maandag 20 mei 2019

ROEMENIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3)

CULTUREEL EN MOOI LAND MET 

      BIJNAMEN VAN STEDEN ALS:

KLEIN WENEN EN KLEIN PARIJS. (3) 


ROEMENIË EN DE 41 DISTRICTEN.

(In alfabetische volgorde. Bij het zoeken naar de betekenis van de vlaggen en wapenemblemen tot de conclusie gekomen, dat iedere stad van enige betekenis wel een eigen wapen bezit. Door de herindelingen en samenvoegingen zijn deze niet verloren gegaan, maar wel hun historische betekenis).


WAPEN VAN HET DISTRICT CONSTANTA.

Het district Constanta heeft een oppervlakte van 7.071 km² en is gelegen in de historische regio Dobroedzja.
Het wapen van het district wordt vanuit het midden in drieën gedeeld.
Linksboven staat een zeilschip onder volle tuigage varend op zee, met zwart-witte golven en een blauwe achtergrond.
Rechtsboven staat op een zandgele achtergrond een vogel die een vis eet afgebeeld in het zwart aan de zeekust. In het onderste deel op een rood veld staat een monument of gebouw afgebeeld. Verdere betekenis niet bekend.


VLAG EN WAPENEMBLEEM VAN DE STAD CONSTANTA.

De stad Constanta is de grootste en belangrijkste havenstad van Roemenië, gelegen aan de Zwarte Zee. De stad is vernoemd naar de zuster van Constatijn de Grote, die Constantia heette.
De vlag van de stad heeft een wit veld met daarop twee golvende lichtblauwe banen.
In het midden staat een rood schild afgebeeld met een zeilschip in het wit met in het zeil een kruis en onder het schip twee springende dolfijnen. Schilddragers zijn links een mannelijk figuur en rechts een vrouwelijk figuur beiden dragend kerkelijke gewaden. Het schild wordt gedekt door een kroon. Boven in de vlag de naam van het district en onder de tekst "Tomis Constantiana"  ("Groot Constanta").
Het wapenschild heeft een blauw veld met daarop afgebeeld een gekroonde vrouw, vermoedelijk Constantia,  met in haar linkerarm de 'hoorns van overvloed' en rechts de hand op een roer aan de achtersteven van een vaartuig. Het schild is gedekt met een torenmuurkroon.


VLAG EN WAPEN VAN HET DISTRICT COVASNA.

Het district Covasna heeft een oppervlakte van 3.710 km² en is gelegen in de historische regio Transsylvanië. De hoofdstad is Sfantu Gheorghe.
De vlag heeft drie horizontale banen in de verhouding 1:2:1 in de kleuren blauw-grijsbruin-blauw met in het midden het wapen van het district.

Het wapen toont op een blauw veld een gepantserde arm met zwaard dat een hart in het rood doorsteekt. Linksboven staat de zon met een gezicht en rechtsboven een maancikkel en drie sterren. Over de betekenis in verder niets bekend.

WAPEN VAN DE STAD SFANTU GHEORGHE

 De naam van de stad is vertaald in het Duits 'Sankt Georgen' of in het Engels 'Saint George' soms ook beter bekend als St. Joris.
Het wapen van de stad heeft een blauw veld met daarop afgebeeld de stadsmuur met twee torens en kantelen en een toegangspoort in de vorm van een kerktoren. het geheel staat op een groene ondergrond, waarin in een gouden cirkel in het zwart de strijd van St. Joris en de draak staat afgebeeld.
Links boven de toren een gouden zon en rechts een zilveren maansikkel.





WAPEN VAN DISTRICT DAMBOVITA. 

Het district Dambovita heeft een oppervlakte van 4.054 km² en is gelegen in de historische regio Walachije. De hoofdstad is Targoviste.
Het wapenschild heeft een lichtblauw veld met daarop afgebeeld een jong schaap en een geit. verdere gegevens niet bekend.

WAPEN VAN DE STAD TARGOVISTE.

De hoofdstad Tagoviste ligt op de rechteroever van de rivier de Lalomita.
Het was vroewger van 1393/1654 de hoofdstad van de Zuid/Roemeense regio Walachije, en nog tot 1714 de zetel van de vorsten van deze feodale staat.
Het schild heeft een lichtblauw veld. OP een stadsmuur met twee torens en kantelen staan een mannelijk- en vrouwelijk  persoon beide dragend bruine gewaden en een kroon met tussen hen in een een zilveren boom met wortels. Boven de mannelijke persoon een  gouden zon en boven de vrouwelijke persoon een maansikkel. Boven het geheel een gouden adelaar met een klein kruis in zijn snavel.
het schild wordt gedekt door torenmuurkroon met in het midden een zwarte adelaar. Over de betekenis is verder niets bekend.



WAPEN VAN HET DISTRICT DOLJ.

Het district Dolj heeft een oppervlakte van 7.414 km² en is gelegen in de historische regio Walachije. De hoofdstad is Craiova.
Het wapen is in drieën verdeeld; boven twee rechthoekige vakken beide rood met in het linker vak een gouden leeuw met kroon en zwaard en in het rechter vak een korenschoof. In het onderste blauwe deel staat een zilveren vis afgebeeld. Verdere betekenis niet bekend.

WAPEN VAN DE STAD CRAIOVA.

Craiova is gelegen op de linkeroever van de rivier de Jiu. Het was een oude nederzetting met een rijke culturele geschiedenis, met onder andere veel paleizen van Bojaren.
Het wapenschild heeft een blauw veld met daarop afgebeeld een ruiter op een wit paard in rode kleding en witte cape dodend met een speer een vijand liggen op de grond. De ruiter heeft rond het hoofd een aureool en is vermoedelijk een heilige.
Over de juiste betekenis is verder niets bekend.





WAPEN VEN HET DISTRICT GALATI.

Het district Galati heeft een oppervlakte van 4.466 km² en is gelegen in de historische regio Moldavië. De hoofdstad is Galati.
Het wapen heeft een rood veld met in het midden afgebeeld een gouden anker met boven aan iedere zijde een gouden vijf puntige ster. Het is van oorsprong een oud familiewapen.
Verdere gegevens niet bekend.

WAPEN VAN DE STAD GALATI.

De hoofdstad Galati ligt op de linker oever van de Donau, tussen de mondingen van de rivieren Siret en Proet.
De stad dateert uit 1445 en kreeg als handelsstad in 1834 de naam vrijhaven te zijn tot 1883.
In het wapen komt duidelijk naar voren dat het een havenstad is. In het bovenste deel staat een vol getuigd zeilschip op witte golven en blauwe lucht.
Linksonder op het rode veld twee zilveren vissen en rechtsonder op een zandgele achtergrond een esculaap.
Het schild is gedekt met een torenmuurkroon.

WAPEN VAN HET DISTRICT GIURGIU.

Het district heeft een oppervlakte van 3.526 km² en is gelegen in  de historische regio Walachije. De hoofdstad is Giurgiu.
Het wapen is ingedeeld in vier kwartieren.In het eerste kwartier op een blauw veld drie zilveren bomen. In het tweede kwartier op een rood veld een dubbele bijl boven een maansikkel in het zilver. In de derde kwartier op een rood veld een Romeinse helm en in het vierde kwartier op een blauw veld een stuurwiel van een schip boven een golvende witte baan (de Donau).

WAPEN VAN DE STAD GIURGIU.

De hoofdstad Giurgiu ligt aan de Donau en was in de 14e eeuw een belangrijke handelsstad voor de Genuezen die de stad de naam van de heilige man van Genua noemden, San Giorgio (St. Joris)
Het wapen heeft drie delen; in het linkerdeel op een rood veld en zwarte ondergrond staat St. Joris afgebeeld te paard in strijd met de groene draak.
In het rechter deel op een zandgele achtergrond op een groene ondergrond staat een vuurtoren.
In het onderste deel op een blauw veld staat een stalen brug afgebeeld boven een witte golvende baan van de Donau.




WAPEN VAN HET DISTRICT GORJ.

Het district Gorj heeft een oppervlakte van 5.602 km² en is gelegen in de historische regio Walachije. De hoofdstad is Targu Jiu.
Het wapenschild toont op een blauwe achtergrond en groene ondergrond een edelhert met een volgroeid gewei. het dier komt veel voor in dit district.



WAPEN VAN DE STAD TARGU JIU.

De stad is gelegen aan de rivier de Jiu.
Het wapen is verticaal in drieën verdeeld. In het midden een lichtblauwe baan met een afbeelding van een soort gouden zuil; een kunstwerk van Constantin Brâncusi genaamd de eindeloze kolom.
Het linker en rechter deel hebben een zilveren veld met daarop in het goud afgebeeld een leeuw staande op de achterpoten en in de voorpoten een zwaard met de punt naar de grond gericht. De leeuwen zijn het oude symbool van Oltenia. Het staat symbool voor de dapperheid en strijdlustige geest van de inwoners van de stad.





WAPEN VAN HET DISTRICT JUDETUL HARGHITA.

Het district Harghita heeft een oppervlakte van 6639 km² en is gelegen in de historische regio Transsylvanië. De hoofdstad is Miercurea Ciuc.
Het wapen is ingedeeld in vier kwartieren met in het midden een klein wapen.
In het eerste kwartier op een wit veld staan vijf rode kruisen; in het tweede kwartier op een lichtblauw veld staan de zon en een maansikkel afgebeeld; in het derde kwartier een gebouw met drie torens, de Miko burcht, en in het vierde kwartier op een wit veld vier groene heuvels met daarop vier groene sparren.
Centraal staat op een wapenschild afgebeeld Maria en kind Jezus beide gekroond. Juiste betekenis is niet bekend.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD MIERCUREA CIUC.


De stad is gebouwd op overblijfselen van drie Dacische vestingwerken uit de 1e eeuw.
De vlag van de hoofdstad heeft drie horizontale banen in de kleuren; wit-rood-wit. In de bovenste witte baan staan in blauwe lijnen twee rozen afgebeeld en in de onderste één roos.
Deze rozen komen ook voor in het wapen van de stad.
Het wapenschild heeft een zachtgeel veld met daarop afgebeeld een rood hart waaruit drie rode rozen ontspringen. Het schild wordt gedekt door een torenmuurkroon. Verdere gegevens zijn niet bekend.


WAPEN VAN HET DISTRICT HUNEDOARA.


Het district heeft een oppervlakte van 7.063 km² en in gelegen in de historische regio Transsylvanië. De hoofdstad is Deva.
Het wapen is in drieën gedeeld; linksboven op een rood veld staat een krijger met een schild; rechtsboven op een blauw veld staat een Romeins centurion afgebeeld en onder staat op een oranjegeel veld een zwarte kraai op een tak met groene bladeren afgebeeld.
Over de juiste betekenis in niets bekend.




WAPEN VAN DE STAD DEVA.

Het wapen van de stad is horizontaal in twee helften verdeeld.
Bovenin op het rode veld staat een gouden ruiter afgebeeld met een banier wat vermoedelijk de leider van de revolutie uit 1848 is, Avram Lancu.
In de onderste blauwe helft staat op een berg een kasteel afgebeeld met links de zon en rechts een maansikkel. Dit is waarschijnlijk de oude vesting Deva uit de 13e eeuw.
het wapen wordt gedekt door een torenmuurkroon.





VLAG EN WAPEN VAN HET DISTRICT IALOMITA.


Het district heeft een oppervlakte van 4453 km² en is gelegen in de historische regio Waklachije.
De hoofdstad is Slobizia.
De vlag van het district heeft drie horizontale banen in de kleuren; lichtblauw-geel-groen met in het midden het wapen van het district.
Rond het wapen staat de tekst; "Judetul Ialomita"
(Provincie Ialomita).
Het wapen van het district heeft boven twee verticale vakken gescheiden door een smalle witte geblokte baan van het onderste deel. In het linker rode vak staat een vreemd gouden voorwerp afgebeeld. In het rechter donkerblauwe vak staat op een groene ondergrond een korenschoof afgebeeld in het goud. Het onderste deel toont en in zwart-wit een rivier met een brug waarbij de witte geblokte baan vermoedelijk het hekwerk is van de brug.

WAPEN VAN DE STAD SLOBIZIA.

De hoofdstad Slobozia van het district Ialomita heeft een historische geschiedenis. Hier werd in het klooster een document ondertekend dat een einde maakte aan de slavernij in Roemenië.
De symbolen hiervan zijn duidelijk in het wapen terug te vinden. Het schild wordt gedekt door een torenmuurkroon.
De stad is gebouwd vlakbij het dorpje dat validee heet, wat ook gelezen kan worden als "vai de ei", dat letterlijk "arme zij" betekend, maar het beste te vertalen is als 'arme stakkers". Vaidee ligt aan de andere oever van de rivier en was een dorpje met zigeunerslaven.
De naam Slobizia komt van het Slavische woord slobod. dat "Vrij(heid)" betekend. A slobozi is Roemeens voor "bevrijden".


WAPEN VAN HET DISTRICT IASI.

Het district heeft een oppervlakte van 5476 km² en is gelegen in de historische regio Moldavië. De hoofdstad is Iasi.
Het wapenschild heeft een rood veld met daarop afgebeeld een wit paard.
In de linker bovenhoek een kroon. De juiste betekenis is niet bekend.

WAPEN VAN DE STAD IASI.

Het wapen van de hoofdstad heeft een rood veld met daarop afgebeeld een stadsmuur met toren en poort, en daarachter gelegen twee kerktorens.
Centraal staat een klein rood schild met een zwart paard in galop met daarboven een gouden kroon.
Het schild wordt gedekt door een torenmuurkroon met daarboven in het zwart een stierenkop met tussen de hoorns een gouden ster.
Juiste betekenis is niet bekend.






WAPEN VAN HET DISTRICT ILFOV.

Het district heeft een oppervlakte van 1583 km² en is gelegen in de historische regio Walachije. De hoofdstad is Boekarest, wat tevens de hoofdstad is van Roemenië.
Het wapen wordt van bovenuit in het midden verdeeld in drie vakken.
Links op een rood veld staat een tak met bladeren afgebeeld en rechts op een rood veld een gouden waterlelie. In het midden op een blauw veld een kerk met toren. De juiste betekenis van het wapen is niet bekend.

VLAG EN WAPEN VAN HET DISTRICT MARAMURES.

Het district heeft een oppervlakte van 6304 km² en is gelegen in de historische regio Transsylvanië. De hoofdstad is Baia Mare.
De vlag heeft een lichtblauw veld met daarop in de linker helft drie witte golvende banen voor de rivier de Sasa, Somes en Tisza. De stroomt dwars door het district. In de rechterhelft staat het wapen afgebeeld.

Het wapen bestaat boven in een rood veld met links afgebeeld een stierenkop met tussen de horens een gouden ster, naast de snuit links een bloem en rechts een maansikkel bij een gedeeltelijk verduisterde maan. Rechts in het rode veld een steenbok staande op een zwarte rots met aan iedere zijde een groene sparrenboom.
In het blauwe veld staat in het god een afbeelding van de Houten kerken van Maramures welke onder de Werelderfgoedlijst staan.

WAPEN VAN BAIA MARE.


Het wapen van de hoofdstad Baia Mare is verticaal in twee helften verdeeld.
In de linker helft op een rode achtergrond staat een mijnwerker ondergronds afgebeeld in een goudmijn. De stad is een echte mijnwerkers stad voor de winning van erts.
In de rechterhelft op een blauw veld staat de 15e eeuwse Sint-Stefantoren afgebeeld.
het schild wordt gedekt door een torenmuurkroon.





WAPEN VAN HET DISTRICT MEHEDINTI.

Het district Mehedinti heeft een oppervlakte van 4933 km² en is gelegen in de historische regio Walachije. De hoofdstad is Drobeta-Turnu Severin.
Het wapen van het district heeft een blauw veld met daarop afgebeeld in het geel een stalen brug over een stuwdam. Het water van de Donau wordt symbolische weer gegeven door twee witte golvende banen.
Boven in het wapen staat een gouden insect afgebeeld.

WAPEN VAN DE STAD DROBETA-TURNU SEVERIN.

De stad ligt aan de Donau, dicht bij de IJzeren Poort, wat een antecedent doorbraakdal is tussen de Karpaten en de Transsylvanische Alpen.
Het wapen is verticaal in twee helften verdeeld. In de linker helft staat op een rode achtergrond een stalen brug afgebeeld over de Donau met daarop een leeuw.
In de rechter helft op een blauwe achtergrond een toren op een groene ondergrond met kantelen met op de muur een rood kruis met daaronder een rode maan sikkel.
Het water van de rivier de Donau wordt in beide helften weer gegeven door een wit veld met zwarte aaneen geregen golfjes.



                       Zie vervolg: ROEMENIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten