maandag 27 september 2021

EVERGREEN LINE. (TAIWAN)

 


ZELFS DE CONTAINERS EN DE

 SCHEEPSHUID ZIJN GROEN.




EVERGREEN LINE.

Het bedrijf werd op 1 september 1968 opgericht door Yung-Fa Chang en is gericht op het containerzeevervoer.
Het hoofdkantoor is gevestigd in Luzhu District, Taoyuan Stad in Taiwan.
De diensten begonnen met een enkel vrachtschip genaamd Central Trust, dat een "go-anywhere"- service exploiteerde. Een tweede schip werd in 1969 toegevoegd en gebruikt voor diensten in het Midden-Oosten. In de jaren zeventig werden extra schepen aangekocht en routes naar Oost-Azië en Midden-Amerika werden toegevoegd. De dienst verlening aan de Verenigde Staten begon in 1974 met de oprichting van de Evergreen Marine Corporation Ltd. te New York.

In 1981 veranderde het moederbedrijf haar naam in Evergreen International SA, omdat het bedrijf zijn wereldwijde expansie-inspanningen opvoerde.

Sindsdien is Evergreen Marine uitgebreid met andere rederijen, zoals Uniglory Marine Corp. (Taiwan) in 1984, Hatsu Marine Ltd (UK) in 2002 en de Italiaanse rederij Italia Marittima, voorheen de Lloyd Triestino, en opgericht als "Österreichischer Lloyd" in 1835, in 1993.
Uniglory Marine Corp uit Taiwan is een dochtermaatschappij van Evergreen.
In 2002 exploiteerde de rederij 61 containerschepen, met een totale vloot van in totaal 130 schepen met 400.000 TEU, eenheden van twintig voet. In 2008 was het aantal reeds opgelopen tot 178 containerschepen en in 2009 kondigde het bedrijf plannen aan om 100 extra schepen te laten bouwen, vooruitlopend op een wereldwijd economische herstel.


 De meeste zeecontainers van Evergreen zijn groen geschilderd met het woord "Evergreen" op de zijkant in witte letters. De containers van Uniglory zijn  oranje geschilderd met met de naam in witte letters.
De schepen van de rederij zijn onderverdeeld in klassen en hebben meestal het woord "Ever" als voorvoegsel voor de werkelijke scheepsnaam. De namen beginnen met de eerste letter van de betreffende klasse.
Een uitzondering vormt de klasse van gecharterde schepen, bijvoorbeeld de Thalassa Hellas-serie. De klassen bestaan uit verschillende aantallen zusterschepen.


EVER GIVEN.

Op 23 maart 2021 om 07.40 uur liep een van de grootste containerschepen van Evergreen Line vast in het Suezkanaal. De Ever Given is een schip met een lengte van 400 meter, een tonnage van 219.076 brt, wat een dienstsnelheid van 22,8 knopen heeft.
Deze grounding  belemmerde de zeescheepvaart wereldwijd.


  Het schip was onderweg van Yantian in China naar Rotterdam en voer in dat gedeelte van het Suezkanaal waar nog eenrichtigsverkeer is in het noord gaande konvooi met een snelheid van 8 knopen. het schip werd uit haar koers gedrukt door een zandstorm met windsnelheden tot 74 km per uur ( 40 knopen). en werd met de neus bij de 151 km paal in de oever van het kanaal gedrukt. De gezagvoerende persoon gaf opdracht om de scheepssnelheid tot 13 knopen te verhogen om druk op het roer te behouden, terwijl de twee Egyptische loodsen ruzie maakten over hoe en wat.
Nadat het schip met de boeg in de oever was gedrukt en getracht werd het met achteruit draaien vloot te krijgen werd het door de harde wind met het achterschip in de andere oever gedrukt. Het schip blokkeerde het kanaal volledig, 372 schepen konden hun reis naar Europa niet vervolgen en de handel tussen Azië en Europa kwam volledig stil te liggen.
Veel schepen kozen voor de oude scheepvaartroute via Kaap de Goede Hoop om Afrika heen.

De Nederlandse maatschappij Smit Salvage, een dochteronderneming van Boskalis werd ingehuurd om een oplossing te vinden. Na dagen lang graven en baggeren kwam het schip nog niet los ondanks de hulp van tien aanwezige sleepboten van de kanaalmaatschappij, die te weinig trekkracht hadden.
Twee zeeslepers werden opgeroepen, de Alp Guard met een trekkracht van 285 ton en de Carlo Magno met een trekkracht van 153 ton. Door gezamenlijk te trekken op volle kracht spoelde door de schroeven van de slepers het zand weg onder de Ever Given en kwam het schip vlot na een week.



De Ever Given werd naar de Bitter Meren gesleept voor nadere inspectie, waarna het juridisch getouwtrek begon in verband met de schade afwikkeling. Pas op 6 juli 2021 werd het schip weer vrij gegeven en kon ze haar weg naar Rotterdam vervolgen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten