donderdag 5 juli 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. DRAKENSBERGEN. (DEEL 22)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS. 

        'THE BIG FIVE'. (22)DRAKENSBERGEN.


De Drakensbergen, in het Afrikaans: Drakensberge is een keten van bergen in Zuid-Afrika met de hoogste top van 3482 meter en daarmee de hoogste van het land.
In Zuid-Lesotho sprteekt men over de maloti en in de taal van de Zulu's heet de bergketen uKhahlamba, wat "barrière van speren" betekend.


De bergketen is ongeveer 1000 km lang en loopt van Hoedspruit ten westen van het Krugerpark ver naar het zuiden door tot bij Rhodes in Oostkaap en wordt slechts onderbroken door een vallei tussen Harrismith en Barberton.
Dit enorme massief bestrijkt vier Zuid-Afrikaanse provincies, het westen van Swaziland en het hart van het koninkrijk Lesotho, de enige staat ter wereld die geheel boven de duizend meter ligt.
Aan de westkant stromen de rivieren Oranje en Vaal en aan de oost- en zuidkant enkele rivieren waaronder de Tugela. In de winter valt er regelmatig sneeuw. Regen en mist komen er het gehele jaar voor.


Zelfs nu loopt er maar één pas, de Sanipas, uitsluitend begaanbaar voor terreinwagen met 4x4 wielaandrijving, door het formidabele rotsgebergte op de grens van KwaZulu-Natal en Lesotho.


HET ONTSTAAN.

De Drakensbergen zijn een overblijfsel van het originele Afrikaanse plateau. De bergen worden bedekt door een laag basalt van maximaal 1500 meter dik, met daaronder een laag zandsteen.

Dit heeft geresulteerd in een combinatie van zeer steile blokken en pieken.
In de zandsteen-laag zijn nog resten zichtbaar van versteende boomstammen. In de zandsteen-
laag bevinden zich tevens grotten, waarvan vele zijn voorzien van rotsschilderingen gemaakt door de San.In 2000 is uKahlamba of Drakensbergpark als gemengd natuurerfgoed en cultuurerfgoed toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 2013 werd het aangrenzende Sehlabathebe Natinal Park, gelegen in Lesotho, bijgevoegd en gepubliceerd onder de gezamenlijke naam Maloti-Drakensberg Park.


          Zie vervolg: ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. BASUTOLAND - LESOTHO.
                                                                          DEEL 23.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten