woensdag 4 juli 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. DURBAN. ( DEEL 20.)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS. 

         'THE BIG FIVE'. (20)DURBAN.

De Portugese zeevaarder Vasco da Gama was de eerste Europeaan die hier voet aan wal zette, op eerste kerstdag 1497. Hij gaf de nederzetting de naam Terra do Natal. 
Niet veel later was Durban een van de eerste plaatsen van Zuid/Afrika die op de Europese landkaarten werd ingetekend.
Toen de Britse kooplieden onder leiding van Henry Fynn in 1823 een handelspost vestigden, dicht bij de plek waar heden het stadhuis staat, was de naam 'Port Natal' nog in gebruik, maar twaalf jaar later werd de stad omgedoopt tot Durban, naar de toenmalige gouverneur van de Britse Kaapkolonie , Benjamin D´Urban.
 Durban heeft de grootste haven van heel Afrika. Dit is dan ook niet zonder slag of stoot gegaan. In de beginperiode had de stad te kampen met flinke tegenslagen de haveningang was te smal en te ondiep, waardoor er tot 1895 zo'n 65 schepen vergingen.
In dat jaar werden Europese baggermachines ingevoerd en werd begonnen met het opbaggeren van tien miljoen ton zand.
Kenmerkend voor Durban is de grote Indiase gemeenschap van bijna een miljoen personen; daarvan is 70% hindoe, 20% moslim en de overige 10% vrijwel allemaal christen. De Indiërs zijn nakomelingen van contract arbeiders die in de jaren zestig van de 19e eeuw op de suikerrietplantages werkten. velen hebben zich aangepast aan de Zuid-Afrikaanse samenleving, maar een aantal Indiërs houdt nog altijd de taal, godsdienst, kledingvoorschriften en zelfs het kasten stelsel van hun moederland in ere.(Vlag en wapen van de stad Durban.)

De stad telt heden meer dan 3,5 miljoen inwoners en is op twee na grootste stad van Zuid-Afrika.
De stad is al jaren de populairste vakantie plaats van Zuid-Afrika, wat te danken is aan het aangename subtropische klimaat, de aantrekkelijke stranden en het warme zeewater.
Helaas torent langs het gehele strand van Durban de hoogbouw van karakterloze hoogbouw van hotels, die in de jaren zestig van de vorige eeuw als het summum van moderniteit golden.
Meer noordelijk van de stad verrijzen nu moderne en meer fraaie hotels langs de kust.

DE REIS NAAR DURBAN.

Bijtijds in de ochtend verlieten we ons hotel in Hluhluwe om daarna via de A2 naar Durban te rijden.
Opvallend waren de vele suikerrietvelden langs de weg.
Eenmaal in Durban was onze eerste stop bij de Botanische tuin in het stadsdeel Bera. Een ideale plek om even op je gemak de benen te strekken en te genieten van de vele soorten palmvarens.Na het bezoek aan de Botanische tuin maakten we korte stadstour om bij het Shaka Marine World uit te komen.
De naam Shaka verwijst naar de krijgsheer-koning van de Zulu´s. Het is een plaats met veel winkels en restaurants en de gelegenheid om even de voeten te verfrissen in het water van de Stille Oceaan.Een oud stoomschip dat er in het verre verleden op de kust was gelopen, had men verder het land opgesleept en omgetoverd tot een restaurant in de accommodatie  en een vermaakcentrum. Zo had men een gat in de huid gemaakt en door het ruim een wildwaterbaan aangelegd.
Daar het deze dag zondag was, was het er een drukte van belang.
Na deze gelegenheid, waar we ook onze lunch gebruikten reden we door de stad naar Victoriamarkt, waar veel Indiase kruide n te koop zijn, maar ook door de zondag het merendeel van de winkeltjeswaren gesloten.

We verlaten het centrum van Durban en ontdekken op ieder openbaar plein wel een markt waar met recht alles te koop wordt aan geboden en het letterlijk en figuurlijk zwart zag van de mensen.
We passeren het enorme voetbalstadion en rijden in de richting naar Umhlanga waar ons hotel deze deze overnachting is gelegen.
Zie vervolg`ZUID/AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. PIETERMARITSBURG - TOWNSHIP.
                                                                       DEEL 21.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten