dinsdag 3 juli 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. ST. LUCIA WETLANDS. (DEEL 18)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS.

       'THE BIG FIVE'. (18)



ST. LUCIA - estuarium.


Het plaatsje St. Lucia ligt aan de monding van het St.Lucia-estuarium. Met 325 ha is het grootste delta van Afrika. De oevers liggen in kleine natuurreservaten, die gezamenlijk het iSimangaliso Wetland Park vormen. Het park is in 1999 door de Unesco tot Werelderfgoed uitgeroepen.
Dit enorme zoetwaterestuarium is bijna 60 km lang en 10 km breed; het water is maximaal 1,5 meter diep en wordt aangevoerd door de rivieren Hluhluwe , Mkhuze en Imfolozi.

Er leven meer dan 800 nijlpaarden, de grootste populatie in het land, en een groot aantal krokodillen.
De delta is het broedgebied van de zeldzame onechte karetschildpad en de reusachtige lederschildpad; ook broeden er maar liefst 500 vogelsoorten, waaronder de kleinen roze pelikaan. flamingo, lepelaar, visarend en reuzenstern.

Het plaatsje St.Lucia was in het verleden een vissersplaatsje. Na het afdammen van het gebied verloor het al snel deze functie en werd het een soort van spookstad. Het enigste wat hier nog aan herinnerd is de verlaten scheepswerf en een paar roestige scheepswrakken.
Na dat het gebied bekendheid kreeg als reservaat en het mogelijk was er met 'fluisterboten'het wild te bezichtigen leefde het plaatsje volledig weer op. Met haar vele hotels en restaurants is het een geliefd verblijf geworden voor de bevolking uit Durban.  Vooral in de avond en nacht is het nog mogelijk een Nijlpaard door de straten van het plaatsje te zien schommelen.



Op deze dag vertrokken we bijtijds uit ons hotel voor de rit naar St. Lucia om aldaar een watersafari te maken en de nijlpaarden en krokodillen van dichtbij in hun natuurlijke levensomgeving te bezichtigen. De impala's en nyala's deden ons uitgeleide.
Onderweg passeerden we veel eucalyptus bossen die speciaal zijn aangeplant voor de productie van hout en de papier industrie.


Aangekomen bij het steiger vanwaar de boten vertrokken, bleek dat er enkelen uit onze groep op een andere boot mee moesten, daar de rest op een boot kwam die gereserveerd was voor een ander gezelschap. Achteraf bleek dat niet nodig te zijn geweest, daar het verwachtte gezelschap de boottocht afzegde.
Tijdens de bootsafari kregen tekst en uitlek van de kapitein over de diverse dieren die we zagen en was het indrukwekkend de enorme kolossen van nijlpaarden te aanschouwen. deze dieren kunnen niet zwemmen en leven dan ook in het ondiepe water, waar ze zich met hun poten in de ondergrond voortbewegen. Duidelijk was dat de kudde´s gescheiden leefden. Zo zag je ze niet en zo verschenen er de nodige koppen half uit het water.





Ook hielden ze van een spelletje bekvechten, wat gepaard gaat met veel gebrul. Maar een beet door zo´n dier overleeft een tegenstander niet, daar ze enorme slagtanden hebben.



Door de hoge stand van het water in de lagune, waren veel zandbanken onderwater komen te staan en misten we het zonnebaden van deze enorme beesten. Alleen de krokodillen wisten een plaatsje te bemachtigen om van het zonnetje te genieten. Het was al met al weer een ervaring rijker deze tocht.


Na terug gekeerd te zijn bij het steiger, werd er een tijd afgesproken voor de terugreis naar ons hotel en had een ieder de vrijheid te gaan en te staan waar hij wenste.
Langs de weg was een markt met veel soorten fruit en het duidelijk, dat het hier de tijd was voor de avocado's. Verder waren er de gebruikelijke souvenirs te koop.
Ook werd het tijd om aan de inwendige mens te gaan denken, waarin een ieder weer vrij was, wat hij of zij wenste te eten.
Onder het mom; een vissersplaatsje moet ook een visrestaurant hebben, vonden we de volgende eetgelegenheid.







We bestelden er een visschotel voor twee personen, wat betekende twee soorten vis, oesters, kleine gebakken inktvisjes, inktvisringen, mooie grote gamba's en knapperige frietjes.
Een ding is zeker, we hebben het allemaal opgegeten en weggespoeld met een enorm groot glas vers uitgeperste sinaasappels.

Verkwikt en weer enigszins aangedikt wandelden we nog wat door de straat waar al de winkels en restaurants waren gelegen, in de richting van onze bus om de terugreis naar ons hotel te aan vaarden.





Daar we de volgende dag dit mooie onderkomen zouden verlaten, en we deze laatste avond weer een diner hadden met lokale gerechten bij een brandend houtvuur, werden eerst de koffers ingepakt zo het mogelijk was.




Met het langzaam uitdoven van de vlammen van het houtvuur, kwam er voor ons ook een einde aan drie overnachtingen in dit 'paradijselijke' onderkomen.



 Zie vervolg; ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. DE EUCALYPTUSBOOM. DEEL 19.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten