zondag 5 mei 2019

HONGARIJE. VLAGGEN EN WAPEN EMBLEMEN. (DEEL 2)


      LAND VAN DE POESTA'S 

           EN DE GOULASH. (2)


HONGARIJE GEWESTEN.

NOORD-HONGARIJE.

Noord-Hongarije met de gewesten Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves en Nográd, hebben een oppervlakte van 13.428 km² en de hoofdstad is Miskolc.

VLAG EN WAPEN VAN HET GEWEST BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN.

Het gewest heeft een oppervlakte van 7.249,67 km² en de hoofdstad is Miskolc.
De vlag van het gewest heeft twee horizontale banen in de kleuren blauw en rood, met in het midden het groot wapen van het gewest.

Het wapen werd na 1989 goedgekeurd en is een samenstelling van de wapens van de provincie Borsad, Abaúj-Torna en Zemplén met enkele kleine correcties. Linksboven het wapen van de provincie Abaúj-Torna; Links onder het wapen van de provincie Borsod; rechtsonder het wapen van de provincie Gómór (vroeger een rood veld) en rechtsboven het wapen van de provincie Zemplén (in aangepaste vorm).
Het groot wapen wordt gedekt door een gekroonde helm met vizier, voorzien van links blauwe en rechts rode dekkleden. Het helmteken is een gekroonde zwarte adelaar.

VLAG EN WAPEN  VAN HET GEWEST HEVES.

Het gewest heeft een oppervlakte van 3.533 km² en de hoofdstad is Eger.
De vlag van het gewest heeft een groen veld met in het midden het wapen van het gewest afgebeeld.
Het wapen maakt duidelijk dat het gewest bekend staat om zijn vele ooievaars.
De ooievaar staat op een groene ondergrond met daarachter een blauwe lucht. In zijn snavel heeft hij een groene slang en in zijn rechter poot twee druiven trossen met een blad. Het wapen heeft een gouden omranding.

VLAG EN WAPEN VAN HET GEWEST NÓGRÁD.

Het gewest heeft een oppervlakte van 2544 km² en de hoofdstad is Salgótarján.
De vlag van het gewest heeft een paars gekleurd veld met in het midden afgebeeld het wapen, met daaronder de tekst Nógrád Megye (Nógrád land).

Het wapen toont een ridder in harnas, met in zijn rechter hand een getrokken zwaard en in zijn linker hand een schild met daarop afgebeeld het wapen van Hongarije. Op zijn helm een helmteken in de kleuren rood en groen uit de Hongaarse vlag. De ridder staat op een groen veld tegen een blauwe lucht.
 Het wapenschild is omringt door gouden dekkleden en wordt gedekt door een kroon. 
Over de juiste betekenis is niets bekend.

NOORDELIJKE GROTE LAAGVLAKTE.

De Noordelijke Grote Laagvlakte met de hoofdstad Debrecen heeft een oppervlakte van 17.749 km² en bestaat uit de gewesten: Hajdú-Bihar met de hoofdstad Debrecen, Jász-Nagykun-Szolnok met de hoofdstad Szolnok en het gewest Szabilcs-Szatmár-Bereg met de hoofdstad Nyíregyháza.

VLAG EN WAPEN VAN HET GEWEST HAJDÚ-BIHAR.

Het gewest heeft een oppervlakte van 5.749 km² en de hoofdstad is Debrecen.
De vlag heeft een wit veld en wordt omringt in een baan van gele en blauwe driehoekjes, behalve aan de hijszijde van de vlag.
Centraal in de vlag staat het wapen van het gewest afgebeeld.
Het wapen is een samenvoeging van de wapens van Bihar en Hajdú. 
Bihar was een van de oudste gewesten van Hongarije en stamt uit de 12e eeuw. Na de WO-I kwam als gevolg van het Verdrag van Trianon in 1920 Bihar voor 17% bij Roemenië.
Na de WO-II werd het resterende deel samen gevoegd met het gewest Hajdú.

Beide wapen schilden staan op een plateau met een versiering van een vrouwen kop en linten.
Het linker schild heeft een ovale vorm met een blauw veld en toont een stukje geschiedenis van Bihar. Rond de middelste afbeeldingen een gouden griffioen met op zijn borst een rood kruis. Onder in het schild een gepantserde arm met getrokken zwaard met daarboven een pistool dat afgaat. verder linksboven een rode tulp en rechts een gouden zon. het schild wordt gedekt door een gekroonde helm met blauw-gele en rood-zilveren dekkleden. het helmteken een een Turkse strijder in rode kleding en fez met getrokken zwaard en dolk. Schilddrager links is een gehelmde krijger met borstbescherming en een knot met stalen punten. Achter de krijger staat een gouden leeuw. Het geheel gaat terug naar de vrijheid na de Turkse overheersing van het gebied

Het rechter wapen toont het laagvlakte gebied van het gewest Hajdú. Op een blauw veld de groene laagvlakte met de bergen op de achtergrond in het wit en een blauwe lucht. Op de laagvlakte een korenschoof, boven de berg druiven trossen in het goud. Onder in in het blauwe water drie zilveren vissen en drie gouden waterplanten.
 het schild wordt gedekt door dekkleden; links in blauw-goud en rechts in rood-zilver. Boven de dekkleden staat een kroon.

VLAG EN WAPEN VAN DE HOOFDSTAD DEBRECEN.

 De vlag van de hoofdstad Debrecen heeft drie horizontale banen in de kleuren blauw-geel-blauw, waarbij de gele baan drie maal de breedte  heeft als de blauwe baan. Over de samenstelling van de kleuren is niets bekend.

Het wapen van de stad werd voor het eerst verleend op 11 april 1693 en opnieuw vastgestel in 1989.

Het is een afbeelding van een oud zegel van de stad uit de 16e eeuw en toont het paaslam. Wanner het paaslam precies werd gebruik in het wapen is niet bekend, maar in 1600 heeft koning Rudolf de top met de feniks toegevoegd, waar ook de betekenis niet van bekend is. In 1693 maakte keizer Leopold I Debrecen tot een vrije koninklijke stad en kreeg het officieel het wapen. De palmboom en de halo achter de kop van het lam waren nieuwe elementen. De palm symboliseert de kracht van de stad ontleent aan de lasten, de halo de goddelijke voorzienigheid die de stad bewaakt. Het lam staat met twee poten op opengeslagen delen uit de bijbel.

VLAG EN WAPEN VAN HET GEWEST JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK.

 Het gewest heeft een oppervlakte van 5.394 km² en de hoofdstad is Szolnok.
De vlag bestaat uit twee horizontale banen in de kleuren blau en wit met in het midden afgebeeld het wapen van het gewest met daaronder de tekst "het land van Jász-Nagykun-Szolnok".
Het wapen is een samenvoeging van de drie wapens van de regio's.
Het wapen is in drieën verdeeld. In het linker bovendeel een afbeelding van een ooievaar afkomstig uit het wapen van Szolnok. Rechtsboven een zwarte leeuw met daarboven een rode halve maan en rode ster en daaronder de golvende witte banen van de rivier de Tisza en de Körös met daaronder op een blauw veld een wit galopperend paard met een Tartaar als berijder

 WAPEN VAN DE STAD SZOLNOK.

Op een blauw veld in een druk bewerkte lijst van het wapen van de stad, staat een pelikaan afgebeeld die haar jongen voedt met haar eigen bloed, zitten op haar groene nest. Het staat symbool voor het feit dat de stad in de afgelopen eeuwen vaak werd verwoest en weer opgebouwd.
Naast het nest twee volle korenaren.
Het wapen wordt gedekt door een kroon waardoor een zwaard steekt als symbool voor de vele strijd die is geleverd in het verleden.

VLAG EN WAPEN VAN HET GEWEST SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG.

 Het gewest heeft een oppervlakte van 5.661 km² en de hoofdstad is Nyiregyháza.
De vlag heeft een wit veld, omringt door een baan van blauwe en rode driehoekjes met in het midden afgebeeld het wapen van het gewest.



Het wapen van het gewest is een samen voeging van de wapens van de drie provincies Szabolcs, Szatmár en Bereg. het wapen wordt gedekt door een kroon en dekkleden; links rood-goud en rechts blauw-zilver.
Het eerste wapen van Szabolcs is verdeeld in vier kwartieren. In het eerste kwartier op een zilveren veld drie gouden koren aren, in het tweede kwartier op een blauw veld een goden vis, in het derde kwartier op een blauw en groen een gedeeltelijk gekapte boom en in het vierde kwartier op een zilveren veld een gespannen boog met pijl.
Het tweede wapen van Szatmár in in negen vakken verdeeld, met de klok mee; In het eerste  vak op blauwveld een rode kreeft, in het tweede vak op een geel veld een soort stadspoort met twee vlaggen boven een zilveren kroon, in het derde blauwe veld een zilveren vis, in het vierde veld een rood veld met vier even brede zilveren banen, in het midden een zilveren veld met een gekroonde gouden griffioen rond een pelikaan op drie groene heuvels. in het zesde vak op een groene ondergrond met rode achtergrond een koren schoof in het goud, in het zevende vak op witte achtergrond een tros rode druiven met groen blad,  in het achtste vak op groene ondergrond en gele achtergrond een wit hert met rood gewei en in het negende grijze vak een eikentak met drie bladeren en vrucht.
Het derde wapen van Bereg is in vieren gedeeld door een wit kruis. In het eerste kwartier op blauwe achtergrond een tros rode druiven met groen blad, in het tweede kwartier op rode achtergrond en eikentak met twee balderen en groen en gele vruchten, in het derde kwartier op een rode achtergrond een staande beer in het geel en in  het vierde kwartier op een blauwe achtergrond twee zilveren vissen.
Over de verdere betekenis van deze wapens is niets bekend.

WAPEN VAN DE STAD NYIREGYHÁZA.

het wapenschild is horizontaal in tweeën verdeeld.
In het bovenste deel staat op een blauw veld een witte kerk met toren en rode daken met aan beide zijden groene bomen met witte stam.
In het onderste rode deel staat een menselijke arm met blauwe mouw met in de hand drie koren aren.
Het schild is gedekt door een kroon en omringt in het goud door twee griffioenen. Over de oorsprong is niets bekend.





               Zie vervolg: HONGARIJE. VLAGGEN EN WAPEN EMBLEMEN. (DEEL 3)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten