woensdag 1 februari 2017

'PRELUDE' PRODUCTIE SCHIP.


EEN GASVELD BIJ AUSTRALIË

EN DRIJVEND LNG COMPLEX.


PRELUDE FLNG PROJECT.

FLNG staat voor de afkorting van Floating Liquefied Natural Gas.
In januari 2007 ontdekte Shell het Prelude gasveld op ruim 200 kilometer voor de kust van Noord-Australië, zo'n 475 kilometer ten noordoosten van de stad Broome.
Het veld bleek een omvang te hebben van ruim 85 miljard m³ en ligt op 250 meter diepte.
Om naar het vaste land van Australië een pijpleiding aan te leggen en aldaar  een LNG installatie te bouwen, bleek niet rendabel aangezien de hoeveelheid aan gas.
 Zo besloot men in mei 2011 tot het investeren in het Prelude FLNG-project wat inhield de bouw van een drijvende LNG-installatie op zee. Deze drijvende installatie zou verankerd worden boven het gasveld, waaruit zij het gas produceert en aan boord vloeibaar maakt voor verder vervoer naar havens.

DE PRELUDE.

Voor dit project werd een enorm drijvende fabriek ontwikkeld met een lengte van 488 meter; breedte 74 meter; hoogte 134 meter en een waterverplaatsing van 600.000 ton.
Het Technip Samsung consortium kreeg de opdracht voor de ontwikkeling en de bouw vond plaats op de Samsung Heavy Industries Shipyard in Geoje in Zuid-Korea. Kiellegging oktober 2012.
Het schip moet de zwaarste tropische cycloon kunnen doorstaan.
Voor de bouw is in totaal 260.00 ton staal gebruikt.


(De 'Prelude' in aanbouw op de werf van Samsung Heavy Industries te Geoje, Zuid-Korea.)

Eenmaal gereed zou het de grootste drijvende LNG-installatie van de wereld zijn. Het schip werd in december 2013 te watergelaten.
Aan boord is woonruimte voor 400 medewerkers die er hun werk doen en hun ontspanning kunnen hebben. Het schip is voorzien van een helikopterplatform en vijf ontsnappingsreddingsboten.
            (Een vergelijking met s'werelds grootste gebouwen de enorme lengte van het schip.)Eenmaal ter plaatse zal het schip aan de voorzijde verankerd zijn aan een SBM, een enorme boei met een draaiend koppelstuk waardoor het gas het schip binnenkomt.
Het schip kan vrij om de boei rond draaien. Deze SBM ligt zelf verankerd op de zeebodem en is op het productieveld aangesloten.

De installaties aan boord koelen het aardgas af naar een temperatuur van min 162 graden C.
Bij deze temperatuur wordt het gas vloeibaar en is het 600 maal in volume afgenomen.


Nadat het gas vloeibaar is gemaakt wordt het aan boord van de 'Prelude' opgeslagen tot dat een gastanker de lading overneemt voor het verdere vervoer naar de afnemers.
Het gehele project kwam op een kosten beraming van $ 12,6.

In 2016 begon de 'Prelude' aan haar productie van het vloeibaar maken van het aardgas.
De schatting is dat het project 110.000 vaten olie -equivalent per dag zal produceren.
Dit komt per jaarbasis neer op 5,3 miljoen ton per jaar aan vloeibare producten, waarvan 3,6 miljoen ton per jaar LNG, 1,3 miljoen ton per jaar condensaat en 0,4 miljoen ton per jaar LPG.
Volgens de planning blijft de 'Prelude'25 jaar permanent boven het Prelude-gasveld liggen. Is het gasveld uitgeput dan wordt de installatie versleept naar een ander gasveld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten