maandag 20 februari 2017

RUSSISCHE FEDERATIE. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 2)

RUSLAND EEN LAND, 

DAT BESTAAT UIT

VIJFENTACHTIG 

DEELGEBIEDEN. (2) 


DE REPUBLIEKEN. (1)


De beschrijving van de vlaggen en de wapenemblemen zal niet op alfabetische volgorde worden gedaan. De afkorting achter de naam is de code welke ook vermeld staat op het nummerbord van motorvoertuigen.

ADYGEA (AD)

Adygea is een autonome republiek met een oppervlakte van 7.600 km², waarvan 5,7% water, 447.109 inwoners en met de stad Majkop als bestuurlijk centrum.
Adygea vormt een enclave binnen Kraj Krasnodar.
De officiële taal is het Russische en het Adygees.
Adygea ligt in het federaal district Zuid en de economische regio Noord-Kaukasus.
Het hoogste punt is de berg Tsjoegoesj met een hoogte van 3238 meter.
Adygea werd een autonme oblast op 24 augustus 1922 en was Krasnodar het bestuurlijke centrum. In 1928 viel het gebied onder de jurisdictie van Kraj Krasnador.
Op 3 juli 1991 werd het een autonome republiek binnen de Russische Federatie.
Het gebied heeft een overvloed aan vruchtbare grond en is rijk aan bossen. het staat bekend om zijn graan, zonnebloemen, thee en tabak. verder is er veel veeteelt; schapen en varkens. Het is nu een van de armste delen van Rusland.


VLAG VAN ADYGEA.

De huidige vlag is sinds 23 maart 1993 in gebruik maar is gebaseerd op een ontwerp uit 1834.
De vlag bestaat uit een blauw-groen veld met daarop twaalf gouden sterren en drie pijlen.
De twaalf gouden sterren staan symbool voor de negen aristocratische stammen en de drie democratische stammen die in het gebied leven. De drie gouden pijlen staan voor vrede en eenheid. De vlag uit het ontwerp van 1834 had een groen veld met zeven gele sterren en drie gele pijlen. het was het ontwerp van de Schot David Utquhart, hij werd door de Britse regering naar de Adygheërs gestuurd om hen te ondersteunen in de strijd tegen de Russen.

WAPEN VAN ADYGEA.

Centraal in het wapen op een blauwe achtergrond staat een vrijheidsstrijder te paard met een vrijheidsfakkel in zijn hand.
Op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen van de Kaukasus met daartussen de opkomende zon met 12 stralen en daarboven de twaalf sterren voor de stammen.
Op de voorgrond de akkers en de bossen. In de onderste helft van de omringende cirkel staan links de korenaren en maiskolven afgebeeld en rechts de theebladeren. Daartussen een lokaal gebruiksvoorwerp met daaronder een runderkop. In het bovenste deel van de ring de naam van de autonome republiek.

BASJKIROSTAN. (BA)

Basjkirostan, ook wel Basjkirië of Basjkortostan genoemd is een autonome republiek in de Russische Federatie.
De republiek heeft een oppervlakte van 142.896 km², waarvan 0,3% aan water, en 4.104.336 inwoners. De hoofdstad is Oefa.
De officiële voertaal is het Russisch en het Basjkiers.
De republiek valt onder het federaal district Wolga en het economisch district Oeral.
Het hoogste punt is de berg Jamantaoe met 1638 meter.
Het land kent 13.000 rivieren waarvan er veel gebruikt kunnen worden voor vracht- en personenvervoer en zijn bereikbaar van de Oostzee en de Zwarte Zee.
Het gebied kende reeds bewoning in het vroegere neolithicum. De uitdrukking "Basjkieren" voor de bewoners werd voor het eerst gebruikt in de 9e eeuw.
De economie is sterk afhankelijk van de verouderde olieverwerkingsindustrie uit de Sovjet-periode.
Het heeft verder grote oliereserves en aardgas. Grondstoffen zijn steenkool, ijzer goud en gips.

VLAG VAN BASJKIROSTAN.

De vlag van Basjkirostan is een horizontale driekleur; lichtblauw-wit-groen. De vlag werd op 25 februari 1992 in gebruik genomen. In het midden van de witte baan staat binnen een gouden cirkel een gouden bloem met zeven bloembladeren.
De bloem is de kurai, een roos die de vroedschap symboliseert.
De zeven bloembladeren staan voor de zeven oorspronkelijke stammen uit het gebied. De blauwe kleur wordt aangemerkt als de traditionele kleur van de Turken waartoe het volk van Tuva behoort.
Deze kleur zou de pre-islamitische god van de Turken, namelijk Goktengri symboliseren. 

WAPEN VAN BASJKIROSTAN.

Centraal in het wapen een ruiter te paard op een rots. Daarachter de opkomende zon met stralen.
Onder in het wapen op de rots afgebeeld in het groen de kurai, roos. Daaronder  in de kleuren van de nationale vlag een l;int met de naam van het land. Het wapen is ovaal omringt door een bruin versierde rand.


BOERJATIË. (BU)


 Boerjatië is een autonome republiek binnen de Russische Federatie en is gelegen in het zuiden van Oost-Siberië, rond het oosten van het Baikalmeer.
Het land heeft een oppervlakte van 332.013 km², waarvan 6% aan water, 981.238 inwoners.
Boerjatië behoort federaal district Siberië en economisch tot de regio Oost-Siberië. 
De hoofdstad is Oelan-Oede.
het hoogste punt is de berg Moenkoe-Sardyk met 3491 meter. het land kent acht grote rivieren.
De bevolking ontstond door een vermenging van de nomadische mongolen en de inheemse sjamanitische bevolkingsgroepen in de 9e en 10e eeuw. Het land kent veel Tibetaans boeddhistische invloeden. Het werd in de 12e eeuw onderworpen door Dzjengis Khan.
De economie is grotendeels afhankelijk van de akkerbouw met tarwe, groente en aardappelen, verder bosbouw en veeteelt zoals pelsdieren. Verder heeft het een productie van grafiet, leer en textiel.
De mijnbouw is gericht op delfstoffen zoals goud, wolfraam, zink en uranium. Het Baikalmeer is een toeristisch trekpleister, ook voor buitenlanders.


VLAG VAN BOERJATIË.

De vlag van Boerjatië bestaat uit drie horizontale banen; blauw-wit-geel. De blauwe baan heeft de zelfde breedte als de witte en gele samen.
Links in de blauwe baan staat in het geel een Mongools symbool, symboliserend vuur, zon en maan. Deze symbolen komen ook voor in de vlag van Mongolië.

WAPEN VAN BOERJATIË.

Het wapen staat afgebeeld op een lichtgrijs schild. Centraal drie cirkels in de kleuren van de nationale vlag met daar bovenin het Mongoolse symbool.
Onderin tussen de cirkels staan in het groen de bergen afgebeeld met daaronder symbolisch de rivieren.
Verder een lichtblauw lint zonder opschrift.


ALTAJ. (AL)

Altaj is een autonome republiek in de Russische Federatie en is vernoemd naar het gelijknamige gebergte. De nationale autonomie kwam tot stand op 1 juni 1922.
Altaj heeft een oppervlakte van 92.600 km², waarvan 0,2 % aan water.
Het land heeft 202.947 inwoners en de hoofdstad is Gorno-Altajsk.
Het is een federaal district van Siberië en behoort tot de economische regio West-Siberië.
De officiële voertaal is Russisch, Altjajs en Kazachs.
Het hoogste punt is de berg Beloecha met 4506 meter, tevens het hoogste punt van Siberië.
Het land heeft twee grote rivieren; de Katoen en de Bieja, die samenvloeien in de grootste rivier van Siberië; de  Ob.
Het grootste meer, dat het water krijgt van de gletsjers in het Altaj gebergte is het; Teletskojemeer met een oppervlakte van 230,8 km²; 80 km lang en 5 km breed met een diepte van 325 meter. 
Altaj is meer een agrarische regio en heeft maar een kleine industrie voor hout- en metaalbewerking.

VLAG VAN ALTAJ.

De vlag bestaat uit vier horizontale banden; wit-blauw-wit-blauw.
 De verhouding in de breedte van de banen is 67:4:4:25.
het blauw staat voor de zuiverheid van de bergen, rivieren, meren en de lucht.
Het wit staat voor de eeuwigheid, wederopstanding en de liefde.
het wit staat ook voor de Russen en het blauw voor Altaj, die respectievelijk 60% en 30% van de bevolking uitmaken.
De vlag werd aangenomen in een andere verhouding op 3 maart 1993 en de huidige verhouding op 29 juni 1994. Ook hier wordt het bauw weer aangemerkt als de traditionele kleur van de Turken.

WAPEN VAN ALTAJ.

Centraal in het ronde, geel omrande wapenembleem met een lichtblauwe achtergrond van Altaj staat een gevleugeld zoogdier, vermoedelijk het Altaj paardenras, afgebeeld met een vogelkop.
De betekenis hiervan is niet bekend.
Boven het mythische dier staan de besneeuwde bergen van het Altaj gebergte afgebeeld. Tussen een blauwe versiering een onbekend symbool.

DAGESTAN. (DA)

Dagestan is een autonome republiek van de Russische Federatie en is gelegen aan de Kaspische Zee, in de Kaukasus.
Het land heeft een oppervlakte van 50.300 km², waarvan 0,4% aan water.
De hoofdstad is Machatsjkala.
Dagestan behoort tot het federale district Noordelijke Kaukasus en de economische regio Noord-Kaukasus.
Het land heeft 2.576.531 inwoners. het woord Dagestan is van Turks en Perzische afkomst.  Dag betekend 'berg'in het Turks en -stan is een Perzisch achtervoegsel dat 'land' betekend.
Dagestan kent 13 etnische bevolkingsgroepen, waaronder Noord-Kaukasische volken, Turkse volken. Slavische volken en gemengde bevolking.
Het land is verdeeld in totaal 40 bestuursdistricten met ieder hun eigen bestuurlijk centrum. Bevolking leeft van bosbouw en visvangst en verder industrie.

VLAG VAN DAGESTAN.

De vlag van Dagestan is een horizontale driekleur met de kleuren; groen-blauw-rood.
De vlag werd in gebruik genomen op 26 februari 1994.
Voor de kleuren is geen symbolische betekenis gegeven, maar we kunnen er vanuit gaan dat het groen staat voor de bos- en de landbouw, het blauw voor de lucht en het water van de Kaspische Zee, en het rood voor het vergoten bloed in de gevoerde oorlogen.


WAPEN VAN DAGESTAN.

centraal in een geel omrande cirkel met een wit veld staat een vogel afgebeeld, vermoedelijk een valk. Daarboven staat in het geel een volle zon te stralen.
Het embleem is aan de onderzijde afgewerkt met een versiering; links blauw en rechts rood met daarop een groene band met de naam van het land, daartussen in het geel de besneeuwde bergen van de Kaukasus.
INGOESJETIË. (IN)

Ingoesjetië is een autonome republiek in de Russische Federatie.
Het land heeft een oppervlakte van 2.962.7 km²  met 0% aan water. De hoofdstad is Magas. Ingoesjetië heeft een inwoners aantal van 467.294 mensen.
Het behoort tot het federaal district Noordelijke Kaukasus en tot de economische regio Noord-Kaukasus. Het land werd opgericht op 4 juni 1992.
 De naam van het land is afgeleid van een oud dorp Ongoesjt, wat in feite beteken "land waar de Ingoesjen wonen".
In 1944 werden de Ingoesjen in opdracht van Stalin allemaal gedeporteerd naar Centraal-Azië vanwege een beschuldiging dat zij met de nazi's zouden hebben samengewerkt in WO-II, wat achteraf een valse beschuldiging bleek te zijn. Pas in de jaren 50 keerden zij terug naar hun thuisland.
Het land heeft weinig natuurlijke bronnen en is daarom tot een vrij handelszone verklaard. Het enige wat veel wordt geproduceerd is mineraalwater.


VLAG VAN INGOESJETIË.

De vlag van Ingoesjetië bestaat uit een wit doek met boven en onder een groene horizontale baan. In het midden van het witte veld staat een gestileerde rode afbeelding van de zon. Dit symbool staat ook voor het universum en tevens voor het bewustzijn van de geest in het verleden, het heden en de toekomst. Het wit staat voor zuiverheid, het groen voor de islam en het rood symboliseert de strijd die het volk heeft geleverd voor zijn bestaansrecht.
De vlag is na 1978 in gebruik genomen.

WAPEN VAN INGOESJETIË.

Het wapenembleem is rond met een gele rand. Binnen die rand staat de naam van het land in het Russische en het Tsjetsjeens.
In het midden van de binnenste cirkel staat onder een zon met stralen op een blauwe achtergrond (de lucht) een soort van vuurtoren met daaronder een adelaar die met zijn klauwen een groen-wit-groene band vast houdt de vlag met daaronder de afbeelding van de zon. Tussen de vleugels van de vogel de witte wolken.
KABARDINO-BALKARIA. (KB)

Kabardino-Balkaria is een autonome republiek in de Russische Federatie.
Het land heeft een oppervlakte van 12.500 km², waarvan 0,2% aan water.
Het heeft 901.494 inwoners en de hoofdstad is Nalsjik.
Kabardino-Balkaria behoort tot het federaal district Noordelijke Kaukasus en tot de economische regio Noord-Kaukasus.
Het land is genoemd naar de Kabarden.
In het land zijn ongeveer honderd kleine meren gelegen, waarvan het grootste, het Tserikkelmeer een oppervlakte heeft van 26.000 m² en 368 meter diep is. Het land heeft 9 grote rivieren, waarvan de Terek met zijn 623 km lengte de grootste is. Het land is opgedeeld in 10 bestuursgebieden. Ook de bevolking van dit gebied werd door Stalin naar Centraal-Azië gedeporteerd, daar zij met de Duitse bezetters zouden hebben gecollaboreerd. Zij keerden pas in 1957 weer naar hun thuisland terug.

VLAG VAN KABARDINO-BALKARIA.

De vlag bestaat uit drie gelijke horizontale banen met de kleuren; lichtblauw-wit-groen.
In het midden van de witte baan staat een cirkel, waar de besneeuwde Elbroes, een berg in de Kaukasus, staat afgebeeld onder een blauwe hemel.
De vlag werd aangenomen op 21 juli 1994.WAPEN VAN KABARDINO-BALKARIA.

Het wapenschild heeft een rood veld met daarop afgebeeld een adelaar in het goudgeel. De adelaar draagt op zijn borst een klein schild met daarin een afbeelding van de berg Elbroes met een blauwe hemel en daarvoor het groen van het land met een gewas in het geel (graansoort).
    Zie vervolg: RUSSISCHE FEDERATIE. VLAGGEN EN WAPENEMBLEMEN. (DEEL 3) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten