vrijdag 3 mei 2019

TSJECHIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

            VOOR GENIETEN VAN 

     AARDAPPELPANNENKOEKEN 

      EN EEN SLOK SLIVOVITSJ. (2)



TSJECHIË.



BESTUURLIJK INDELING VAN TSJECHIË.


VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO PARDUBICE. (5)

De regio heeft een oppervlakte van 4519 km² en de hoofdstad heeft dezelfde naam.
De vlag en het wapen hebben de zelfde afbeeldingen en kleuren en zijn verdeeld in vier kwartieren.
In het eerste kwartier op een rood veld staat de zilveren gekroonde leeuw van Bohemen met dubbele staart.
In de tweede kwartier staat de rood-wit geblokte gekroonde adelaar van Moravië op een blauw veld. In het derde kwartier op een blauw veld staat een witte muur met vier kantelen en in het midden van de open poort in het goud een wereldbol. In het vierde kwartier op een rood veld staat de voorste helft van een galopperend wit paard met gouden tuig. Dit is het wapen van de hoofdstad.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD PARDUBICE.


Vlag en wapen hebben dezelfde afbeelding en kleur.
Het wapenschild van de hoofdstad van de regio heeft een aparte vorm.
Op een rood veld staat de voorste helft van een wit galopperend paard met een gouden tuig.
Over de oorsprong hiervan is niets bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO OLOMOUC. (6)

De regio heeft een oppervlakte van 5267 km² en de hoofdstad heeft de zelfde naam.
Vlag en wapen hebben de zelfde afbeeldingen en kleuren en zijn  in vier kwartieren ingedeeld.
In het eerste kwartier op een blauw veld staat de rood-wit geblokte gekroonde adelaar van Moravië afgebeeld. In het tweede kwartier op een gele achtergrond een gekroonde zwarte adelaar met een witte halve maan op zijn borst van (Neder-) Silezië. In het derde kwartier op een gele achtergrond een golvende blauwe baan, wat symbool staat voor het akkerbouwland en de daar tussen stromende rivier de Morava. In het vierde kwartier op een blauwe achtergrond de vier hoofdletters in het geel: S-P-Q-O. De vier letters staan voor het Romeins; "Senatus Populusque Olomouc". ( "Senaat en Volk van Olomouc").


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD OLOMOUC.

De vlag en het wapen van de hoofdstad van de regio hebben de zelfde afbeelding en kleuren.
Op een blauw veld staat de rood-wit geblokte 
gekroonde adelaar van Monravië.
Rond de adelaar staan de Romeinse letters S-P-Q-O. 

Dit is afgeleid van het Romeinse SPQR en verwijst naar de Romeinse geschiedenis van deze stad.


VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO MORAVIË-SILEZIË. (7).

De regio heeft een oppervlakte van 5445 km² en de hoofdstad is Ostrava..
Vlag en wapen hebben de zelfde afbeeldingen en kleuren en zijn in vier kwartieren ingedeeld.
In het eerste kwartier op een geel veld de zwarte gekroonde adelaar met witte halve maan van (Neder-)Silezië.
In de tweede kwartier de rood-wit geblokte gekroonde adelaar van Moravië. In het derde kwartier elementen uit het wapen van de hoofdstad Ostrava. In het vierde kwartier op de linker helft een witte en rode verticale baan die verwijzen naar de stad Opava; op het rechter deel met blauwe achtergrond een halve gouden ongekroonde adelaar, wat weer verwijst naar het voormalige hertogdom Teschen.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD OSTRAVA.

Vlag en wapen van de stad Ostrava hebben de zelfde afbeelding en kleuren. Alleen op het wapen staat het paard op een groene ondergrond.
De achtergrond van het wapen en de vlag heeft een grijs-blauwe kleur.
Centraal in de vlag staat het wapen afgebeeld.
Het heraldisch wapen toont een zilveren paard met een gouden zadel en een rood zadeldek op een groen veld. Rechtsboven staat een gouden roos met groene bladeren en een rode eierstok. Het symbool gaat terug naar de tijd dat de stad een doorvoer locatie was aan de zogeheten "Amber Road", de belangrijkste handelsroute van de Oostzee naar de Donau.
Het paard is waarschijnlijk overgenomen uit het familiewapen van de eerste perfect van Moravië. De roos komt uit het familiewapen van Olomouc, bisschop Stanislav Thurz. Elk stadsdeel van Ostrava  heeft een eigen wapenschild.


VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO PILSEN. (8)

De regio heeft een oppervlakte van 7.561 km² en de hoofdstad is Pilsen.
Vlag en wapen hebben dezelfde afbeeldingen en kleuren en zijn in vier kwartieren ingedeeld.
In het eerste kwartier staat op een rood veld de gekroonde zilveren leeuw van Bohemen met dubbele staart. In het tweede kwartier staat op een groen veld een gouden kameel.
In het derde kwartier staan drie groene horizontale banen, gescheiden door boven een witte en onder een gele baan. Deze verwijzen naar de belangrijke rivieren van de regio; de Berounka en de Otava. In het vierde kwartier staat een romaanse kerk, die verwijst naar de kerk van het stadje Starý Plezenec.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD PILSEN.

Pilsen de bakermat en naamgever van de pils heeft een vlag bestaande uit vier kwartieren; wit-geel-groen-rood.
Deze kleuren komen ook voor in het wapenschild van de stad.


Het oorspronkelijke wapen van de stad Pilsen was een zilveren windhond op een rood veld. Het wapen werd aan de burgers geschonken als dank voor hun loyaliteit ten tijde van de Hussite-oorlogen (vierde kwartier).


In 1434 ontvingen de burgers ter nagedachtenis aan hun daden onder de laatste belegering van de Hussieten een gouden kameel in een groen veld van Zikmund van Luxemburg (derde kwartier).
In 1466 breidde paus Paulus II het schild uit met twee gouden sleutels op een zilveren veld (eerste kwartier) en een harnasdrager en een halve ongekroonde zwarte adelaar op een geel veld (tweede kwartier). In die tijd plaatsten de inwoners van de stad in het midden een klein schild met de afbeelding van het oudste zegel van de stad: op een rood veld een zilveren stadspoort waarin koning Wenceslas II staat, een zwaard getrokken in zijn rechterhand en in zijn linkerhand een schild met de leeuw van Bohemen. Op de stadsmuur staat een naakt meisje met twee vlaggen: in haar rechterhand de leeuw van Bohemen en rechterhand de Moravische adelaar.
Het wapenschild ontving zijn definitieve toevoegingen in 1578 van paus Gregorius XIII een schild drager als engel, met boven het schild drie heuvels met de inscriptie "In hoc signo vinces" ( "In dit teken zult u veroveren"). Boven de drie heuvels is een kruis geplaatst en op de borst van de engel twee olijftakken. In het oude wapen stonden achter de engel een schild met twee helmen en gekruiste hellebaarden.


VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO MIDDEN-BOHEMEN. (9)

De regio heeft een oppervlakte van 11.014 km² en de hoofdstad is Praag. (Praag vormt een bestuurlijke regio op zich.)
Vlag en wapen hebben de zelfde afbeeldingen en kleuren en zijn in vier kwartieren ingedeeld.
In het eerste en vierde kwartier staat op een rood veld de zilveren gekroonde leeuw van Bohemen met een dubbele staart.
Het tweede kwartier toont op een wit veld een zwarte adelaar met rode snavel,  tong en klauwen omgeven door rode kruisjes en voorzien van een halve witte maan op zijn borst. Dit is het symbool van de Preysliden, de dynastie van heersers van Bohemen van de 9e eeuw tot 1306 als hertogen en koningen. De Premyslid Wenceslaus de Heilige is de beschermheilige van Bohemen en heel Tsjechië.
In het derde kwartier op een wit veld twee golvende blauwe banen. Deze staan symbool voor de twe belangrijkste rivieren van Midden-Europa; de Moldau en de Elbe. De Moldau stroomt bij het plaatsje Melnik in de Elbe.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD PRAAG.

De kleuren van de vlag van de stad Praag komen voort uit het wapen van de stad. Een niet officiële versie is als het wapen in de vlag staat afgebeeld tegen de hijszijde.




Het wapenschild werd voor het eerst geïntroduceerd in de 15e eeuw, toen de stad Praag dat was, wat nu de oude binnenstad is. Het bestond uit drie zilveren torens op een rood schild. het wapen werd in 1462 door Frederick III verbeterd, als erkenning voor de dienst aan koning George van Podebrady, door de zilveren tinctuur te vervangen door goud. Het volledige wapen toonde een keizerskroon in de top en twee Boheemse leeuwen als schilddragers. In 1649, na de Dertigjarige Oorlog, voegde Ferdinand III een zilveren wapenuitrusting toe met een zilveren zwaard dat uit de stadspoort kwam. Dit symbool staat voor de effectieve verdediging van Charles Bridge tegen het Zweedse leger tijdens de Dertigjarige Oorlog. Ferdinand voegde ook een top toe met de Habsburgse adelaar en zijn monogram. 
het wapenschild werd geërfd ddor de moderne stad Praag bij de vorming in 1784, toen vier stadsdelen werden samengevoegd. De Habsburgse adelaar werd vervangen door de leeuw van Bohemen in 1918 en op een rood lint werd het motto van de stad onder het wapen geplaatst "Praag, de moeder van de steden". Tijdens de communistische periode werd de leeuw vervangen door een vijfpuntige rode ster. Het huidige wapen werd aangenomen in 1991, de leeuw werd weer terug geplaatst en het motto werd veranderd in "Praag, de hoofdstad van de Republiek".


REGIO PRAAG. (10)

De regio Praag met een oppervlakte van 496 km² is de bestuurlijke regio van Tsjechië en is gelegen in het midden van de regio Midden-Bohemen. Vlag en wapen zijn als hierboven beschreven.


VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO ZUID-BOHEMEN. (11)

De regio Zuid-Bohemen heeft een oppervlakte van 10.056 km² en de hoofdstad is Ceské Budejovice.
Vlag en wapen hebben de zelfde afbeeldingen en kleuren en zijn in vier kwartieren ingedeeld. 
Het eerste kwartier toont op een rood veld de gekroonde zilveren leeuw van Bohemen met dubbele staart. In het tweede kwartier staat een roos op een verticaal wit-blauw veld, als verwijzing naar het Huis Rosenberg, dat lange tijd over het zuiden van Bohemen heerste. De verschillende kleuren verwijzen naar verschillende takken van de familie.
In het derde kwartier staan op een groen veld een gouden en witte verticale baan; zij staan symbool voor het "Gouden kanaal" en de rivier de Moldau. In het vierde kwartier op een rood veld een witte muur met drie witte torens, wat is afgeleid van het wapen van de regionale hoofdstad.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD CESKÉ BUDEJOVICE.

De vlag van de stad Ceské Budejovice lijkt veel op de vlag van de stad Praag, maar het geel is lichter van kleur.
Het wapen toont op een rood veld een witte stadsmuur met drie torens met gouden puntdaken en op de punt een bol. Onder de middelste toren een rood schild met daarop afgebeeld de leeuw van Bohemen. Verdere betekenis onbekend.



VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO VYSOCINA. (12)

De regio heeft een oppervlakte van 6925 km² en de hoofdstad is Jihlava. Vlag en wapen hebben de zelfde afbeeldingen en kleuren en zijn in vier kwartieren ingedeeld.
In het eerste kwartier op een blauw veld de rood-wit geblokte gekroonde adelaar van Moravië. De regio ligt gedeeltelijk in Moravië en in Bohemen. In het vierde kwartier staat op een rood veld de zilveren gekroonde leeuw van Bohemen met dubbele staart.
In het tweede kwartier op een wit veld staat een rode egel afgebeeld afkomstig uit de vlag van Jihlava. In het derde kwartier op een wit veld een tak met elf vruchten van de lijsterbesboom. De lijsterbes is een regionaal symbool.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD JIHLAVA.

 De vlag wordt van linksboven naar rechtsonder in twee driehoeken verdeelt; boven wit onder rood. In het witte veld staat de rode egel afgebeeld en op en rode veld de leeuw van Bohemen.
Het wapen is verdeeld in vier kwartieren; met in het eerste en vierde kwartier op een rood veld de gekroonde zilveren leeuw van Bohemen met dubbele staart. In het tweede en derde kwartier op een wit veld de rode egel. De rode egel stamt af van de Duitse naam voor de stad "Iglau" (Igel=egel). De eerste afbeelding van het wapen dateert uit 1406, maar het eerste wapen zonder de egel uit de 13e eeuw toen de stad werd gepromoveerd tot een mijnstad door koning Wenceslas II.

VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO ZUID-MORAVIË. (13)

De regio heeft een oppervlakte van 7062 km2 en de hoofdstad is Brno.
Vlag en wapen hebben de zelfde afbeeldingen en kleuren en zijn in vier kwartieren ingedeeld. 
In het eerste kwartier op een blauw veld staat de rood-wit geblokte en gekroonde adelaar van Moravië. In Het vierde kwartier staat deze adelaar weer afgebeeld, maar nu in rood-gele blokken. In het tweede kwartier de kleuren van de vlag en wapen van Brno. In het derde kwartier staat op een rood veld een gouden druiventros afgebeeld verwijzend naar de sterke wijncultuur in het gebied. Het huidige wapen werd geregistreerd op 25 november 2003.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD BRNO.

 Vlag en wapen van de stad Brno hebben de zelfde afbeelding en kleuren.
Boven een smalle witte baan en daaronder drie bredere banen in rood-wit-rood.
Het wapen vindt haar oorsprong in een oud zegel van de stad. Hierop zijn de witte banen in het zilver. Het wapen werd officieel toegekend op 3 februari 1645 door keizer Frederik III van Oostenrijk. het wapen toonde toen een adelaar met het schild op zijn borst, maar in de vroege eerste helft van de 20e eeuw werd de adelaar verwijderd.

VLAG EN WAPEN VAN DE REGIO ZLIN. (14)

De regio heeft een oppervlakte van 3964 km² en de hoofdstad heeft de zelfde naam.
Vlag en wapen hebben de zelfde afbeeldingen en kleuren en zijn in vier kwartieren ingedeeld.
De vlag en wapen zijn in gebruik sinds 21 januari 2002.
In het eerste kwartier staat de roos-wit geblokte en gekroonde adelaar van Moravië. In het tweede kwartier op een gele achtergrond een blauw boek met een kruis, als symbool voor de bijbel. Dit verwijst naar de periode van het 9e-eeuwse Groot-Moravische koninkrijk, dat een moment van hoogtij in christelijke literatuur en onderwijs was.
In het derde kwartier op een geel veld staan in het blauw een ploegschaar en gekruiste bijlen afgebeeld met daartussen een tros druiven, dit verwijst naar de vruchtbare hellingen in het gebied.
In het vierde kwartier op een blauw veld een gouden achtpuntige ster uit het wapen van de stad Zlin.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD ZLÍN.

De vlag van de hoofdstad Zlín heeft een blauw veld met daarop boven en onder een gele baan en daartussen een achtpuntige gele ster.
De ster komt ook voor in het wapen van de stad.
Het wapen van de stad heeft een blauw veld met daarop een toren staande op een groen veld. De toren heeft een geopende poort, op eerste verdieping twee vensters en op de tweede verdieping vier vensters. Het dak heeft twee samengevoegde punten met daarop een kruis en daartussen de achtpuntige ster. De eerste vermelding van deze afbeelding komt uit 1463. De oudste bekende vorm van een zegel uit 1589. Hierna is de afbeelding het zelfde gebleven en werd het wapen op 25 januari 1936 goedgekeurd.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten