagen en beide ouders verzorgen de jongen.
Ter informatie; Ik kreeg dit biljet van een dame die vernam dat ik Indonesische bankbiljetten verzamel.
Buiten dit biljet nog enige andere met verschillende valuta die niet meer in gebruik zijn. Mijn dank!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten