GEEN OORLOGSKREET
MAAR -SCHIP, VAN DE MOLUKKEN.
KORA-KORA.
(Model van een kora-kora vlerkprauw uit het Tropenmuseum.)
Kora-kora is een vlerkprauw van de Molukken die alleen door inlandse heersers werd gebruikt als statie-vaartuig maar ook voor de strijd regen andere schepen.
Het was een vaartuig dat ruim 60 personen kon dragen.
De passagiers konden in een midscheepse hut plaatsnemen, roeiers of peddelaars vonden plaats op de rest van het dek.
Aan beide zijden van het vaartuig staken verscheidene gebogen dwarsliggers buiten boord.
Aan deze dwarsliggers evenwijdig met de romp bevestigd. Deze bundels reikten niet tot in het water, behalve als het schip slagzij maakte.
Ook op deze vlerken zat een aantal peddelaars.
(Kora-kora schepen op de rede van het eiland Ternate.)
Ten tijde van de overheersing van de Molukken door verenigde Oost-Indische Compagny (VOC) werden de kora-kora schepen gebruikt om hoge functionarissen van hun schip naar de wal te roeien en vice versa. Iets wat gebeurde onder veel vlagvertoon.
Opvallend aan deze scheepjes waren de hoog oplopende voor- en achtersteven, waarvan het uiteinde versiert was met traditioneel houtsnijwerk.
Voor de midscheeps geplaatste hut stond een maast waaraan een zeilgevoerd kon worden.
Werden de scheepjes gebruikt om een vijand op zee te bestrijden, dan hadden zij vaak een bemanning van meer dan 100 roeiers en peddelaars om snelheid te verkrijgen, daarbij nog de nodige strijders.
Het scheepstype werd reeds gebruikt gedurende de Spaans-Portugese overheersing. Bleef in gebruik gedurende periode van de VOC tot in de 17e eeuw.
Het scheepstype werd reeds gebruikt gedurende de Spaans-Portugese overheersing. Bleef in gebruik gedurende periode van de VOC tot in de 17e eeuw.
DE NAAM.
De naam is afkomstig van de verbastering in het Spaans-Portugees van het Arabische woord 'qorqora'. Sprak men over meerdere schepen, dan gebruikte men het woord 'qarâgir'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten