maandag 6 mei 2019

HONGARIJE. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)


        LAND VAN DE POESTA'S

            EN DE GOULASH. (3) 


HONGARIJE GEWESTEN.

ZUIDELIJKE GROTE LAAGVLAKTE.

De Zuidelijke Grote Laagvlakte met de hoofdstad Szeged heeft een oppervlakte van 18.339 km² en bestaat uit de gewesten Bács-Kiskun met de hoofdstad Kecskemét, Békés met de hoofdstad Békéscsaba en het gewest Csongrád met de hoofdstad Szeged, Hódmezövásárhely.


VLAG EN WAPENEMBLEEM VAN GEWEST BÁCS-KISKUN.

Het gewest Bács-Kiskun heetf een oppervlakte van 8.124 km² en de hoofdstad is Kecskemét.
De vlag van het gewest heeft twee horizontale banen in de kleuren lichtblauw en wit met centraal geplaatst het wapen van het gewest.

Het wapen schild is verticaal in twee helften verdeeld. Op de linker blauwe heft staat een heilige afgebeeld met in zijn rechterhand een zwaard en linkerhand een bijbel. Op de rechter zilveren helft staat een traditionele krijger afgebeeld met kromzwaard, blauw uniform, rode cape, hoofddeksel, handschoenen en laarzen. De golvende banen onder in het wapen staan symbool voor de rivier de Donau. het wapen wordt gedekt door een kasteelkroon. Verdere gegevens zijn niet bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE HOOFDSTAD KECSKEMÉT.

De vlag heeft drie verticale banen in de kleuren rood-wit-rood met centraal in het witte gedeelte het wapen van de stad geplaatst.

Het wapenschild heeft een rood veld met onderin drie groene heuvels waarop in het wit een ram staat. het wapen is gedekt met de keizerlijke kroon van Hongarije.
Over de betekenis van het wapen is verder niets bekend.



VLAG EN WAPEN VAN GEWEST BÉKÉS.

Het gewest heeft een oppervlakte van 5.437 km² en de hoofdstad is Békésscsaba.
De vlag heeft twee horizontale banen in de kleuren lichtblauw en wit met centraal geplaatst het wapen van het gewest.

Het wapen wordt verticaal in twee helften verdeeld. In het linker deel op een blauw veld staat op drie groene heuvels en gouden leeuw met in zijn voorpoten een zwaard en drie graan halmen. Boven de leeuw staat een gouden kroon afgebeeld.
De rechter helft heeft op een groen veld drie zilveren horizontale banen.
Het groene veld staat voor het laagland en de zilveren banen voor de rivieren die er stromen. het wapen wordt gedekt door een kroon.
Verder zijn er geen gegevens over de betekenis van het wapen.

VLAG EN WAPEN VAN GEWEST CSONGRÁD.

Het gewest heeft een oppervlakte van 3.499 km² en de hoofdstad is Hódmezövásárhely.
De vlag heeft een groen veld met in het midden een gecombineerd wapen geplaatst met vijf wapens, en als schilddragers een zwarte adelaar en een gouden leeuw.
Hieronder de tekst Csongrád megye (Land van Csongrád)

Het gewest heeft geen wapen maar een zegel dat weergeeft een vliegende adelaar boven blauw en wit golvende banen van de rivier de Tisza.
Het wapen in de vlag is waarschijnlijk ontstaan in de 11e eeuw toen het gebied een koninklijk kasteel had en vier steden.



MIDDEN-TRANSDANUBIË.

Midden-Transdanubië heeft een oppervlakte van 11.237 km² en heeft als hoofdstad Székesfehérvár.
Het bestaat uit drie gewesten; Komáron-Esztergom met de hoofdstad Tatabánya, Fejér met de hoofdstad Székesfehérvár en Veszprém met de hoofdstad Dunaújáros.

VLAG EN WAPEN VAN GEWEST KOMÁROM-ESZTERGOM.

Het gewest heeft een oppervlakte van 2.265,08 km² en de hoofdstad is Tatabánya.
De vlag van het gewest heeft een wit veld met daarop afgebeeld twee wapen schilden van waarschijnlijk de voormalige provincies Komárom en Esztergom. Onder de wapen schilden de tekst: Komáron-Esztergom megye.


Het wapen van het gewest toont twee wapenschilden, waarvan de betekenis niet bekend is. Op het eerste schild een strijder in harnas  met getrokken zwaard in gevecht met een bruine beer staande op groene ondergrond en gele achtergrond.
In het tweede wapen staat afgebeeld een aartsbisschop zitten op een troon met gekruist voorheen de kerkelijke symbolen. Dit is vermoedelijk de aartsbisschop van de stad Esztergom

(links) De stad Komáron van de gelijknamige provincie had een gekroond wapenschild met daarop afgebeeld een kasteel in zilver met drie torens op een rode achtergrond, staande op een groene ondergrond om geven door blauw water. Tussen de toren een zes puntige gouden ster.
(rechts) De stad Esztergom van de gelijknamige provincie had een wapenschild dat reeds in de 13e eeuw werd gebruikt naar het zegel van koning Andrwe II van Hongarije. In deze stad werd koning Stefanus I van Hongarije geboren. Het schild toont op een blauw veld de stad met kerken en torens en de poort van St. Lorence. Onder in het schild een wapen bestaan de uit een rood veld met vier witte banen van het Huis van Árpád. 

VLAG EN WAPEN VAN GEWEST FEJÉR.

 Het gewest heeft een oppervlakte van 4.135 km² en de hoofdstad is Székesfehérvár.
De vlag van het gewest heeft twee horizontale banen in de kleuren geel en groen. In een witte cirkel met de tekst Fejér varmegue staat een afbeelding die ook voorkomt met ongeveer de zelfde gelijkenis als op het zegel van het gewest.
In het ronde wapen of zegel van het gewest staat op een groene ondergrond een knielende koning, de heilige Stefanus die zijn koninklijke attributen op een rood kussen aanbied aan een op een wolk geplaatste Maria met kind Jezus in een blauwe lucht omgeven door gouden stralen en witte wolken. Op de achtergrond de bergen van Hongarije en voor de knielende koning het wapen van Hongarije.

VLAG EN WAPEN VAN GEWEST VESZPRÉM.

Het gewest heeft een oppervlakte van 4.486 km² en de hoofdstad heeft de dubbele naam Veszprém Dunaújvaros.
De vlag van het gewest heeft twee horizontale banen wit en groen met centraal geplaatst het wapen.

Het gekroonde wapenschild heeft een blauw veld met daarop afgebeeld een stadsmuur met poort en drie toren in het zilver. Boven de middelste toren drie eikenbladeren met daartussen twee eiken vruchten linksboven een halve maan in het zilver en rechtsboven een zilveren zes puntige ster. Over de betekenis is niets verder bekend.

WAPEN VAN DE STAD VESZPRÉM.

Het wapen van de stad Veszprém geeft weer in het zilver een ridder in vol in harnas met getrokken zwaard zitten op een galopperend paard op groene ondergrond en rode achtergrond.
Boven het groot wapen staat een gekroonde helm met gesloten vizier afgebeeld met rode en blauwe dekkleden. Als helmteken in kozak in vol ornaat met getrokken krom zwaard.
Over de betekenis zijn verder geen gegevens bekend.









                 Zie vervolg: HONGARIJE. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten