maandag 21 januari 2019

HSI KAI CHING YIH. WIE WAS ZIJ?


       DE 'BLOODY MARY' VAN DE 

                      CHINESE ZEE.


HSI KAI CHING YIH .

Zij was de vrouw van een van de beruchtste Chinese zeerovers, Ching Yih.
Gedwongen door de ernstige hongersnood in China omstreeks 1800 begon Chinf Yih met de zeeroverij.
In 1807 had hij niet minder dan 800 grote en 1015 kleinere jonken in zijn vloot, met 70.000 zeelieden.
De vloot was verdeeld in rood, geel, blauw, groen, zwart en wit eskader.
In een tyfoon sloeg Ching Yih overboord en verdronk. Het commando werd nu met algehele toestemming gevoerd door zijn vrouw Hsi Kai.




Onder haar leiding werd de vloot nog machtiger, tot ruim 2000 schepen en 50.000 piraten die de Chinese Zee van Hong Kong tot de Vietnamese grens regeerden. Ze hadden het vooral gemunt op de Portugese en Engelse handelsschepen.
Buiten de zeeroverij bouwde zij een machtig imperium op aan de wal, waar honderden mensen werkten om de schepen van proviand te voorzien. Zij die niet meewerkten werden als slaven gevangen genomen.


De regering in Peking stuurde een vloot van veertig oorlogsschepen om een einde aan deze piraterij te maken, maar dat was zonder succes.
Ondanks het geweld dat zij veroorzaakten, stelde Hsi Kai strenge gedrag regels op; 'geweld gebruiken tegen een vrouw of zonder haar toestemming huwen, werd met de dood bestraft.
Keer op keer probeerden de vloten van de regering de zeerovers te vernietigen.
Uit wanhoop verleende de keizer van China amnestie aan alle piraten in 1810 als zij bij zijn vloot in dienst traden. 
Hsi Kai onderhandelde voor haar zelf en haar kapiteins voor gratie.
Zij kwam een regeling overeen met de regering waarbij zij een deel van de keizerlijke vloot zou gaan besturen en ze hun reeds vergaarde kapitaal konden behouden. Daarna werd zij een succes smokkelaarster onder bescherming van de keizerlijke vloot.
De zeeën werden weer vreedzaam.






De zoon geboren uit haar huwelijk met Ching Yih, Chang Pao bracht de rest van zijn leven door in een comfortabele regeringspositie in de stad Fukien. Hij stierf op 36 jarige leeftijd in 1822.
Na de dood van haar zoon keerde Hsi Kai terug naar Canton, waar ze tot haar dood, op 60 jarige leeftijd, in 1944 een gokhuis en bordeel exploiteerde.
Haar levensverhaal werd door Walt Disney Company verfilmd.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten