zaterdag 11 mei 2019

ALBANIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)



     EEN LAND MET ZES INHEEMSE TALEN, 

     GASTVRIJ EN EEN GOEDE KEUKEN.(2)





VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN VAN DE PREFECTUREN.

(Niet alle wapens van de prefecturen of hoofdsteden zijn heraldische wapens, maar meer een symbool voor de prefectuur of stad.)



WAPEN VAN DE PREFECTUUR FIER. (5)

De prefectuur heet een oppervlakte van 1.887 km² en bestaat uit drie districten. De hoofdstad is Fier.
Het wapen heeft een oranje-geel veld met in het midden een groen schild waarop een soort Griekse tempel staat afgebeeld in een gele cirkel. Aan de linkerzijde van de cirkel een gebogen lauriertak en aan de rechterzijde  vijf witte blokken met een afbeelding (?)
Onder het groene schild een wit lint met het motto van de prefectuur. Boven het groene schild en goud omrande blauwe boog met een afbeelding (?). Verder zijn er over het wapen geen gegevens bekend.



WAPEN VAN DE STAD FIER.

Het wapen van de stad Fier heeft een rood veld met daarop een schild met kantelen dat verticaal in tweeën is gedeeld met twee soorten groene kleuren.
In het midden staat een rood omrand groen schild met daarop in het wit een soort van Griekse tempel. Aan beide zijden gestileerde groene takken.
Boven in het wapen de tekst; 'Bashkia Fier' ('Woeste gemeente')



WAPEN VAN DE PREFECTUUR GJIROKASTËR. (6)

De prefectuur heeft een oppervlakte van 2.883 km² en is opgedeeld in drie districten met de hoofdstad is Gjirokastër. 
De hoofdstad was een middeleeuwse stad wat terug te vinden is in het wapen.
Het schild heeft een dunne rode lijst en een lichtblauw veld. OP het schild staat een middeleeuwse hoektoren van een burcht afgebeeld aan de voet van een rivier met verscheidene boogbruggen. Een witte veer wijst naar een zeker punt onder aan de torenmuur (?). Het schild wordt gedekt door een kasteelkroon.




VLAG EN WAPEN VAN DE PREFECTUUR KORÇË. (7)

De prefectuur Korçë heeft een oppervlakte van 3.711 km² en de hoofdstad is Korçë. 
De prefectuur bestaat uit vier districten. 
De vlag heeft een wit veld met in het midden het wapen van de prefectuur geplaatst.
Het wapen is op een sierlijke manier in vier kwartieren verdeeld en geeft waarschijnlijk de wapens weer van de vier districten. Linksboven op een rood veld een schijfveer in het wit met een zwarte inktpot, rechtsboven op een blauw veld een golvende witte baan van een rivier met daaronder een afbeelding van een vis; linksonder op een blauw veld horizontaal verdeeld door een groene baan met witte randen de afbeelding van een schoen en een soort bloem (?), Rechtsonder op een rood veld verdeeld door een zwarte baan met witte randen een sierlijke versiering van bloemen op witte achtergrond. het wapen wordt gedekt door een soort kroon en onder gedragen door een fraaie versiering in het goud.

WAPEN VAN DE STAD KORÇË.

Het wapen van de stad Korçë heeft een wit veld. In dit veld een rood kruis met aan de korte armen van het kruis weer een rode verticale baan. In het midden een ovaal schild met wit veld en daarop afgebeeld de schrijfveer met inktpot.
Links- en rechtsboven een versiering. Het schild wordt gedekt door een kasteelkroon met drie torens.




WAPEN VAN DE PREFECTUUR KUKËS. (8)

De prefectuur heeft een oppervlakte van 2373 km², is verdeeld in drie districten en de hoofdstad is Kukës.
Het schild heeft een donkerblauw veld en is door een dunne gouden rand omringt. In het midden in een goeden cirkel staat in een blauwe lijn een berglandschap afgebeeld met daaronder een bloeiende rode tulp.
In de driehoeken staat een zes puntige gouden ster.





WAPEN VAN DE PREFECTUUR LEZHË. (9)

De prefectuur Lezhë heeft een oppervlakte van 1.581 km² is onderverdeeld in drie districten en de hoofdstad is Lezhë. 
Het wapen heeft een rood veld met in het goud een afbeelding van een Byzantijns kruis. Het wapen rust met de punt op een opengeslagen bijbel (het merendeel van de bevolking van deze prefectuur is christen) met aan iedere zijde twee schrijfveren.
Het wapen wordt gedekt door een soort kasteelkroon.



WAPEN VAN DE PREFECTUUR SHKODËR. (10).

De prefectuur Shkodër heeft een oppervlakte van 3.562 km² en bestaat uit drie districten met de hoofdstad Shkodër.
Het "wapen" is meer een schilderij en geeft weer een stenen boogpoort met het gezicht op een rivier met een bogenbrug, op de achtergrond op een berghelling de stad Shkodër en de groene hellingen van de hoge bergen daar achter.
In het geheel de tekst; 'Qarku Shkodër' (provincie Shkodër).





WAPEN VAN DE STAD SHKODËR.

Het wapen van de stad Shkodër heeft bovenin een brede rode baan met in het midden een gouden letter S en aan iedere zijde een witte acht-puntige  ster.
Het onderste deel heeft een blauw veld met een net-vormig patroon van over elkaar lopende witte strepen. 



WAPEN VAN DE PREFECTUUR TIRANA. (11)

De prefectuur Tirana heeft een oppervlakte van 1.586 km² is verdeeld in twee districten, waarvan één de hoofdstad Tirana is en tevens de hoofdstad van Bulgarije.
Het wapen heeft bovenin een blauwe horizontale baan met drie gouden fleur-de-lis. In het onderste rode deel staat een geopende twee helften bestaande deur.
Het wapen wordt gedekt door een soort kroon.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD TIRANA.


De vlag van de hoofdstad Tirana heeft een blauw veld met in het midden het wapen van de stad.

Het wapen is verticaal in tweeën gedeeld; in de linker rode helft staat een witte toren en in de rechter blauwe helft een witte beer met op zijn rechter poot een gouden fleur-de-lis.
Schuin over de beer loop van linksonder meer rechtsboven een rode baan met twee sterren. Het wapen wordt gedekt door een kasteelkroon met open poort in de stadsmuur met kantelen en drie torens met kantelen. het wapen is op 14 november 2000 in gebruik genomen.

WAPEN VAN DE PREFECTUUR VLORË. (12)

De prefectuur heeft een oppervlakte van 2.706 km², is verdeeld in drie districten en de hoofdstad is Vlorë.
Het wapen bestaat uit twee helften; in het bovenste deel met rood veld staat een burcht afgebeeld in het wit met drie torens met kantelen. Boven de burcht in het zwart de twee koppige adelaar.
In het onderste deel bestaande uit geel en blauwe gegolfde banen staat in het zwart een stier afgebeeld.




WAPEN VAN DE STAD VLORË.

De stad Vlorë en samen met Durrës een van de grootste havens van het land en vooral van belang als marinehaven.
Het schild geeft weer een burcht met twee torens met in het midden op een rotsblok een figuur met een vlag. Het geheel op een lichtblauw veld. De burcht ligt aan het water van de Golf van Vlorë. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten