dinsdag 21 mei 2019

ROEMENIË. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 4)

CULTUREEL EN MOOI LAND MET 

    BIJNAMEN VAN STEDEN ALS: 

KLEIN WENEN EN KLEIN PARIJS. (4)


ROEMENIË EN DE 41 DISTRICTEN.

(In alfabetische volgorde. Bij het zoeken naar de betekenis van de vlaggen en de wapenemblemen tot de conclusie gekomen, dat iedere stad van enige betekenis wel een eigen wapen bezit. Door de herindelingen en samenvoegingen zijn deze niet verloren gegaan, maar wel hun de historische betekenis.)


WAPEN VAN HET DISTRICT MURES.

Het district Mures heeft een oppervlakte van 6714 km² en is gelegen in de historische regio Transsylvanië. De hoofdstad is Targu Mures.
Het wapenschild is verdeelt in vier kwartieren. In het eerste kwartier op een rood veld staat een gouden sieraad, in het tweede kwartier staat op een blauw veld een stadsmuur of burcht afgebeeld, in het derde kwartier op een blauw veld een een baskuul in het goud en in het vierde kwartier op een rood veld drie golvende banen voor de rivier de Mures die door het district stroomt.
Verdere gegevens zijn niet bekend.

WAPEN VAN DE STAD TARGU MURES.


De stad ligt aan de rivier de Mures en de naam Targu betekend markt.
De stad werd het eerst vermeld in 1332 onder de naam Novum Forum Siculorum en was sindsdien een belangrijke marktstad.
Het wapen van de hoofdstad heeft een blauw veld met daarop afgebeeld een gepantserde arm met zwaard. Linksboven in het wapen de baskuul die ook in het wapen van het district voorkomt, wat symbool staat voor de markt.
Rechtsboven in het schild en originele kleur een berenkop.
Het wapen wordt gedekt door een torenmuurkroon.
Juiste betekenis is niet bekend.




WAPEN VAN HET DISTRICT NEAMT.

Het district Neamt heeft een oppervlakte van 5896 km² en is gelegen in de historische regio Moldavië. De hoofdstad is Piatra Neamt.
Het wapenschild is in vier kwartieren ingedeeld. In het eerste kwartier op een rood veld staat een springbok afgebeeld boven een rots in het zwart, in het tweede kwartier op een blauw veld staat op een licht veld de oeros afgebeeld met tussen de hoorns een vijf puntige zwarte ster en links van zijn snuit een gouden zon en rechts een zwarte maansikkel, in de het derde kwartier op een blauw veld een kerk met een toren en in het vierde kwartier op een rood veld drie gouden koren aren.
Over de juiste betekenis is verder niets bekend.

WAPEN VAN DE STAD PIATRIA NEAMT.

De stad ligt aan de rivier de Bistrita op een hoogte van 345 meter, omringt door de bergen Pietricica (590 meter), Cozia (679 meter), Cernegura (852 meter), Bâtca Doamnei (462 meter) en de Cârloman (617 meter).
Het wapenschild is horizontaal in tweeën verdeeld. In de bovenste helft op een rood veld staat de Stefanustoren van de stad afgebeeld.
In de onderste helft op een zandgeel veld de springbok op de bergen rond de stad, welke ook in het wapen van het district voorkomt.
het wapen wordt gedekt door een torenmuurkroon.




WAPEN VAN HET DISTRICT OLT.

Het district Olt heeft een oppervlakte van 5498 km² en is gelegen in de historische regio Walkachije. De hoofdstad is Slatina.
Het wapen is door een geel kruis ingedeeld in vier kwartieren en heeft een blauw veld.
In het eerste en vierde kwartier staat een toren afgebeeld, en in het tweede en derde kwartier een korenschoof. Het koren verwijst naar het platte land en haar graan productie.


WAPEN VAN DE STAD SLATINA.

De stad Slatina is gelegen aan de rivier de Olt. De stad dateert uit 1368 en ontwikkelde zich als een tolkantoor.
Het wapen is horizontaal in tweeën gedeeld. In het bovenste deel staat op een blauw veld de toltoren van de stad afgebeeld, met links een zon en rechts een maansikkel.
In de onderste helft op een rood veld staat een bogenbrug afgebeeld over de rivier de Olt.
Slatina is een veel voorkomende plaats naam in en buiten Roemenië: de naam is van Slavische oorsprong en duidt op zout water.



WAPEN VAN HET DISTRICT PRAHOVA.

Het district Prahova heeft een oppervlakte van 4716 km² en is gelegen in de historische regio Walkachije. De hoofdstad is Ploiesti.
Het wapen wordt vanuit het midden in drieën ingedeeld. In het linker boven deel staat een zwarte bok afgebeeld op een witte berg met rechts daarvan in het goud enige druiventrossen. In het rechter boven deel op een zand gele achtergrond een boortoren die symbool staat voor de winning van aardolie in het gebied sinds de 19e eeuw. In het onderste deel op een rood veld een  opengeslagen boek (bijbel).

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD PLOIESTI.


De stad werd gesticht in 1596 ten tijde van de vorst Michaël de Dappere. De stad is door de oliewinning een belangrijke industrie stad en had de eerste olieraffinaderij van Europa. In 1870 vond hier de eerste antimonarchistische opstand plaats.
De vlag van de hoofdstad is een banier met een wit veld. 
Van linksonder naar rechtsboven loopt een baan in de drie kleuren van de Roemeense vlag, daarop staat afgebeeld het wapen van het district.
Het wapen heeft een blauw veld, waarop twee leeuwen staan afgebeld die een boom in hun klauwen vast houden. Onder de leeuwen een rood lint met de letters M V V . Het schild wordt gedekt door een torenmuurkroon.

WAPEN VAN HET DISTRICT SALAJ.

Het district heeft een oppervlakte van 3864 km² en is gelegen in de historische regio Transsylvanië. De hoofdstad is Zalau.
Het wapen wordt door een breed blauw kruis in vieren kwartieren ingedeeld.
In het blauwe kruis staat in het geel een afbeelding van de Houten kerken uit het gebied.  Het wapen heeft verder een rood veld met in het eerste kwartier een stadsmuur met twee torens en stadspoorten, in het tweede kwartier een soort afbeelding van een waterrad boven drie witte golvende banen van de rivier de Zalau, in het derde kwartier een druiventros in het wit en in het vierde kwartier de oude Romeinse afbeelding met de letters SPQR.

WAPEN VAN DE STAD ZALAU.

De stad dankt haar naam aan het riviertje waaraan zij is gelegen en wordt omringt door de heuvels van het Mesesuluigebergte waarop veel wijnbouw is. 
Het wapenschild heeft een rood veld met bovenin een baan met kantelen op een stadsmuur. Onder deze afbeelding staat een engel der gerechtigheid afgebeeld met weegschaal en zwaard in de hand in strijd met het kwaad afgebeeld door een draak.
Deze afbeelding heeft vermoedelijk te maken met het feit dat in de stad in 1246 de eerste Hongaarse Gereformeerde Kerk werd gebouwd.
het schild wordt gedekt door een torenmuurkroon.

WAPEN VAN HET DISTRICT SATU MARE.

Het district Satu Mare heeft een oppervlakte van 4418 km² en is gelegen in de historische regio Transsylvanië. De hoofdstad is Satu Mare.
Het wapen van het district in onderverdeeld in vier kwartieren met in het midden een klein wapen. In het eerste kwartier op een rood veld een groot hert, in het tweede kwartier op een blauw veld een boom met appels, in het derde kwartier op een blauw veld drie koren aren en in het vierde kwartier op een rood veld een tros druiven. Op een klein schild in het midden op een gouden veld een rode toren. Duidelijk komt uit het schild naar voren dat de landbouw een belangrijke rol speelt in het district.


WAPEN VAN DE STAD SATU MARE.

De stad ligt in de landstreek Maramures aan de rivier de Somes.
In het wapen van de stad op een blauw veld staat een burcht afgebeeld op een groene ondergrond aan de rivier de Somes, met in de poort een gouden leeuw.
Boven op de groene burchtwal twee ridders met getrokken zwaard en twee bomen met rode vruchten.
Verdere betekenis is niet bekend.


WAPEN VAN HET DISTRICT SIBIU.

Het district Sibiu heeft een oppervlakte van 5432 km² en is gelegen in de historische regio Transsylvanië. De hoofdstad is Sibiu.
Het gebied van het huidige district was voor 1876 onderdeel van het autonome Saksische gebied Königsboden.
Het wapen heeft bovenin een brede blauwe baan met een gouden lopenede leeuw erin afgebeeld.
De rest in verticaal in twee helften verdeeld. In de linker helft op een geel veld vier rode horizontale banen en rechts op een rood veld een gouden symbool.
Juiste betekenis is niet bekend.

VLAG EN WAPEN VAN DE STAD SIBIU.

Sibiu werd in de 12e eeuw door Duitse immigranten uit het Moezelgebied gesticht onder de naam Hermannstadt.
Dit is op de vlag nog terug te vinden, waarop een wit veld in het midden het wapen is afgebeeld en de beide namen van de stad daaronder.
Het wapen van de stad heeft een rood schild met daarop afgebeeld een kroon met daaronder twee gekruiste degens en in het goud een onbekend symbool.
Het wapen wordt gedekt door een torenmuurkroon.

WAPEN VAN HET DISTRICT SUCEAVA.

Het district Siceava heeft een oppervlakte van 8553 km² en is gelegen in de historische regio Boekovine en Moldavië. De hoofdstad is Suceava.
Het district is omringt door gebergten.
Op het wapen met een blauw veld staan twee leeuwen afgebeeld staande op de gebergten met op de middelste een gouden kruis. beide leeuwen houden een kroon omhoog boven het kruis.
Juiste betekenis is niet bekend.



WAPEN VAN DE STAD SUCEAVA.

De hoofdstad is de voornaamste stad van het Roemeense gedeelte van de Boekovina. Het was in 1359 de eerste hoofdstad van het vorstendom Moldavië.
De stad ligt aan de rivier de Suceava een zijrivier van de Siret.
De stad kwam in 1775 in Oostenrijkse handen tot 1919 en bleef daarna Roemeens.
Het wapen heeft een blauwveld met daarop afgebeeld op een groene ondergrond een kasteel met twee toren, waarvoor op een wit paard Sint Joris de strijd aangaat met de draak. Boven het geheel in de lucht, de zon, de kop ven de oeros met ster tussen de hoorns en een maansikkel.
Het wapen wordt gedekt met een torenmuurkroon met in het midden daarboven in het zwart de oeros met een gouden ster tussen de hoorns.

WAPEN VAN HET DISTRICT TELEORMAN.

Het district Teleorman heeft een oppervlakte van 5790 km² en is gelegen in de historische regio Walachije. De hoofdstad is Alexandria.
Het wapen heeft bovenin een brede rode horizontale baan met daarop afgebeeld vier korenaren en daartussen drie zonnen.
Het wapen is verder verticaal in tweeën gedeeld. In het linker blauwe veld staan drie witte schapen en in het zand gele veld een boom met groene kruin en bruine stam. Onderin het wapen de golfjes van een water de rivier de Vedea.


WAPEN VAN DE STAD ALEXANDRIA.

De stad is vernoemd naar de stichter Alexandru Ghica, prins van Roemenië tussen 1834 en 1842.
Het wapen is horizontaal in drie velden ingedeeld. Bovenste blauwe veld toont een wit paard. In het middelste groene veld staan vrij onduidelijke afbeeldingen en in het onderste witte veld twee handen die elkaar schudden en zwarte hermelijn staarten.
De juiste betekenis is niet bekend.


WAPEN VAN HET DISTRICT TIMIS.

Het district Timis heeft een oppervlakte van 8697 km² en is gelegen in de historische regio Transsylvanië. De hoofdstad is Timissoara.
Het wapenschild heeft bovenin een rood veld met daarin afgebeeld een gouden leeuw met een kromzwaard in zijn rechter klauw. In de linker hoek een gouden zon en in de rechter hoek een gouden maansikkel.
De leeuw staat achter een gouden muur van bakstenen met daaronder een blauw veld met witte golvende baan voor de rivier de Bega, een zijrivier van de rivier de Tisza.


WAPEN VAN DE STAD TIMISOARE.

Timissoare is een verbastering van de Hongaarse naam van de stad:
Temesvâr. Deze naam betekend brug aan de rivier de Temes (Timis in het Roemeens). Dit is terug te vinden in het linker bovendeel van het wapen van de stad. In het rechter bovendeel staat op een blauwe achtergrond een toren met twee vlaggen. Onderin wordt de stad weergegeven liggen aan de rivier met daarboven links de zon en rechts de maansikkel.
In het midden een klein schild met vier kwartieren in de kleuren: wit-zwart-wit-zwart.
Verder betekenis is niet bekend.



WAPEN VAN HET DISTRICT TULCEA.

Het district Tulcea heeft een oppervlakte van 8499 km² en in gelegen in de historische regio Dobroedzja. De hoofdstad is Tulcea.
Het district is gelegen in het noordoosten van de Donau-delta aan de Zwarte Zee.
Het wapen heeft van bovenaf gezien vier blauwe en drie witte horizontale banen welke de rivier de Donau weergeven.
Op het wapen staan twee gouden dolfijnen afgebeeld met tussen hen in een gouden kruis.

WAPEN VAN DE STAD TULCEA.

De stad is de toegangspoort tot de Donau-delta en ligt op de rechteroever van de Tulcea-arm, een van de hoofdstromen van de Donau.
Het gebied was in de 3e eeuw v.Chr. reeds bewoond. De Romeinen veroverden het in de 1e eeuw n.Chr.; in de 8e en 9e eeuw viel het in Byzantijnse handen en tussen de 10e en 13e eeuw kwam het onder Genovees bestuur.
In 1390 kwam de stad in handen van Walachije. In 1416 veroverden de Ottomanen de stad en in 1878 kregen uiteindelijk de Roemenen de stad in handen.
Het wapen geeft de stad weer als haven- en vissersstad. In de bovenste blauwe helft staan twee vissen afgebeeld en in de onderste helft voorstellend golfjes op het water staat een anker afgebeeld. Het wapen wordt gedekt door een torenmuurkroon.

WAPEN VAN HET DISTRICT VÂLCEA.

Het district Vâlcea heeft een oppervlakte van 5765 km² en is gelegen in de historische regio Walachije. De hoofdstad is Râmnicu Vâlcea.
In de bovenste baan van het wapen wordt een persoon en een paard weergegeven met daar tussen een werktuig met een wiel.
Linksonder op een rood veld staat een kruis en rechtsonder op een geel veld een boom met groene kruin vol met vruchten.
Over de juiste betekenis is niets bekend.


WAPEN VAN DE STAD RÂMNICU VÂLCEA.

De Olt rivier doorkruist de stad die in vroegere tijden een belangrijke doorgangsstad was, wat weergegeven wordt in het bovenste deel van het wapen met een afbeelding van een reiskoets. Hieronder een lila driehoek met vijf gouden sterren.
In het onderste deel een met een rode achtergrond de muur en toren van de bisschopsstad met op de muur een opengeslagen bijbel.
Het schild wordt gedekt met een torenmuurkroon.


WAPEN VAN HET DISTRICT VASLUI.

Het district Vaslui heeft een oppervlakte van 5318 km² en is gelegen in de historische regio Moldavië. De hoofdstad is Vaslui.
Het schild heeft een rood veld met de volgende afbeeldingen; een bijenkorf en drie gouden bijen, drie zilveren vissen en een zilveren koe.
Het geheel geeft weer dat de landbouw, veeteelt en visserij in het district van groot belang zijn.


WAPEN VAN DE STAD VASLUI.

De stad bestaat reeds sinds 1435 en werd steeds na invallen weer opgebouwd.
Het wapen heeft een rood veld en geeft de oude stadsmuur weer met toren en poort. Op de toren staat in het zwart de kop van de oeros afgebeeld. Aan beide zijden van de toren een gouden bij.
Het wapen wordt gedekt door een torenmuurkroon. Verder geen betekenis ervan bekend.


WAPEN VAN HET DISTRICT VRANCEA.

Het district Vrancea heeft een oppervlakte van 4857 km² en is gelegen in de historische regio Moldavië. De hoofdstad is Focsani.
 Het wapen wordt vanuit het midden in drieën ingedeeld. In het linker gedeelte op een blauw veld staat een gouden adelaar met een kruis in zijn rode snavel met links naast zijn kop een zon en rechts een maansikkel.
In het rechter gedeelte op een rood veld staat de kop van de oeros met een gouden zon tussen de hoorns en links naast de snuit een gouden bloem en rechts een maansikkel. In het onderste grijze veld  een wijnvat omringt door vijf gouden trossen druiven en vijf groene wijnbladeren. De streek staat bekend om zijn wijnen en is de grootste wijnproducent van Roemenië.

WAPEN VAN DE STAD FOCSANI.

De stad ligt aan de rivier de Milcov en ontwikkelde zich als een belangrijk handelscentrum tussen Rusland en Zuidoost-Europa. De stad ligt nabij een geologische breuk. Wijnproductie is naast mineralen een grote bron van inkomen.
Het wapen heeft in de bovenste  zilveren baan voorzien van hermelijnstaarten een kroon. In de linker onderste rode helft staat de oeros afgebeeld en rechts op het blauwe veld de gouden adelaar. welken ook in het wapen van het district voorkomen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten