zondag 1 juli 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. HAZYVIEUW - SWAZILAND. (DEEL 13)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS. 

           'THE BIG FIVE'. (13)               
                     HAZYVIEUW (Z.A.) - SWAZILAND.


Na het ontbijt vertrokken we deze ochtend voor een lange rit naar ons volgende hotel gelegen in Swaziland, een land dat bekend staat om zijn vriendelijke bevolking. We passeerden de grens bij het plaatsje Oshoek, alwaar we een stempel kregen in ons paspoort.
Het was een rit door een afwisselend landschap met valleien met bergen op de achtergrond en soms bijna plattelandsgebieden.


Een zeer goed onderhouden wegennet, met daarlangs veel landbouw met suikerriet.
Verder veel stalletjes waar sinaasappels werden verkocht.
Opvallend waren de kleine nederzettingen met de ronde woningen, de 'rondavels'.
Dit zijn de nog steeds traditioneel gebouwde huisjes met een strodak.Onze eerste stop was bij de Mantega Cultural Village om daar eerst te genieten van de lokale zang en dansen en later tekst en uitleg te verkrijgen om de indeling van het daarbij traditioneel gelegen dorpje.Het traditionele dorp is omringt door een omheining bestaande uit verticaal in de grond geplaatste boomstammen welke begroeid zijn met diverse soorten planten, die vooral stekels hebben.
Op de opbouw hiervan kom ik later terug. De rondavels zijn allemaal opgetrokken uit gras en afgedekt met een soort net dat tevens uit gras is vervaardigd.


Het dorp kent maar één ingang uit strategische overweging ter verdediging.Rond ieder rondavel staat weer een houten schutting.
Centraal in het dorp ligt een omheind gedeelte waar men het vee in onder heeft gebracht.
Vee betekend rijkdom voor deze bewoners.


Ook de indeling voor mannen en vrouwen is zeer duidelijk gescheiden.
De ingang van een rondavel is zeer laag, wat ook weer gedaan ter verdediging en bescherming van de de vrouwen. Daar het stelen van vrouwen door andere stammen niet ongewoon was.
De vrouwen verborgen zich in de centraal gelegen rondavel en zodra er een ongewenste persoon gebukt deze trachtte binnen te komen, hij een dodelijke klap op zijn hoofd kon verwachten.

Achter het dorp lag hoog gelegen een bergtop met een steile wand. Deze berg had als naam de "execution mounten" (executie berg).
Veroordeelden of vijanden die gevangen waren genomen en zich niet wensten te onderwerpen aan hun overwinnaar werden hier hier naar toe gebracht en veroordeeld tot een val in de dodelijke diepte.

Na een bezoek aan dit traditionele dorpje reden we naar de Ngwenga Glass Factorie.
Dit is een glasfabriek waar men oud gebruikt glas recycled in zeer fraaie voorwerpen, variërend van drinkglazen tot afbeeldingen van Afrikaanse dieren.Na het bezoek aan deze fraaie glasindustrie vervolgden we onze reis om voor de lunch een stop te maken bij een restaurant waar het tevens mogelijk was te overnachten in rondavels die op het terrein er omheen waren gelegen.

Deze zelfde dag brachten we een bezoek aan een cultureel dorp waar men kaarsen maakte met de hand. Hiervan kregen we een demonstratie te zien en stonden versteld hoe men uit een stuk wax een fraai klein olifantje wist te maken, wat voorzien van een lontje als kaars kon fungeren. Helaas iets wat de rest van onze reis niet zou overleven.
Bij dit Swazi Candles Centre waren uiteraard de nodige andere winkeltjes waar men naar hartenlust inkopen kon doen, variërend van houtsnijwerk tot fraaie tassen en batik doeken.De gevels van de winkeltjes waren ook allemaal vrolijk beschilderd en daarachter waren de bewoners druk bezig met het uit hout snijden van diverse voorwerpen voor de verkoop.

We vervolgden onze weg naar ons hotel waar we één nacht zouden overnachten om de volgende dag Swaziland weer te verlaten.

   Zie vervolg; ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. KWAZULU NATAL. DEEL 14. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten