zaterdag 19 januari 2019

DRACONE. WAT IS DAT?

              VOOR VERVOER

 VAN VLOEISTOFFEN OVER WATER.




DRACONE. 

Een dracone is een zeer buigzame, slangvormige 'lichter' voor het vervoer van vloeistoffen lichter dan  water (zeewater).
Het idee stamt van professor W.R.Hawthorne van de Cambridge Universiteit.
De dracone is gemaakt van synthetisch rubber met een bewapening van soepel nylon weefsel en koord, van binnen bedekt met nitriet waardoor het bestand is tegen aardolie producten, ven buiten met een neoprene laag die zeer slijtvast is en bestand tegen felle zonbestraling, zeewater en ozon. Inwendig zijn twee twee buizen als drijflichamen aangebracht, zodat de dracone in elke toestand van belading blijft drijven.

Dracone. 1. Drijver; 2. Sleepslang; 3. Meerring; 4. Navigatielicht en dagmerk; 5; Sleeptros; 
6. Verbindingsflens voor laden en lossen; 7. Neuskegel; 8. Stabilisator; 10. Dubbelrompvlot. 


(Een sleep met een dragone.)

Aan de voorkant bevindt zich een meerring, daarvoor een 'neuskegel' waaraan centraal de 'sleepslang' is bevestigd.
Deze heeft aan het andere eind de 'bergingsdrijver' die ook de verbindingsflens voor het laden en lossen draagt.
Aan de achterzijde is rondom een stabilisator aangebracht, daarachter weer een meerring en een oog voor het slepen van een tweede dracone of van de drijver waarop het navigatielicht en het sleepmerk is aangebracht, dat het einde van de sleep aangeeft. Deze drijver is een dubbelromp, zelfrichtend vlot. Het vlot bevat een accu en een foto-elektrische cel die er voor zorgt dat het navigatielicht bij invallende duisternis wordt ontstoken.

                                                                                                                                                                                         (Sleepmerkteken.)

Vanaf 1 december 1964 heeft de Intergouvernementele Maritieme Consultatieve Organisatie goedgekeurd dat dracones en hun sleepboten de volgende seinen voeren; bij daglicht moet de sleepboot een zwart, ruitvormig signaal voeren op een goed zichtbare plaats. De dracone, of indien meer dan één de achterste, sleept een vlot dat een ruitvormig lichaam toont.
Bij nacht voert de sleepboot behalve de normale navigatie- sleeplichten een rondom blauw licht tenminste zichtbaar over een afstand van twee mijl; de sleep voert op het genoemde vlot een rondom wit licht, zichtbaar tenminste twee mijl.


Dracones worden geleverd in afmetingen met een lengte van 31 tot 92 meter, diameter van 1,5 tot 4,3 meter en met een laadvermogen van 52 tot 100 m³.

Ze worden gebruikt op moeilijk bereikbare plaatsen, smalle ondiepe rivieren en in weinig gecultiveerde gebieden, daar ze goedkoop zijn en weinig onderhoud vereisen.
Ze vervoeren daar ook drinkwater en minerale olie.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten