S.S. MITRA.
10 SEPTEMBER 1977 T/M 19 FEBRUARI 1978.
Zo passeerden we het uit de Tweede Wereld Oorlog het zo beruchte eiland Iwo Jima waar de Amerikanen de Japanners versloegen in de strijd om de Stille Oceaan. Duizenden lieten hier hun leven.
In de avond hadden we vaak prachtige momenten van een zonsondergang op zee,
wat vaak ook een mooie weerspiegeling gaf in de ramen van de accommodatie.
Intussen vierden we ook de Kerstdagen en de jaarwisseling aan boord samen met onze Indonesische bemanning. Het jaar 1977 was en 1978 kwam er aan vol verrassingen.
Het dagelijks werk ging gewoon zijn gangetje en speciale reparaties of onderhoud werden in een werkboek genoteerd. Zo ook het verbruik van onderdelen zodat dit later bijgewerkt kon worden. Met wat koppen uit kranten en tijdschriften werd het werkboek wat verfraaid!
Tijdens een nachtwacht ging onverwachts het bilgealarm, wat betekende dat er ergens water lekte in de machinekamer. Volgens de assistent van de wacht had hij net het vlak droog gepompt tijdens zijn ronde, maar vond dat er wel veel water op stond. Zo werd er gezocht naar de oorzaak van het alarm en waar dit water dan vandaan mocht komen.
Zodra het mogelijk was werd de hoofdcirculatiepomp voor de toevoer van het water naar de hoofdcondensor gestopt en werden al de buitenboord afsluiters dicht gedraaid. Hierna durfden we pas de verf weg te krabben om te constateren hoe groot de lekkage zou blijken te zijn.
Het bleek een scheur te zijn van 1,4 meter lengte en op sommige plaatsen vielen er gaten zo groot dat je er een hand kon insteken. Oorzaak vermoedelijk slijtage en trillingen. Hiermee verder varen was onmogelijk en zo rees de vraag hoe gaan we dit repareren om een veilige haven te kunnen bereiken.
Intussen werden er lege smeerolie drummen van 200 liter in stukken gesneden en werden er stukken pijp om maat gesneden om een stellig te bouwen. Op deze stelling stevig vast gelast op het machinekamer vlak werd dan met de stukken van de drummen een bak gelast die precies om de leiding paste met de noodreparatie.
Deze bak werd uiteindelijk volgestort met cement waaraan caustic soda was toegevoegd voor een snelle harding.
Na een halve dag wachten werden voorzichtig de overboord afsluiters geopend en zowaar er lekte geen water naar binnen. Hierna werd de hoofdcirculatiepomp weer gestart en alles bleef dicht. Maar voor hoelang?
Intussen had men aan de wal ook niet stil gezeten en kregen we opdracht om voorzichtig op te stomen naar Singapore waar op de rede experts aan boor zouden komen om de schade op te nemen en hoe verder te gaan.
Te Singapore werd de leiding bekeken vanuit de binnenkant van de condensor. Er werd besloten om onze noodreparatie te verwijderen en het geheel met een speciale onderwater coating te dichten.
Voor het verwijderen van ons cementstortwerk kwam wel enig zwaar gereedschap aan te pas en toen het materiaal wat door ons was aangebracht was verwijderd bleek het nog erger te zijn geworden.
Een nieuw koelwater inlaatstuk voor de condensor was niet leverbaar en het leveren en maken ervan zou maanden in beslag nemen. Zo werd alles gedicht met het speciale materiaal dat de reparatie ploeg van de scheepswerf had meegebracht. Vertrouwen had men er niet in het alleen zo te laten zitten en werd er besloten het geheel in de beton te storten. Zo verschenen er scheepjes langszij met grind, zand, cement en een betonmolen. Verder een ploeg bekisting makers. Bouwvakkers op zee!
Met een bom vast stuk beton in de machinekamer vervolgden we onze weg naar de Arabische Golf.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten