woensdag 8 mei 2019

HONGARIJE. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)


    LAND VAN DE POESTA'S 

        EN DE GOULASH. (4)


HONGARIJE GEWESTEN.

WEST-TRANSDANUBIË.

Het gewest West-Transdanubië heeft een oppervlakte van 11.209 km² en de hoofdstad is Györ.
het gewest in onderverdeeld in drie provincies: Györ-Moson_Sopron met de hoofdstad Györ, Vas met de hoofdstad Sopron Szombathely en Zala met de hoofdstad Zalaegerszeg Nagykanisa.


VLAG EN WAPEN VAN  GYÖR-MOSON-SOPRON.

Het gewest heeft een oppervlakte van 3.745 km² en de hoofdstad is Tatabánya.
De vlag van het gewest heet twee horizontale banen in de kleuren rood en blauw met centraal in de vlag het wapen van het gewest.


Het wapen is een samenvoeging van de wapens van de drie provincies.
In het wapen linksboven staat op een blauw veld op een groene ondergrond twee gekroonde gouden leeuwen met daartussen de Hongaarse keizerskroon. De groene ondergrond bestaat uit drie heuvels; op de middelste heuvel groeien drie margrieten. Dit is het wapen van Moson.
Het wapen rechtsboven toont tegen een blauw veld een ridder in harnas met getrokken zwaard staande op groene ondergrond.
Het onderste deel van het wapen heeft drie zilveren banen op rood veld uit het wapen van Hongarije.
Het wapen wordt gedekt door een kroon.


VLAG EN WAPEN VAN GYÖR.

De provincie Györ had voor de samenvoeging een eigen vlag en wapen. De vlag had een wit veld met boven en onder een smalle baan met rode en blauwe aaneen geschakelde driehoekjes.
In het midden was het wapen afgebeeld.
Het wapen met een fraaie barokke omlijsting  en kroon toont op de linker helft de beschermheilige van de  Györ  op een blauw veld, voorzien van een palmtak met achter hem een gele baan met een geel kruis. In het bovenste deel van de rechter helft staat  de stad met toren afgebeeld in het zilver op een blauwe achtergrond. In het onderste kwartier op een rood veld drie zilveren banen uit het wapen van Hongarije.

WAPEN VAN SOPRON.


Het wapen van Sopron heeft een rood veld met in het midden in het zilver afgebeeld een kasteel met drie torens en kantelen.
Linksboven in het goud een gekroond hoofd van een vrouw en rechts het hoofd van een heilige. Onderin een gouden tak.
In een cirkel om het kasteel de Latijnse tekst; "Sopron Civitas Fidelissima" (Wij geloven in de stad Sopron).





VLAG EN WAPEN VAN GEWEST VAS.


Het gewest heeft een oppervlakte van 3.239 km² en de hoofdstad is Szombathely.
De vlag heeft twee horizontale banen in de kleuren wit en blauw met in het midden het wapen van het gewest. Het wapen op de vlag wordt gedekt door blauwe dekkleden met als helmteken een mand met eieren van de struisvogel.
In het wapen staat op een blauw veld een zilveren burcht met daarop een zilveren struisvogel. De juiste betekenis is niet bekend.

VLAG EN WAPEN VAN STAD SZOMBATHELY.

De vlag heeft een blauw veld met in het midden het wapen van de stad.
Het wapen toont de stadsmuur met geopende poort met daarboven een zwart kruis en een  toren met vijf vensters tegen een blauwe achtergrond.
Links in het zilver een halve maan en rechts in het goud een zes puntige ster.
De stad heeft een Romeins verleden en had de naam Sanaria. De heilige St. Maarten van Tours zou hier in 316 zijn geboren.


VLAG EN WAPEN VAN GEWEST ZALA.


De vlag van gewest Zala heeft twee horizontale banen in de kleuren blauw en wit met centraal afgebeeld het wapen van het gewest. Onder het wapen de tekst; "Zala megye" (Land van Zala). 

Het wapenschild heeft een blauw veld dat in twee helften wordt verdeeld door een brede horizontale witte baan met daarin een zwarte pijl met de punt naar rechts. In het bovenste deel dat een gouden kroon afgebeeld. In het oude wapen was het veld en de pijl groen van kleur en de baan in het midden geel. Over de betekenis is niets bekend.

ZUID-TRANSDANUBIË.

Zuid-Transdanubië heeft een oppervlakte van 14.169 km² en de hoofdstad is Pécs. het gebied bestaat uit de gewesten: Baranya met de hoofdstad Pécs, Somogy met de hoofdstad Kaposvár en Tolna met de hoofdstad Szekszárd.

VLAG EN WAPEN VAN GEWEST BARANYA.


Het gewest heeft een oppervlakte van 4.267 km² en de hoofdstad is Pécs.
De vlag heeft een groenachtige kleur met in het midden het wapen van het gewest op een blauw veld en omringt door een eikentak en lauriertak
\
Het wapen of zegel van het gewest heeft een ronde vorm op een zilveren achtergrond en groene ondergrond staat een toren met kantelen afgebeeld. In de bovenste helft staan twee mannen afgebeeld die een enorme tros tussen zich in dragen. In de poort van de toren staat een wit wapenschild afgebeeld met de hoofdletters LJ. Het schild is gedekt door een kroon.


VLAG EN WAPEN VAN GEWEST SOMOGY.

Het gewest heeft een oppervlakte van 5.922 km² en de hoofdstad is Kaposvár.
De vlag ven gewest Somogy heeft twee horizontale banen in de kleuren groen en geel.
Enigszins aan de hijszijde staat het wapen van het gewest afgebeeld.
Het wapenschild heeft een blauw veld met daarop afgebeeld een gepantserde arm met in de hand drie druiventakken en twee druiventrossen. het wapen wordt gedekt door een helm met gesloten vizier voorzien van rood-blauw-zilveren en gele dekkleden met daar tussen vier vruchten. Op de helm een wrong met als helmteken een rood-wit geblokte adelaar. met kroon.


VLAG EN WAPEN VAN GEWEST TOLNA.

Het gewest heeft een oppervlakte van 3.607 km² en de hoofdstad is Szekszárd.
De vlag een twee horizontale banen in de kleuren donkerblauw en wit met centraal afgebeeld het wapen van het gewest.
Het wapen of zegel heeft een ronde vorm. Op een rood-wit betegelde vloer staan vier zuilen met bogen. In het midden zit vermoedelijk de heilige koning Stafanus I van Hongarije, links een vrouwelijk persoon en rechts het wapen van Hongarije. Boven de middelste boog de keizerlijke kroon gedragen door twee engelen.


VLAG EN WAPEN VAN DE STAD PÉCS.

De vlag van de stad Pécs heeft twee horizontale banen in de kleuren blauw en geel met centraal geplaatst het wapen of zegel van de stad.


De oorsprong van het wapen is te zoeken in 1780 het jaartal dat erop vermeld staat. onder een groene gekroonde berg en groene ondergrond staat de ommuurde oude stad afgebeeld. Boven in het schild op een gouden ondergrond staan de letter I.II.M.T. Het schild wordt gedekt door een kroon. Schildrages zijn twee vrouwen; de linker heeft aan haar voeten een hond liggen en de rechter een bijenkorf met in haar hand een schep.
Rond het wapen een dunne gouden baan met een witte baan weer afgezet dor een gouden baan. In de witte baan de tekst: "Sigill. liber. et regcivitatis quinque ecclesien" 

MIDDEN-HONGARIJE.

Midden Hongarije heeft een oppervlakte van 6.919 km² en bestaat uit het gewest Pest en het gewest en hoofdstad Boedapest. De hoofdstad is Boedapaest.

VLAG EN WAPEN VAN GEWEST PEST.

Het gewest Pest heeft een oppervlakte van 6.394 km² en de hoofdstad is Boedapest. 
De vlag heeft twee horizontale banen in de kleuren lichtblauw en geel met in linkerhelft van de vlag het wapen afgebeeld onder de woorden Pest Megye (land van Pest)

Het barokke ovale schild heeft een blauwe achtergrond met onder in drie groene heuvels. Op deze heuvels staat een gouden leeuw, met rode tong, op zijn achterpoten met in zijn voorpoten de rijksappel en een kroon.


VLAG EN WAPEN VAN BOEDAPEST.

Het gewest Boedapest met de hoofdstad van Hongarije heeft een oppervlakte van 525,16 km².
De vlag heeft een wit veld, dat boven en onder is afgezet met driehoekjes in de kleuren van de Hongaarse vlag.
Centraal in de vlag staat het wapen van de hoofdstad afgebeeld.




Het wapen is ontstaan na de fusie tussen de steden Boeda, Óbuda en Pest. Het wapen vindt haar oorsprong in 1873.
Het geeft in feite alleen de wapens van Pest en Boeda weer. Het rode schild wordt door een golvende witte dwarsbalk in tweeën gedeeld met het bovenste deel het oude wapen van Pest en i het onderste deel het oude wapen van Boeda. Het kasteel van Boede heeft twee poorten welke symbool staan voor Ó-Buda. 
De wette dwarsbalk staat symbool voor de rivier de Donau die de twee stadsdelen Boeda en Past van elkaar scheidt.
Het schild wordt gedekt door de Stefanskroon gelijk aan die in het wapen van Hongarije. Schildhouders zijn: links een goden leeuw en rechts een griffioen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten