zaterdag 4 mei 2019

SLOWAKIJE. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN.

    

     LAND VAN BERGEN

        EN HONDERDEN 

           GROTTEN. (1)

SLOWAKIJE.

Slowakije is een land in Centraal-Europa en wordt begrenst door de landen Tsjechië, Polen. Oekraïne, Hongarije en Oostenrijk. het land heeft een oppervlakte van 49.036 km² en de hoofdstad is Bratislava. Het land is een republiek.
Sinds de val van de Sovjet-Unie en de "Fluwelen Revolutie" en de daarop volgende splitsing van Tsjecho-Slowakije werd Slowakije op 1 januari 1993 onafhankelijk. het bestaat voor het grootste deel uit berggebieden, die allemaal deel uitmaken van Beskiden en de Karpaten. In deze bergen liggen 712 enorme grotten die zelfs tot in Hongarije doorlopen.


VLAG EN WAPEN VAN SLOWAKIJE.

De vlag van Slowakije bestaat uit de pan-Slavische kleuren; wit-blauw-rood in horizontale banen.
Aan de hijszijde van de vlag staat het wapen van het land afgebeeld.
De vlag werd op 3 september 1992 in gebruik genomen.
De kleuren van de vlag zijn sinds halverwege van de 19e eeuw de Slowaakse kleuren en staan voor de eenheid van het Slowaakse volk.
Het wapenschild is een oud-Gotisch schild en heeft een rood veld.
Onder in het veld staan in het blauw drie heuvels en op de middelste heuvel staat het Patriarchenkruis.
De heuvels symboliseren de Tartra, de kleine Fatra en de Grote Fatra allen gelegen in Slowakije; en de Mátra in Hongarije, drie bergketens in het noorden van het voormalige koninkrijk Hongarije.




BESTUURLIJKE INDELING VAN SLOWAKIJE. 

Slowakije is verdeeld in acht zelfbestuurregio's, ook wel aangeduid als Hoge Gebiedseenheid. Iedere regio heeft een eigen volksvertegenwoordiging en een president. Het algemeen bestuur ligt bij de regering in Bratislava.

De regio's zijn:
1. Bratislava.
2. Trnava.
3. Trencin.
4. Nitra.
5. Zilina.
6. Banská Bystrica.
7. Presovv.
8. Kosice.

De hoofdsteden van deze regio's hebben de zelfde naam als de  regio.
Sinds 2013 kent het land 89 districten met ieder een Districtambt die onder verantwoordelijkheid van het ministerie van binnenlandse zaken vallen.

VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO BRATISLAVA. (1)

De regio heeft een oppervlakte van 2053 km² en is onderverdeeld in acht districten. De hoofdstad is Bratislava.
De vlag van Bratislava bestaat net als vier van de zeven andere regionale vlaggen uit vier gekleurde vakken, waarbij de linker vakken vierkant zijn en de rechter twee tweemaal zo groot als het linker vak.
De kleur van de vlag van Bratislava zijn; met de klok mee; geel-blauw-blauw-wit. De kleuren zijn afgeleid uit het wapen.
Het wapen van Bratislava heeft een blauw schild met daarop afgebeeld een gouden hert met een zilveren wiel boven een gouden golvende baan; als symbool voor de rivieren Donau en Morava. De oorsprong van het wapen ligt rond 1599 van de familie Bakócz.


VLAG EN WAPEN VAN STAD BRATISLAVA.

De vlag van de stad heeft twee horizontale banen wit en rood, die aan het einde van de vlag worden gescheiden door een witte driehoek.
De kleuren komen uit het wapen van de stad.

Het wapen van Bratislava heeft een rood veld met daarop een zilveren fort met drie torens en in het midden een poort met valhek. Op de daken van de torens zijn twee gouden bollen geplaatst. Het wapen is in gebruik sinds 1436, toen Sigismund van Luxemburg de stad rechten verleende een wapen te voeren.
Vaak gaat men er van uit dat op het wapen het kasteel van Bratislava staat of een van de vier middeleeuwse poorten van de stad. Het gewoon een afbeelding van een middeleeuws stadje.

VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO TRNAVA. (2)

De regio heeft een oppervlakte van 4158 km²
De vlag van de regio heeft een blauw veld met drie horizontale gele banen die zich verhouden van 2:1:1:1:1:1:2.
De kleuren zijn gebaseerd op het wapen van de regionale hoofdstad. 
Het wapen is een samenvoeging van drie regionale symbolen. Linksboven op een blauw veld een goud karrenwiel met daarboven een gouden kroon. Rechtsboven het het met het karrenwiel dat ook voor komt in het wapen van Bratislava, geplaatst boven groene bergen uit het gebied. Onder in het wapen op een blauw veld drie gouden golvende banen die symbool staan voor de rivieren Donau, Váh en Morava.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD TRNAVA.

Vlag en wapen van de stad hebben beide een blauw veld met daarop afgebeeld een gouden karrenwiel.
het symbool dateert uit de 14e eeuw, maar toen stond in het midden van het wiel het hoofd van Jezus afgebeeld tussen de Griekse letter alpha en omega.
Rond 1420 verdween deze afbeelding op het wiel.
Het wiel heeft geen speciale betekenis, maar de spaken vormen de letters I en X, het Grieks voor Jezus Christus.



VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO TRENCÍN. (3)

De regio heeft een oppervlakte van 4501 km².
De vlag heeft vier horizontale banen, in de kleuren blauw-wit-rood-blauw, waarbij de blauwe banen elk half zo breed zijn als de witte en de rode. De kleuren komen uit het wapen van de regio.

Het wapen van de regio is waarschijnlijk een oud familie wapen, samengesteld uit drie andere wapens. In het linker boven gedeelte op een witte achtergrond boven een gouden kroon een rood hert met gouden hoven en gewei. In het rechter boven gedeelte op een rode achtergrond boven een gouden kroon een gouden adelaar. In het onderste gedeelte op een blauwe achtergrond een boog en een hellebaard.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD TRENCÍN.

Vlag en wapen van de stad hebben zelfde afbeelding en kleuren.
De afbeelding verscheen in de eerste helft van de 14e eeuw op een zegel van de stad. Sindsdien is de afbeelding niet meer veranderd.
Op een blauw veld staat het Lam Gods afgebeeld het symbool van Johannes de Doper de beschermheilige van de stad.




VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO NITRA. (4)

De regio heeft een oppervlakte van 6343 km².
De vlag heet aan de hijszijde twee vierkante blokken aan de rechterzijde twee vakken die twee keer zo groot zijn. De kleuren met de klok mee zijn: grijsblauw-geel-rood-grijsblauw. Het zijn de dominante kleuren uit het wapen.
Het wapen is een tweede variant vanaf 1606 , omdat het oorspronkelijke zegel van koning Ferdinand I in 1550 verloren was gegaan. het zegel en wapenschild werden in 1838 vernieuwd door koning Ferdinand V. Het schild beeld uit op een blauwe achtergrond op een groen veld het gevecht van de (later heilige) koning Ladislaus van Hongarije in gevecht met een Hun krijger uit leger van de Hunnen die het land binnen vielen.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD NITRA.

Deze hebben de zelfde afbeelding en kleuren als van de regio Nitra.

VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO ZILINA. (5)

De regio heeft een oppervlakte van 4501 km².
De vlag heeft de kleuren, met de klok mee, geel-blauw-groen-rood.
De kleuren komen ook voor in het regionale wapen.
Het wapen is ingedeeld in vier kwartieren.
In het eerste kwartier stad het wapen van de stad Zilina, wat voor het eerst getoond werd in een document uit 1379.
De overige kwartieren zijn samengesteld uit oude wapens uit de regio.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD ZILINA.


De vlag van de stad Zilina heeft twee horizontale banen; boven geel in der groen.
Linksboven in het kanton staat het wapen van de stad afgebeeld.
het wapen van de stad toont op een groen veld een geel kruis dat wortel schiet, wat vermoedelijk symbool staat voor de opkomst van de christelijke geloof. Om het de onderscheiden van het Hongaarse kruis werden er twee sterren aan toegevoegd.


VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO BANSKÁ BYSTRICA. (6)

De regio heeft een oppervlakte van 9455 km².
De vlag heeft de kleuren, met de klok mee, 
blauw-wit-wit-rood.
Het zijn de dominante kleuren van uit het wapen van de regio.
Het wapen is in vier kwartieren ingedeeld en bestaat uit wapens van voormalige Hongaarse gebieden: Linksboven Zvolen; rechtsboven Nógrád; linksonder Bars en rechtsonder Gömör en Malohont. Over deze wapens zijn geen gegevens bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD BANSKÁ BUSTRICA.

Vlag en wapen van de stad hebben de zelfde afbeelding en kleuren.
Ze hebben van boven naar beneden vier witte en vier rode banen van gelijke breedte.
Over de juiste betekenis is niet veel bekend. Hoogstwaarschijnlijk is het geheel afgeleid van de Arpad-dynastie, die in 1301 is uitgestorven.
Op een oud zegel uit de tweede helft van de 13e eeuw wordt het schild gedekt door een engel die het schild van boven vasthoud. Naast het schild zit aan iedere zijde een zwarte adelaar met gele snavel en poten beide opkijkend naar de engel.

VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO PRESOV. (7)

De regio heeft een oppervlakte van 8993 km².
De vlag heeft vier horizontale banen in de kleuren; wit-geel-blauw-rood, waarbij de witte en de rode baan tweemaal zo breed zijn als de gele en blauwe baan. De kleuren zijn afkomstig uit het wapen.
Het wapen is ingedeeld in vier kwartieren. In het eerste kwartier op een blauw veld een gouden kroon. In het tweede kwartier op een rood veld een gouden leeuw. In het derde kwartier op een rood veld drie witte golvende banen die waarschijnlijk symbool staan voor de rivieren in de regio. In het vierde kwartier op een blauw veld drie zilveren vissen, die waarschijnlijk symbool staan voor de visvangst uit de rivieren. Verder is er weinig over het wapen bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD PRESOV.

De vlag van de stad heeft vier horizontale banen in de kleuren rood-wit-rood-wit voorkomend uit het wapen van de stad. Aan de rechterzijde is een driehoek uit de vlag verwijderd.
In het wapen staan in de bovenste witte baan drie rode bloemen. Vroeger waren dit aardbeien verwijzend naar de bijnaam van de stad "aardbeistad". Dit is afkomstig van de toenmalige Hongaarse naam voor de stad Eperjes. Verdere betekenis is niet bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO KOSICE. (8)

De regio heeft een oppervlakte van 6753 km².
De kleuren van de vlag zijn met de klok mee; geel-rood-blauw-geel. De kleuren komen voor in het wapen van de regio.

het wapen van de regio is ingedeeld in vier kwartieren die elk een symbool van een of meerdere historische gebieden tonen: linksboven Abov (bovenste helft) en Turnya, rechtsboven Spis, linksonder Zemplin (bovenste helft) en Uh en rechtsonder Gemer.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD KOSICE.

De hoofdstad van de regio Kosice heeft de zelfde vlag en wapen als de regio.






 







 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten