zaterdag 7 juli 2018

ZUID-AFRIKA RONDREIS. 'THE BIG FIVE'. SANI PASS TOUR. (DEEL 24)

WILD ZUID-AFRIKA RONDREIS. 

          'THE BIG FIVE'. (24)SANI PASS TOUR.

Deze dag ter vrije besteding werd door een ieder in de groep aangegrepen om deel te nemen aan de 4x4 wieldrive Sani Pass Tour. 
Een rit door passen over zo goed als onbegaanbare  bergwegen vol haarspeldenbochten naar de hoogste bergpas tussen Zuid-Afrika en Lesotho.
Daar het deze ochtend al vrij kil was droegen we allemaal warme kleding en dat zou later wel blijken geen overbodige luxe te zijn.


We vertrokken in de vroege ochtend, terwijl de zon de eerste berghellingen bestraalde, waar op sommige hoge delen zelfs sneeuw lag, naar het plaatsje Underberg, waar de terreinwagens klaar stonden. Ondanks het vroege tijdstip waren er al veel winkeltjes open. 

We bereden eerst een stuk begane weg, maar kregen al snel een kijkje op wat ons de komende uren stond te wachten.
Op sommige plaatsen was men druk bezig om kleine waterstromen onder het nieuw aan te leggen wegdek te leiden, daar deze in de regentijd enorme grond en steen verschuivingen veroorzaakten, als een woest kolkende rivier.
Boven in de pass hing een dikte nevel.

Duidelijk waren de verschillende soorten steenlagen van het gebergte te zien in verschillende kleuren. Zo vervolgden we onze slingerende weg over hobbelige wegen, met zo nu en dan een blik in de diepte naast de wagen.
het was een indrukwekkend landschap met veel afwisseling.
Hoe hoger we kwamen hoe kouder het werd.Ondanks de herfst en de langdurige droogte die er al heerste, waren er in het woeste landschap nog bloemen te zien, en zelfs nog een laat bloeiende  wilde orchidee.Onverwachts in dit onherbergzame gebergte stonden voor de grensovergang van Zuid-Afrika naar Lesotho. Hier werden we weer een stempel rijker in ons paspoort.
Het bord wat hier geplaatst was, stond er niet voor niets, daar de weg die eerst grotendeels uit zand en kalksteen bestond nu overging in grove basalt keien. 

Omhoog rijdend via de nodige haarspeldenbochten, met slippende wielen op het gesteente en een dreigende donkere lucht voor ons. Steeds weer een zicht op het gesteente van deze bergmassa's.
Zo bereikten we het hoogste punt van de Sani Pass en zagen we de eerste Basotho-rondavels in het woeste landschap liggen.
Intussen was de stevige regenbui overgegaan in natte sneeuw en was de buiten temperatuur gedaald tot minus 6 graden C.

Plotseling ging het wegdek over in een gladde geasfalteerde weg. Onze gids vertelde, dat deze pas kort was aangelegd en dat de rede hiervan was, dat Lesotho een enorme financiële injectie had gekregen door de vondst van kobalt in het gebergte.


We bezochten een van de rondavels en kregen er uitleg van een bewoner met de traditionele hoed van Lesotho op zijn hoofd over de leefwijze van deze bevolking. Er hing in de rondavel een lucht van vers gebakken brood en al spoedig kwam dan onder het deksel, waarop ook warme as lag, na opening een goudbruin gebakken brood te voorschijn. Het is een soort maisbrood en het smaakte heerlijk.
De vrouwen die thuisblijven trachten wat bij te verdienen met de verkoop van hand gevlochten schaaltjes en andere snuisterijen. De mannen waren in het gebergte om de angora-geiten kuddes te hoeden.In het hoogst gelegen restaurant-pub van Afrika, op 2873 meter hoogte, genoten we van een smakelijke warme lunch en kwamen we rond een met hout gestookte potkachel wat op temperatuur.
Hierna begonnen we aan onze terugweg door het gebergte, wat niet minder avontuurlijk was als de beklimming van de pass.
Bij het passeren van de grenspost kregen we weer een stempel in ons paspoort.

Linksboven een kudde angora geiten. Verder hadden we gedurende de afdaling regelmatig de zon over het landschap en werden door de gids gewezen op bezienswaardigheden, zoals rechts in de afbeelding de fish-rock.
In Underberg wisselden we weer van vervoer en reden terug naar ons hotel en genoten van een smakelijk diner. Het was een zeer enerverende en interessante dag geweest.

Zie vervolg: RONDREIS ZUID-AFRIKA. 'THE BIG FIVE'. DE AFRIKAANSE RAND. DEEL 25.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten