zaterdag 7 juli 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. ZUID-AFRIKAANSE RAND. (DEEL 25)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS.

            'THE BIG FIVE'. (25)ZUID-AFRIKAANSE RAND.

De Zuid-Afrikaanse rand is de munteenheid van Zuid-Afrika. De naam is afgeleid van de goudader die in Witwatersrand werd gevonden. De munt wer ingevoerd in 1961, toen Zuid-Afrika een republiek werd en verving het Zuid-Afrikaanse pond als wettelijk betaal middel

HET EERSTE BANKBILJET.

Op de eerste bankbiljetten staat Jan van Riebeek afgebeeld, de eerste Nederlandse gouverneur van de Kaapkolonie.
In de jaren negentig werden nieuwe bankbiljetten ontworpen.
Op de nieuwe bankbiljetten staan grote dieren zoals de neushoorns, leeuwen, luipaarden, buffels en olifanten afgebeeld. 'The Big Five'.


DE GOUDEN RAND.

Sedert 1967 wordt er een gouden munt geslagen, voornamelijk bestemd voor beleggers en in mindere mate voor muntverzamelaars.
Deze munt kreeg de naam Krugerrand vernoemd naar de eerste president van de Zuid-Afrikaanse republiek, Paul Kruger.


WAARDEVERLIES.

In september 2001 verloor de rand veel waarde ten opzichte van andere grote munteenheden. In december was de koers van de ZAR 13,85 tegen één Amerikaanse dollar, het laagste punt ooit.
Sindsdien heeft de rand het waardeverlies weer deels goedgemaakt tot ZAR 7,50 per dollar in 2008.

WAARDEVERDELING.

De waarde is verdeeld in vijf biljetten van; 10. 20, 50, 100 en 200 rand en negen munten van;  1.2,5, 10, 20 en 50 cent alsmede 1, 2, 5 rand. De munten van 1 en 2 cent worden sinds april 2002 niet meer geslagen. In augustus 2004 werd een nieuwe munt van 5 rand ingevoerd. Deze bestaat net als de 1- en 2 Euromunten uit twee verschillende metalen.

DE HUIDIGE BANKBILJETTEN.


In november 2012 werden nieuwe bankbiljetten ingevoerd met aan de voorzijde de afbeelding van de eerste zwarte president van Zuid-Afrika Nelson Mandela.
Aan de achterzijde staan wederom 'The big Five'afgebeeld.

10 randbiljet. kleur groen, heeft op de achterzijde de afbeelding van de Neushoorn. Op het biljet staan de talen; Engels, Afrikaans en Swazi. 20 rand biljet, kleur bruin, heeft op de achterzijde de afbeelding van een Olifant. Op het biljet staan de talen; Engels, Zuid-Ndebele en Tswana.50 rand biljet, kleur rood, heeft op de achterzijde de afbeelding staan van de Leeuw. Op het biljet staan de talen; Engels, Venda, Xhosa.


100 rand biljet, kleur blauw, heeft op de achterzijde de afbeelding staan van de Kafferbuffel. Op het biljet staan de talen; Engels, Noord-Sotho en Tsonga.


200 rand biljet, kleur oranje, heeft op de achterzijde de afbeelding staan van het Luipaard. Op het biljet de talen; Engels, Zuid-Sotho en Zoeloe.


De biljetten zijn verder versierd met traditionele weefpatronen van kleding en afbeeldingen van grottekeningen van de San, mensen en dieren.Zie vervolg: ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. NOORDELIJKE DRAKENSBERGEN                                                         - HOWICK FALLS. DEEL 26.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten